Đukanović: Opozicija želi da poništi odluku o crnogorskoj nezavisnosti

"Umjesto one adrese iz našeg susjedstva sa koje su nam nudili da slijedimo njihove strateške interese, danas nam nude sa druge adrese, sa rekao bih još jedne veće zemlje, iz još jedne mnogoljudnije zemlje, naše slovenske braće, da mi slijedimo njihove interese, i da je to valjda nešto najbolje i najpametnije što bismo mogli uraditi za svoju budućnost", rekao je Đukanović
95 pregleda 121 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Facebook/DPS
Milo Đukanović, Foto: Facebook/DPS
Ažurirano: 06.10.2016. 06:47h

Demokratska partija socijalista je ponudila da nastavi da Crnu Goru vodi putem stabilnosti, napretka, i da u sledeće četiri godine završi proces pregovora sa Evropskom unijom i da stvori uslove za punopravno članstvo, kazao je sinoć u Kotoru premijer Crne Gore i nosilac liste ove partije Milo Đukanović.

"Naša konkurencija, aktuelna opozicija u Crnoj Gori je ponudila da se Crna Gora vrati natrag, da se vrati u vrijeme prije 21. maja 2006. godine, veoma precizno specificirajući šta će biti njihovi prvi potezi ukoliko bi im građani Crne Gore poklonili većinsko povjerenje. Podsjetiću vas, kazali su da bi prije svega zaustavili proces evroatlantske integracije Crne Gore. Drugo, kazali su da bi poništili odluku koju je donijela Vlada Crne Gore o priznanju Kosova, iako već u ovom vremenu, predstavnici vlasti Srbije razgovaraju sa predstavnicima vlasti Kosova i potpisuju sporazume o međusobnoj saradnji. Treće, kazali su takođe da bi poništili odluke koje je donijela Vlada u ime države Crne Gore ispunjavajući na taj način odgovorno obaveze zemlje kandidata u procesu integracije u Evropsku uniju, makar i one odluke koje se tiču aktuelnih odnosa Evropske unije i Rusije na globalnoj sceni, poručujući nam zapravo na taj način da bi prekinuli proces integracije Crne Gore u Evropsku uniju, zašto, jer je veoma jasno da svaka zemlja kandidat mora, prije svega, preuzimajući obaveze iz evropske politike, dakle mora prije svega biti solidarna u realizaciji vanjske i bezbjednosne politike Evropske unije. Dakle, ovim najavama oni nam u suštini poručuju da žele da ponište odluku o crnogorskoj nezavisnosti. Zašto? Jer sve ove odluke koje bi oni željeli da ponište je zapravo donijela nezavisna država Crna Gora tokom ovih 10 godina nezavisnosti, dakle ona država protiv koje su oni svim srcem bili. Oni su i tada, dakle uoči 2006. godine sumnjičili da li je Crna Gora u stanju da odgovorno i pametno donese odluke o svojoj budućnosti, umjesto takvih odluka kojim bi slijedili nacionalni interes oni su nam zapravo nudili da slijedimo tuđi nacionalni interes. U tom vremenu to je bio nacionalni interes sa jedne od susjednih adresa iz našeg okruženja, nudili su nam dakle jednu veoma ponižavajuću poziciju koja je vrijeđala naše državno i nacionalno dostojanstvo, koja je vrijeđala našu slobodarsku istoriju. Mi smo tu ponudu kao što znamo odlučno odbacili na referendumu, donijeli odluku da obnovimo svoju nezavisnost i da preuzmemo odgovornost za svoju budućnost u svoje ruke“, rekao je Đukanović.

Đukanović je Kotoranima skrenuo pažnju na to o čemu se zapravo donosi odluka na ovim izborima.

"I na ovim redovnim parlamentarnim izborima zapravo mi odlučujemo ne o tome kakva će biti vlast u Crnoj Gori, ja mislim da odlučujemo i o tome, ali to nije prevashodno pitanje na ovim izborima. Na ovim izborima odlučujemo da li Crna Gora zadržava svoje pravo da samostalno upravlja svojom budućnošću. Dakle mi opet na ovim izborima odlučujemo o slobodi Crne Gore. Nažalost, mnogo puta u istoriji smo morali da branimo svoju slobodu, morali da branimo svoju državu, svoju nacionalnu i državnu čast, i na ovim izborima ponavljam tek sekundarno pitanje je ko će činiti vlast u sledećem četvorogodištu, a primarno je pitanje da li će Crna Gora sačuvati svoju slobodu i da li će sačuvati pravo na slobodan izbor vlastite budućnosti", kazao je Đukanović.

On se osvrnuo i na odnos prema opoziciji i njihovo uključenje u donošenje odluka u izvršnoj vlasti.

"Dozvolite, nije da kažem, tako uobičajeno, mogu čak reći da je presedan, ne samo za balkanske, nego i za evropske političke prilike, to što je uradila Demokratska partija socijalista prije nekoliko mjeseci, ponudivši mogućnost opoziciji, ne samo da uđe u Vladu, nego da zauzme ključne resore u Vladi, upravo uoči ovako presudno važnih parlamentarnih izbora. Nijesmo to uradili kao naivni ljudi, naprotiv, uradili smo to sa uvjerenjem da na taj način investiramo u novu političku stabilnost Crne Gore. Dugo sam na čelu Vlade u Crnoj Gori, ali želim sa vama da podijelim i jedan utisak, da nikada nije bilo teže voditi Vladu, nego prethodne četiri godine. Zašto? Upravo zbog nagomilanog nepovjerenja na relaciji opozicija – vlast. Upravo zato što je opozicija nakon učestalih izbora došla u jednu, mogu slobodno kazati, političko-patološku situaciju da je postala nepovjerljiva, ne samo prema Vladi, nego prema državi i prema njenim institucijama. Znali smo da nije dobro da u takvoj atmosferi održimo izbore i na njima pobijedimo. Znali smo da nećemo na taj način pomoći sledećoj Vladi, jer će se nastaviti sa nepovjerenjem prema Vladi, i prema državnim institucijama. Zbog toga smo otvorili Vladu i kazali: „Ako vjerujete da je moguće špekulacijama pobjeđivati, hajde kažite nam, koji su to resori u kojima mislite da se događaju zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe?“ Pa kada su ih nabrojali, onda smo im ih ponudili. I šta je rezultat toga iskustva od 19. maja do danas? Sjetite se, pominjali su se orgomne zloupotrebe u biračkom spisku, ako sam dobro zapamtio, pominjali su da je problematično 130.000 ljudi u biračkom spisku, od 530.000 koliko je ukupan birački spisak Crne Gore. Da bi juče izašli sa podatkom da imamo ukupno 102 sporne situacije. Dakle, ne 102 zloupotrebe, nego ukupno 102 sporne situacije, gdje se određeni identifikacioni elementi podudaraju među ljudima koji su u biračkom spisku, što još uvijek ne znači da neko ima mogućnost da koristi duplo biračko pravo. Ali dozvolite, čak i da su svi u takvoj mogućnosti, dakle, govorimo o 102 problema u biračom spisku sa 530 hiljada ljudi, što govori, po mom dubokom uvjerenju, da Crna Gora ima najuređeniji birački spisak u Evropi. Dakle, ušli su u Vladu sa uvjerenjem da će, kako prvog dana otvore bilo koji od škafova početi da ispadaju kosturi iz njih, a danas shvataju da je zapravo Crna Gora, mnogo pravno i politički uređenija država, nego što su ikada pretpostavili i danas, vjerujem, shvataju da biti u Vladi ne znači mogućnost da zloupotrebom produžavate povjerenje građana. Crna Gora je zrelo, demokratsko društvo", kazao je Đukanović.

Govoreći o realizaciji kapitalnih projekata od vitalnog značaja za razvoj Crne Gore, predsjednik DPS je potencirao šta je to što smo do sada doveli do faze realizacije.

"Zahvaljujući takvom razvoju i zahvaljujući performansama svog pravnog, političkog i ekonomskog sistema, strani investitori su imali povjerenja u Crnu Goru, uložili su svoj kapital, uz kapital je stiglo njihovo upravljačko i menadžersko znanje, njihove vještine, njihovo iskustvo i Crna Gora je krenula putem realizacije nekih od najvrednijih i najduže čekanih projekata u našoj istoriji. Sjetimo se koliko smo dugo i gotovo čežnjivo govorili o potrebi da izgradimo autoput u Crnoj Gori. Danas je to realnost. Prva faza između Podgorice i Kolašina vrijedna 809 miliona eura se gradi i biće predata na upotrebu u maju 2019. godine, dakle tokom sledećeg mandata naše vlade. Takođe, intenzivno se radi na pripremi dokumentacije za početak gradnje Jadransko-jonskog koridora koji treba da obezbjedi najbržu vezu Crne Gore sa Zapadnom Evropom. Uz to, na planu energetike, imamo veoma ozbiljna ulaganja. Vidjeli ste prije neki dan da smo tu iznad Jaza, večeras sam saznao da je to dio kotorske teritorije, i da su se Kotorani ljutili na Budvane što su pokušali da im prisvoje taj dio teritorije, važno je da je u pitanju crnogorska teritorija, dakle na toj teritoriji smo otpočeli crnogorsku dionicu projekta podmorskog kabla kojim se Crna Gora i njen energetski sistem povezuje sa Italijom i sa Zapadnom Evropom. U pitanju je projekat vrijedan 800 miliona eura i već je oko 140km tog kabla stavljeno po dnu mora duboko 1200 metara i takođe za godinu i po do dvije godine će i taj projekat biti završen, čime se Crna Gora rekao bih vrlo kvalitetno infrastrukturno linkuje sa razvijenom Evropom. Kao što smo i pretpostavljali, taj infrastrukuturni objekat je bio veliki stimulans za gradnju novih proizvodnih objekata u energetici. Tako da je krenula sa gradnjom termoelektrana u Pljevljima odnosno njen drugi blok vrijedan 500 miliona eura i to će biti realizovano tačno tokom naredne tri godine. Da ne govorim previše o turizmu jer to je vama onako na očigled svakoga dana, ali dozvolite - ima li ubjedljivijeg dokaza da je Crna Gora krenula putem da kažem promjene svog turističkog imidža i izgradnje jedne od najprestižnijih evropskih turističkih destinacija od okolnosti da tu u susjedstvu imamo Porto Montenegro, dakle najrazvijeniju i najljepšu marinu na Mediteranu za megajahte u koju je do sada uloženo 450 miliona eura, da se na lokaciji nekadašnje kasarne u Kumboru gradi novi turistički rizort vrijedan 690 miliona eura, da se na Luštici gradi turističko naselje koje vrijedi preko milijardu eura i da ne nabrajam dalje. Dakle, Crna Gora je postala jedna veoma dinamična ekonomija, veoma inspirativna investiciona destinacija i Crna Gora se definitivno razvija kao zemlja jedne od najkonkurentnijih turističkih ponuda na turističkoj mapi Evrope", rekao je Đukanović.

Đukanović je govorio i o opoziciji i njihovom odnosu prema interesima Crne Gore.

"Takođe, htio bih da sa vama podijelim još kratko utisak o tome šta se i danas nudi kao alternativa ovoj politici. Ja sam kazao šta su nam nudili u prethodnom periodu. Najtačnije je reći da su oni i danas rekao bih na istim pozicijama, kreću se istim tragom. Oni i danas vjeruju da Crna Gora ne može sama i da ne može da donosi pametne odluke o svojoj budućnosti i danas vjeruju da će bolje o nama odlučivati neko sa strane i čini mi se da su sada potegli i svoj završni, poslednji adut. Umjesto one adrese iz našeg susjedstva sa koje su nam nudili da slijedimo njihove strateške interese, danas nam nude sa druge adrese, sa rekao bih još jedne veće zemlje, iz još jedne mnogoljudnije zemlje, naše slovenske braće, da mi slijedimo njihove interese, i da je to valjda nešto najbolje i najpametnije što bismo mogli uraditi za svoju budućnost. Ja bih rekao opet nažalost vrijeđaju naše dostojanstvo, ovog puta vrijeđaju i našu pamet. Pokušavaju da nas obmanu da nije istina ono što mi vidimo nego bi trebali povjerovati da je istina ono što oni pričaju. A mi zapravo golim okom vidimo da je u igri ogroman novac kojim se zapravo želi kupiti budućnost Crne Gore. Kupiti ono što je najsvetije i najvrednije za nas i što nećemo dozvoliti ni po koju cijenu", rekao je Đukanović i dodao:

"Ne znam da li vam je promaklo, tokom prethodnog četvorogodišta, dakle tokom mandata ovog parlamenta, 20% ukupnog poslaničkog sastava crnogorskog parlamenta je promijenilo dresove, pokazujući zapravo koliko su čvrsta njihova ideološka i politička uvjerenja. Jedino u Demokratskoj partiji socijalista niko nije promijenio dres. Jer, kao što sam kazao, za nas crnogorski nacionalni interesi nemaju alternativu. Svjesni smo, kao svi živi ljudi, da nijesmo idealni i da nas ne krase samo vrline. Svako je satkan i od vrlina i od mana, svjesni smo da je u prethodnom periodu bilo i grešaka. Za razliku od drugih mi svoje greške ne guramo pod tepih jer ih smatramo sastavim dijelom života i sastavnim dijelom obavljanja posla. Ali umjesto toga, pokazujemo spremnost da se suočimo sa svojim greškama, pokazujemo spremnost da svakog iz naših redova ko počini neku grešku na štetu pravnog sistema Crne Gore izložimo vladavini prava u Crnoj Gori pokazujući na taj način da su crnogorske institucije za nas svetinja i da je prava jednaka za sve u Crnoj Gori“, rekao je Đukanović.

Premijer je obraćanje zaključio sledećim riječlima.

"Znam da smo bolji od drugih. I kada građani budu sudili na ovim izborima o tome koliko smo grešni i koliko žele da nas kazne, znam sigurno da neće zapasti u veću grešku da želeći da nas kazne kazne zapravo sebe birajući one koji su mnogo gori od nas. Zato, dragi prijatelji, završavam, Pred nama je i lak a istovremeno i veoma značajan izbor. Lak, jer, ako sam u pravu, i ako sam na dobar način predstavio o čemu odlučujemo na ovim izborima, svakom razboritom i odgovornom domaćinu u Crnoj Gori neće biti teško da se odluči, ali je istovremeno i težak izbor jer nažalost na ovim izborima, Demokratska partija socijalista nastupa sama, nastupa protiv svih, protiv ultrasrpskih i nazovi crnogorskih nacionalista koji bez obzira na svoje ideološke razlike, kada bi došli u poziciju da mogu imati većinu u odnosu na nas, ujediniće se za minut i po, jer ne postoji ništa što njih ideološki opredjeljuje u njihovom programu ili na njihovom strateškom političkom kursu. Ono što njih ujedinjuje je mržnja prema DPS-u, mržnja prema meni lično, nemam nikakav problem sa tim. Vjerujte, imao bih problem kada bi oni makar jednog sekunda pomislili nešto lijepo o meni“, rekao je Đukanović.

Aleksandar Saša Stjepčević, predsjednik Opštine Kotor saopštio je da je Kotor najbolji ambasador Crne Gore. Govoreći o odgovornom pristupu realizacije lokalnih infrastrukturnih projekata od interesa za građane, Stjepčević je rekao da kao odgovorna vlast imamo dugoročnu investicionu viziju, kako bismo riješili goruće probleme.

Branko Čavor, koordinator ispred Predsjedništva DPS, rekao je da zajedno sa građanima možemo sačuvati stepen dostugnutog i stvoriti novi zamajac u Kotoru i u Crnoj Gori.

„Bićemo pobjednici zato što imamo realan program, imamo sposobne i odvažne ljude za realizaciju našeg programa. Programi drugih su populizam i demagogija“, zaključio je Čavor.

Marija Maja Ćatović, kandidatkinja za poslanicu i članica Predsjedništva DPS kazala je "da smo učinjeli dosta na lokalnom nivou, i da u narednom mandatu želimo da nastavimo put uspješne realizacije započetog i planiranog, za dobro svih građana Kotora i Crne Gore."

Nikola Janović, kandidat na poslaničkoj listi „Sigurnim korakom DPS - Milo Đukanović“ kazao je da je kao sportista uvijek želio više i bolje.

"Zato sam na listi, zbog boljitka Kotora i Crne Gore, Crne Gore za koju sam se borio toliko puta, i zbog toga moramo odlučiti pametno jer Crna Gora mora nastaviti da pobjeđuje“, kazao je Janović

Dejan Ognjanović i Ratka Krivokapić kandidati na odborničkoj listi pozdravili su Kotorane i pozvali ih da daju podršku Demokratskoj partiji socijalista, a da će oni lično, u svom integritetu, dati svoj doprinos u svojim profesijama za dalji razvoj Kotora.

Zoran Vukićević, kandidat za odbornika kazao je da "ćemo se složiti da smo kao država položili ispit zrelosti na temam brige o starima, a da ćemo na političkom planu položiti ispit podržavajući DPS na lokalnom i državnom nivou."

Predsjednik Savjeta mladih DPS Kotor Vidak Banićević kazao je da opozicija optužuje DPS koliko je godina na vlasti, a oni su isto toliko godina na svojim pozicijama, ali da su te pozicije koristili samo za sopstvenu korist, a to vrijeme iskoristili da snize nivo kulture u Parlamentu.

Nosilac liste na lokalnim izborima „Kotor sigurnim korakom DPS - Milo Đukanović“ i kandidat za poslanika Željko Aprcović kazao je da je ponosan što je na čelu liste "Kotor sigurnim korakom DPS Milo Đukanović.

"Ponosan sam što sam, zajedno sa svojim sugrađanima, na čelu lokalne liste koja je spoj mladosti i iskustva, ljudi sa integritetom, ugledom, znanjem i profesionalnošću“, rekao je Aprcović.

Bonus video: