File: Nije važno samo usvajati zakone, potrebno ih je i primjenjivati

"Uspjeh Crne Gore u evropskim integracijama u ovoj godini bila bi odlična poruka svim zemljama regiona", kazao je evropski komesar za proširenje
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2011. 16:08h

Evropski komesar za proširenje Štefan File kazao je da Evropska komisija (EK) želi da vidi konkrete rezultate primjene zakona koji se usvajaju. On je dodao da je EK tu da pruži pomoć, ali da posao mora biti urađen u Crnoj Gori.

"Crna Gora ima velike šanse, ukoliko ispuni sve postavljene zadatke, da u ovoj godini otvori proces pregovora. Njen uspjeh u evropskim integracijama u ovoj godini bila bi odlična poruka svim zemljama regiona", kazao je File u Briselu na sastanku sa predsjednikom Nacionalnog savjeta za evropske integracije Nebojšom Medojevićem i njegovim zamjenikom Mevludinom Nuhodžićem.

File je, navodi se u saopštenju Skuptine, istakao važnost NSEI-ja u primjeni sedam ključnih uslova za otvaranje pregovora.

Medojević ga je upoznao sa planom aktivnosti na tom polju.

“Crna Gora nema ni jedan od uslova koje su imale druge države, potencijalni i kandidati za članstvo, koje bi mogle da blokiraju ili odlože proces pregovora. Nastavak procesa integracija isključivo zavisi od nas samih, naše spremnosti i odgovornosti da se međusobno dogovaramo, sarađujemo, pravimo političke kompromise i mijenjamo Crnu Goru u skladu sa evropskim standardima”, naveo je Medojević.

Nuhodžić je istakao značaj donijetog Akcionog plana:

“Ono što on sadrži je potvrda da je Crna Gora odlučna da nastavi u pozitivnom trendu kada su u pitanju evropske integracije, kao I da će postići još značajnije rezultate i dobiti datum za otpočinjanje pregovora".

Bonus video: