Đukanović: Zatvaranje vrata EU nije dobra poruka za države blizu članstva

Đukanović je naglasio da je Luksemburg u kontinuitetu branio interese Crne Gore u Evropi, ali i cijelog regiona, što je posebno značajno
2756 pregleda 4 komentar(a)
Etgen - Đukanović, Foto: Predsjednik CG
Etgen - Đukanović, Foto: Predsjednik CG

Zatvaranje vrata Evropske unije (EU) nije dobra poruka za zemlje koje su blizu članstva, ocijenjeno je na sastanku crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića sa šefom parlamenta Luksemburga, Fernandom Etgenom.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Đukanović je danas primio Etgena, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, i poželio mu dobrodošlicu.

Đukanović je naglasio da je Luksemburg u kontinuitetu branio interese Crne Gore u Evropi, ali i cijelog regiona, što je posebno značajno s obzirom na značaj stabilnosti svake zemlje ZB.

„S tim iskustvom, izuzetno smo zainteresovani i uvjereni da je jedini pouzdani put u tom pravcu integracija u evropske i euroatlantske strukture“, kazao je Đukanović i zahvalio Luksemburgu za razumijevanje i podršku.

On je kazao da su prioriteti Crne Gore dalji ekonomski razvoj na nivou savremene Evrope, usvajanje evropskog sistema vrijednosti i kvaliteta života za naše građane.

Kako je saopštejno, om je u tom kontekstu ponovio zabrinutost zbog poslednjih tonova sa pojedinih evropskih adresa, ističući da je interes i Balkana i EU dalja integracija regiona.

„Ono što nas privlači jeste ideja evropeizacije Zapadnog Balkana i povratak svojoj evropskoj kući, čijoj stabilnosti i konkurentnosti treba svi zajedno da doprinosimo“, kazao je Đukanović.

On je istakao zadovoljstvo bilateralnim odnosima dvije države, koji su dodatno osnaženi saradnjom dva parlamenta kroz formiranje parlamentarnih tijela i grupa prijateljstva.

„Ukazao je na vrlo uzornu integraciju naših iseljenika u toj zemji i zahvalio za razvojnu pomoć Luksemburga Crnoj Gori. Perspektivu dalje saradnje vidi u oblasti ekonomije, turizma i kulture“, kaže se u saopštenju.

Etgen je ocijenio da se Crna Gora izuzetno promijenila tokom poslednjih godina, nakon obnove nezavisnosti, a da je njen proces transformacije išao paralelno sa integracijom zemlje u međunarodne strukture i organizacije, uključujući NATO.

On je, kako se navodi, podsjetio na partnerstvo dvije države na multilateralnom planu, uz potvrdu želje da saradnja bude nastavljena na političkom i ekonomskom planu.

Luksemburg, poručio je Etgen, prepoznaje važnu ulogu Crne Gore za stabilnost regiona, i dijeli zabrinutost i interes da se vrata u pogledu politike proširenja drže otvorenim i nastave reforme u interesu Evrope i država pojedinačno.

„Zatvaranje vrata nije dobra poruka za zemlje koje su tako blizu“, zaključeno je na na sastanku.

Bonus video: