Đurović: Prekompozicija crnogorske političke scene na pravom putu

„Nikada na ovim prostorima nije bilo više fakulteta ili univerziteta, manje kreativnih poslova. I pored toga mladost na ovim prostorima nikada do danas nije bila usmjerenija ka pogrešnijem vrijednosnom modelu, što se hitno mora mijenjati“, kazao je Đurović
219 pregleda 7 komentar(a)
URA Herceg Novi, Milorad Bato Đurović, Foto: Slavica Kosić
URA Herceg Novi, Milorad Bato Đurović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 22.06.2015. 20:15h

U Herceg Novom je večeras osnovan opštinski odbor GP URA, a za predsjednika je izabran Milorad Bato Đurović.

„Građanski pokret URA okuplja ljude koji se, kao ni ja, ne mire sa posljedicama pogrešnog modela razvoja društva bremenitog improvizacijama svake vrste i nekompetentnim rukovodiocima“, kazao je Đurović.

On je ustvrdio da čak i gdje ima kompetentnosti, znanja i vještina nema kritičke svijesti, već je na djelu "puko sljedbeništvo u realizaciji očigledno loših i sumnjivih projekata - najviše u privredi“.

Uz ocjenu da naše društvo može prerasti u otvorenu diktaturu, zbog bježanja od odgovornosti, Đurović ističe da je za sada riječ o partitokratiji „koja guši sve kreativne potencijale države i troši resurse na održavanju privilegije uskog kruga ljudi.I privilegovanih, njihovih, stranaca“.

Đurović je kazao da se u Crnoj Gori guše mediji bez kojih nema naprednih društava. „S druge strane fetišizacijom neoliberalizma u ekonomiji stvara se sve veći broj siromašnih, obespravljuenih i ogorčenih ljudi“. On je uvjeren da to „opasno, prijeti socijalnom miru i otvara put zloupotrebi takvog stanja i i ugrožavanja mira i slobode svih“.

Đurović je istako da se „zbog ličnih interesa, a navodno ispravljanja istorijskih nepravdi, počelo šurovati sa procesima očigledne fašizacije balkanskih prostora“.

„Nikada na ovim prostorima nije bilo više fakulteta ili univerziteta, manje kreativnih poslova. I pored toga mladost na ovim prostorima nikada do danas nije bila usmjerenija ka pogrešnijem vrijednosnom modelu, što se hitno mora mijenjati“, kazao je Đurović.

On je uvjeren da je odnedavna prekompozicija crnogorske političke scene na pravom putu.

„Crnoj Gori je potrebna, i uočavam da se konačno stvara, građanska opcija kao spasonosno rješenje", kazao je Đurović i poručio da će URA graditi nove odnose i stimulisati" politički poraz aktuelnog sistema sebičnosti koji sve degradira i razara“.

Božena Jelušić, potpredsjednica GP URA, kazala je da se „građansko lice Crne Gore od 1990. godine onepitalo i da danas jedna partija i jedan čovjek drže sve institucije u Crnoj Gori, što se više ne smije dozvoliti“.

„Treba da se ujedinimo, jer niko u Crnoj Gori ne može sam da mijenja društvo“, kazao je potpredsjednik GP URA Dritan Abazović.

„Svi iz opozicije koji misle i hoće nešto da promijene naši su partneri, kazao je Abazović, uvjeren da su dva glavna pravca djelovanja u Crnoj Gori: da se nastavi kao do sada ili da se napravi diskontinuitet sa dosadašnjom politikom , odmrznu demokratski mehanizam i nešto promijeni. „Nema rješenja između“, tvrdi Abazović.

Uz konstataciju da je jedan odsto stanovništva Crne Gore godišnje emigrira iz zemlje, Blagoje Grahovac, član Savjeta GP URA, kazao je da savjet mladima može biti Ili mijenjajte stanje, ili se iseljavajte, što prema njegovim riječima nije rješenje, jer on „nikada ne bi napustio svoju zemlju“.

„Izbor je da se udružujemo, da mijenjamo stanje, ali tako da ne prolijemo ni jednu suzu, a kamoli kap krvi“, poručio je Grahovac.

Na osnivačkom skupu izabran je i 16-to člani opštinski odbor GP URA Herceg Novi: Milorad Đurović, Borislav Baćović, Dragan Gačević, Tatjana Kisin Božović, Aleksandar Božović, Đorđije Živković, Slobodan Radulović, Novak Novaković, Mirko Kosić, Toma Macan, Vuk Roganović, Mirko Matković, Nataša Todorović, Bojan Božović, Nikola Radman i Đorđe Nikočević. Navedeno je i da će se odbor širiti.

Osnivački skup GP Ura pozdravili su potpredsjednica Opstine Herceg Novi Tamara Vujović i nezavisni poslanik u Skupštini Crne Gore Obrad Gojković.

Bonus video: