Đukanović određuje šefa vojno-obavještajne službe

Vojno-obavještajna služba postojala je u okviru Ministarstva odbrane do 2010, a na njenom čelu je bio bivši pripadnik Službe državne bezbjednosti Božidar Lakić
142 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2013. 17:40h

Skoro dvije godine nakon donošenja odluke, u Ministarstvu odbrane je formirana Vojno-obavještajna služba (VOS), a uskoro se očekuje imenovanje i njenog prvog čovjeka.

U izvještaju o sprovođenju Trećeg godišnjeg nacionalnog programa za MAP, koji će uskoro biti predstavljen NATO-u, piše da je Vlada usvojila Izmjene i dopune pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u ministarstvu kojim je definisana unutrašnja organizacija i sistematizacija u Odjeljenju za vojno-obavještajne i bezbjednosne poslove.

"Na taj način, formirano je Odjeljenje za vojno obavještajne i bezbjednosne poslove", stoji u dokumentu koji je usvojila Vlada.

Paralelno sa poslovima uspostavljanja nove vojno-obavještajne službe, iz opozicije su stigle optužbe o postojanju "fantomske" vojno-obavještaje službe koja zloputrebom vojne tehnike prati i prisluškuje opozicione lidere i druge protivnike aktuelne vlasti

Vojno-obavještajna služba postojala je u okviru Ministarstva odbrane do 2010. godine, a na njenom čelu je bio kontroverzni bivši pripadnik Službe državne bezbjednosti Božidar Lakić.

Na insistiranje Socijaldemokratske partije (SDP) te godine je izmijenjen Zakon o odbrani, a vojno-obavještajni poslovi dodijeljeni su Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Posebnim sporazumom ANB-a i Ministarstva odbrane te godine je desetak pripadnika tajne policije raspoređeno na poslovima prikupljanja "obavještajnih podataka od značaja za odbranu".

Na insistiranje partnera iz NATO-a, prije svega Sjedinjenih Država, godinu kasnije se ponovo promijenio Zakon o vojsci na osnovu koga su obavještajni poslovi vraćeni pod okrilje Ministarstva odbrane.

Paralelno sa poslovima uspostavljanja nove vojno-obavještajne službe, iz opozicije su stigle optužbe o postojanju "fantomske" vojno-obavještaje službe koja zloputrebom vojne tehnike prati i prisluškuje opozicione lidere i druge protivnike aktuelne vlasti.

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević je tvrdio da je riječ o privatnoj tajnoj službi koja za potrebe tadašenjg šefa diplomatije Milana Roćena i aktuelnog premijera Mila Đukanovića prisluškuje opoziciju, novinare i predstavnike civilnog sektora.

Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković

Medojević je tada optužio neke visoke ofcire i vojne diplomate da rade za tu službu, koju je nazivao "crveni orkestar", zbog navodno bliskih veza sa ruskim obavještajcima.

Ministarstvo odbrane na čijem je čelu Milica Pejanović Đurišić, donijelo je i Pravilnik o načinu obavljanja vojno obavještajnih, kontraobavještajnih i bezbjednosnih poslova, kao i Pravilnik o obrascu i načinu izdavanja službene legitimacije, navodi se u izvještaju o sprovođenju Trećeg godišnjeg nacionalnog programa za MAP.

Sačinjen je bezbjednosno-tehnički i građevinsko-tehnički elaborat neophodan za adaptaciju prostora u zgradi ministarstva u kojem će biti smještena vojno-obavještajna služba, u skladu sa NATO standardima.

"Izvršen je izbor ljudi za određeni broj pozicija u novoformiranom odjeljenju i izvršene su bezbjednosne provjere u skladu sa zakonskom procedurom", piše u izvještaju.

Pripremljeni su planovi obuke i edukacije vojno-obavještajnog personala i započeta je realizacija edukativnog procesa.

Vlada ponosna na CDT

U izvještaju o učinku države u trećem ciklusu MAP-a piše da su prioriteti dalje jačanje javne podrške za članstvo u NATO-u, političke, vojno-odbrambene i bezbjednosne reforme. Izvještaj počinje informacijom o otvaranje Informativnog centra o evroatlantskim integracijama koji vodi NVO Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

Otvaranje tog centra je, kako se navodi, "veliki iskorak" u pravcu razvijanja široke debate u javnosti Crne Gore o članstvu u NATO-u.

U dokumentu, koji će uskoro biti predstavljen u sjedištu NATO-u u Briselu, piše da je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, uz reformu pravosuđa, ostala prioritet Vlade i u proteklom periodu.

Nebojša Kaluđerović, Foto: Savo Prelević

Vlada je juče formirala i Savjet za članstvo u NATO-u, kojim će rukovoditi premijer, a za nacionalnog koordinatora tog tijela imenovan je njegov savjetnik za vanjsku politiku Nebojša Kaluđerović.

Kaluđerović je najavio da će prioritet u radu Savjeta biti intenziviranje svih reformskih aktivnosti i komunikacija sa građanima. Kaluđerović je rekao da će se Savjet baviti nadgedanjem cjelokupnog procesa evroatlanskih integracija i koordinacijom političkih, vojnih, bezbjednosnih, pravnih finansijskih i dugih aktivnosti državnih organa u okviru programa Nacionalni plan za članstvo.

Galerija

Bonus video: