Đukanović: Nisam stavljen pod nadzor, nećemo odustati od primjene Zakona

"Očekujem da će se doći do rješenja koja su obostrano zadovoljavajuća", kazao je predsjednik
51185 pregleda 254 komentar(a)
Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore, Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore, Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 12.03.2020. 19:22h

Dobro je da je dijalog Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske nastavljen, ali se od primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti neće odustati, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

"Očekujem da će se doći do rješenja koja su obostrano zadovoljavajuća", kazao je predsjednik.

Odgovarajući na pitanje da li može biti dijaloga o izmjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti, predsjednik kaže: "Pristajemo da čujemo dobre argumente, ako čujemo dobre argumente o tome ćemo razgovarati", kazao je Đukanović na Svečanoj akademiji organizovanoj povodom Dana reprezentacije.

"Spremni smo da branimo principe na kojima smo donijeli zakon, ali smo spremni da čujemo i dobre argumente sa druge strane", pojašnjava predsjednik.

Komentarišući situaciju sa koronavirusom istakao je da opasnost jeste veoma velika, te da je realna mogućnost da se slučajevi pojave i u Crnoj Gori.

Zdravstveni sistem se priprema u granicama naših kapaciteta, uvjeren je on.

"Radimo sve što je u našoj moći", kaže predsjednik.

Navodi da nije stavljen pod nadzor nakon povratka sa putovanja iz država Baltika.

Upitan da prokomentariše izjave mitrpolita crnogorsko primorskog Amfilohija da će svojim životom braniti manastire, on je naveo da su izjave Amfilohija uglavnom bile političke, sa ciljem da vrše pritisak na državne organe Crne Gore.

"To su bile izjave kojima je veoma istrajno mitropolit osporavao i državni, nacionalni i kulturni identitet Crne Gore, što zaista ne bi trebalo da bude svojstveno nijednom crkvenom velikodostojniku. Svako ima potpunu slobodu da raspolaže za svojim životom, ali to nije argument zbog kojeg ćemo mi povlačiti Zakon", naveo je Đukanović.

Na pitanje da li Crna Gora razmišlja o zatvaranju škola, nalik na Kosovo gdje takođe nije prijavljen nijedan slučaj obolijevanja od koronavirusa, on je odgovorio da će donositi odluke u skladu sa procjenama opasnosti.

„Za sada ne mislimo da je potrebno preduzumati takvu mjeru“, kazao je Đukanović.

Na pitanje da li je stavljen pod nadzor sa obzirom na to da se vratio sa putovanja iz država u kojima su registrovani slučajevi obolijevanja od koronavirsa, Đukanović je odgovorio da nije.

„Iz razgovora sa zvaničnicima razumio sam da tamo zaista nema panike, koju vidimo u našem okruženje. Ja sam tu i spreman da se podvrgnem svim onim pravilima koja nalaže prevencija unutar našeg zdravstvenog sistema“, rekao je on.

Upitan kako komentariše to što je u Tivtu predato sedam lista, iako su određene partije najavile bojkot lokalnih izbora, on je kazao da je jako dobra vijest za Crnu Goru da se u njoj događaju demokratski izbori nezavisno od opstrukcije političkih subjekata.

„Njihova volja je vrlo promjenljiva, prije dan, dva smo imali najave da će učestvovati na izborima. Vjerovatno su dobili instrukcije iz centrala kojima oni služe ili su došli do nekih rezultata istraživanja javnog mnjenja i zaključili da je ovo pametniji izbor za njih“, rekao je Đukanović.

Kako je istakao, dobro je da demokratija u Crnoj Gori ne zavisi od neodgovornih pojedinaca.

Na pitanje da li je putovao Vladinim avionom u Pariz 29. decembra prošle godine i u koje svrhe, on je odgovorio da je putovao u službene svrhe.

„Prvi dio mog putovanja je bio službeni, a nakon toga sam redovnim letom, o vlastitom trošku, putovao tamo gdje sam želio, jer smatram da je to moje pravo, kao svakog drugog slobodnog građanina svijeta“, dodao je Đukanović.

Bonus video: