Đukanović: Ozbiljno ćemo proučiti preporuke EK

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, iskazao zadovoljstvo zbog povoda susreta, navodeći da će nakon uručivanja Izvještaja biti u prilici da se detaljnije upozna sa njegovim sadržajem
3148 pregleda 5 komentar(a)
Aivo Orav i Milo Đukanović, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Aivo Orav i Milo Đukanović, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Crna Gora će veoma ozbiljno proučiti preporuke Evropske komisije (EK), kako bi i dalje unapređivala tempo i kvalitet pregovaračkog procesa, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je danas primio šefa delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, Aiva Orava, koji mu je uručio Godišnji Izvještaj EK o napretku Crne Gore u procesu pregovora.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, iskazao zadovoljstvo zbog povoda susreta, navodeći da će nakon uručivanja Izvještaja biti u prilici da se detaljnije upozna sa njegovim sadržajem.

On je naglasio da će se Crna Gora, kao i do sada, veoma odgovorno odnijeti prema ocjenama i preporukama iz Izvještaja, „polazeći od činjenice da je Izvještaj pogled partnera na stanje u našoj kući i pogled onih u čiju zajednicu želimo da uđemo“.

„Veoma ozbiljno ćemo proučiti preporuke, kako bi i dalje unapređivali tempo i kvalitet pregovaračkog procesa“, kazao je Đukanović.

On je iskazao zadovoljstvo potvrdom da Crna Gora stasava u državu koja je u stanju da se suoči i izbori sa izazovima, posebno, kako je kazao, u odnosu na dva ključna balkanska - unutrašnju bezbjednost i političku stabilnost i ekonomski razvoj.

„Uz uvjerenje da smo na dobrom putu, svjesni preostalog posla, intenziviraćemo napore da se nastavak procesa obavi na optimalan način u saradnji sa Kancelarijom EU u Podgorici. Vjerujemo da možemo uraditi i više nego do sada, i to ćemo i učiniti“, kazao je Đukanović.

Orav je, kako je saopšteno, iskazao visoke ocjene za postignuća Crne Gore u oblasti vanjske politike i regionalne saradnje.

„On je takođe, ukazao na ocjene iz Izvještaja da je u pojedinim oblastima neophodan vidljiviji napredak, i da se već od danas piše novi Izvještaj za Crnu Goru“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da je za budućnost regiona jedno od najvažnijih pitanja definisanje evropske perspektive Albanije i Sjeverne Makedonije.

„I da bi odluka država članica EU za početak pregovora bila njena snažna potvrda, i od izuzetne važnosti za cijeli region“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: