Đurović: Šćepanović i Jasavić opet po svome, a ne po zakonu

"Ponovo se odluka donosi na osnovu nepoznate metodolgije koja je namjerno ostala nedefinisana da bi se omogućilo poslanicima da donose odluke isključivo na osnovu svojih preferenci a ne na osnovu Zakona“, piše u saopštenju koje je potpisao Đurović
1 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.12.2014. 16:30h

Koalicija NVO-saradnjom do cilja zahtijeva od Skupštine Crne Gore da poništi predlog liste za imenovanje dva člana Savjeta Agencije za elektronske medije (AEM) koju je Administrativni odbor utvrdio početkom protekle sedmice. „Administrativni odbor ponovo obesmišljava zakon i volju NVO iskazanu u procesu imenovanja članova Savjeta Agencije za elektronske medije. Ponovo se odluka donosi na osnovu nepoznate metodolgije koja je namjerno ostala nedefinisana da bi se omogućilo poslanicima da donose odluke isključivo na osnovu svojih preferenci a ne na osnovu Zakona“, piše u saopštenju koje je potpisao predsjednik UO koalicije Goran Đurović.

Đurović kaže da su poslanice Marta Šćepanović (DPS) i Azra Jasavić (Pozitivna CG), imale su zadatak da kao članice radne grupe, utvrde metodologiju i valjanost dokumentacije koju su priložili kandidati.

“Pozivamo poslanice Šćepanović i Jasavić da javno saopšte kriterijume na osnovu kojih su ocjenjivali validnost dokumentacije za kandidate za članove Savjeta AEM. Objašnjenje tražimo i od Administrativnog odbora koji je usvojio predlog liste za imenovanje dva člana Savjeta AEM. Ponovo su poslanici, članovi Administrativnog odbora, dovedeni u zabludu u cilju manipulacije i ostvarivanja pojedinačnih interesa kandidata”, piše u saopštenju.

U članu 28 Zakona o elektronskim medijima, podsjeća Đurović, navedeno je da ako predlagači iz određene kategorije podnesu više odvojenih predloga, u predlog liste uvrstiće se predlog koji ispunjava sljedeće uslove: da kandidat ima podršku najvećeg broja ovlašćenih predlagača, odnosno nevladinih organizacija; da predloženo lice ima duže radno iskustvo iz oblasti koje su relevantne za obavljanje djelatnosti”, kaže Đurović.

“U ovom postupku nije unaprijed jasno utvrđeno od strane radne grupe odbora koliko 'vrijedi' podrška NVO, a koliko radno iskustvo. Tako je ostavljeno na volju da poslanici sami odlučuju o kandidatima iako je namjera i ovog Zakona da eliminiše uticaj političkih stranaka na rad Savjeta, odnosno regulatora u oblasti elektronskih medija. Ukoliko Administrativni odbor nije mogao da usvoji metodologiju na osnovu koje je izvršen izbor kandidata, bilo je poštenije da su odložili postupak imenovanja i započeli proces izmjene Zakona o elektronskim medijima. Ukoliko su poslanicima potrebni strožiji kriterijumi onda treba da promjene Zakon a sve dok je postojeći na snazi, moraju ga poštovati”, kažu Đurović u saopštenju.

Odbor je Skupštini za nove članove savjeta AEM predložio Darka Ivanovića, u ime NVO iz oblasti medija i Mladena Lompara u ime PEN centra. Prigovor Kolacije NVO odnosi se na predlog da Ivanović bude novi član Savjeta AEM.

Bonus video: