Đurović: Spriječiti egzodus omladine iz Bara

On je kazao da koalicija DF i SNP vodi afirmativnu kampanju kako bi stigla do svakog građanina
134 pregleda 5 komentar(a)
Dejan Đurović, Foto: Radomir Petrić
Dejan Đurović, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 14.05.2018. 10:58h

Nosilac liste Koalicije "DF-SNP, Za grad koji volimo" Dejan Đurović saopštio je danas da će ova lista privlačenjem investitora obezbijediti nova radna mjesta i tako spriječiti odlazak mladih iz Bara “koji trenutno poprima oblik egzodusa”.

On je dodao da koalicija vodi afirmativnu kampanju kako bi stigla do svakog građanina, i da do svakoga dođe njihova ideja modernog Bara koji “vrlo brzo treba da postane turistički, univerzitetski, sportski, privredni i saoobraćajni centar primorja”.

"Naša kampanja i program usmjereni su isključivo na lokalna pitanja, od uvođenja komunalnog i ekološkog reda i revitalizacije lokalnih i regionalnih puteva, prije svega Virpazar-Sutorman-Bar i Pečurice-Ulcinj. U legalizaciji objekata,ako nam građani ukažu povjerenje da vodimo grad, donijećemo pravične odluke o naknadi za komunalije, korektno i pošteno prema svim sugrađanima, a garantujemo i uvođenje građevinskog reda i poštovanje zakona za sve buduće projekte. Posebno ćemo zaštititi građane koji imaju objekte osnovnog stanovanja-porodične kuće, i oni bi plaćali najnižu naknadu u gradskom i prigradskom dijelu, a u vangradskim i seoskim područjima naknada se ne bi naplaćivala", kazao je Đurović.

On je dodao da će koalicija poseban trud uložiti u razvoj ruralnih sredina, očuvanje i oživljavanje sela kroz afirmaciju poljoprivrednog potencijala, te potencijala seoskog turizma i njihovog povezivanja sa primorskim turizmom.

"Prva stvar koju želimo da uradimo je nalaženje ozbiljnog investitora za izgradnju hotela sa pet zvjezdica jer je hotel takvog ranga neophodan našem gradu kao budućem regionalnom turističkom centru. Radićemo na pojačanoj bezbjednosti u gradu, a naročito ćemo se baviti bezbjednošću djece i zaštitom školskih objekata, što mora biti prioritet nove lokalne samouprave. Uvođenje institucije „školski policajac“ i korišćenje savremenih bezbjedonosnih sredstava biće finansirano iz budžeta Opštine Bar. Redefinisaćemo odnose sa Morskim dobrom i Nacionalnim parkom „Skadarsko jezero“, jer sadašnji odnosi nisu korektni, i na štetu su žitelja Bara, prvenstveno Virpazara, Sutomora i Dobre Vode, ali i gostiju", istakao je Đurović.

Ukazujući da veliki dio novca od izdavanja barskih plaža odlazi u Morsko dobro, “a manje od 50 posto se kroz investicije na samim plažama vraća opštini Bar”, on je naveo da su građani “svjedoci lošeg gazdovanja barskim plažama”, na kojima su posebno poražavajući prizori deponija smeća van sezone.

"NP “Skadarsko jezero”umjesto da pruži punu podršku afirmaciji Crmnice kao nove turističke destinacije i da podrži pokušaj građana da svoju egzistenciju obezbijede kroz oživljavanje turizma na Skadarskom jezeru, svojim nametima predstavlja veliko opterećenje i barijeru turističkim radnicima. To ćemo promijeniti u korist naše opštine jer mi znamo bolje šta treba Baru. Pored standardnog turizma u formi ljetovanja na moru, moramo razvijati kongresni, sportski, seoski, kulturno-istorijski i kao možda najveći potencijal, vjerski turizam jer je malo gradova na svijetu koji na mikro prostoru imaju tri razvijene konfesije", naveo je Đurović.

On je naglasio insistiranje na najznačajnijem bogatstvu Bara - njegovanju i uvažavanju svih različitosti “ukoliko za posljedicu nemaju ekstremizam”, dodajući da će u građanskom Baru svako moći da se osjeća i deklariše kako želi, “kao svoj na svome”, napominjući da je “licemjerno skrivati se iza građanskog pristupa, a u svojim redovima se nacionalno prebrojavati”.

Bonus video: