Garčević: Belgija i Luksemburg debelo platile svoju neutralnost

„NATO integracije garant su budućnosti i sigurnosti Crne Gore i njenih građana i one garantuju, ne samo bezbjednost, već i ekonomski razvoj i nova radna mjesta“, ocijenio je Stijepović
262 pregleda 32 komentar(a)
Vesko Garčević, Margaret Uehara, Milica Kovačević, Igor Slobodnik, Foto: Vlada Crne Gore
Vesko Garčević, Margaret Uehara, Milica Kovačević, Igor Slobodnik, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 21.09.2015. 19:38h

Članstvo u NATO jeftinije je, donosi sigurnost i tačno se zna šta državu očekuje ako postane članica, poručio je nacionalni koordinator za Alijansu, Vesko Garčević, navodeći da niko nije objasnio pod kojima uslovima se može ostvariti neutralnost i koliko košta.

On je ocijenio je da se dijalog o toj temi vodi mnogo intezivnije nego ikad do sada.

„Članstvo u NATO je jeftinije, donosi nam sigurnost i znamo tačno nas čeka ako postanemo članica Alijanse. Za razliku od toga, niko nam nije objasnio šta nam donosi neutralnost, koliko košta, ni pod kojim uslovima možemo to da ostvarimo“, poručio je Garčević na javnoj tribini o NATO-u koja je održana u biblioteci "Radosav Ljumović".

On je kazao da su Belgija i Luksemburg debelo platile svoju neutralnost.

„One su odmah poslije Drugog svjetskog postale jedan od njihovih osnivača i ne bih rekao da se nijednog trenutka taj narod i države kaju zbog te odluke“, naveo je Garčević.

On smatra da je evropska dimenzija članstva u NATO vrlo jasna.

Gradonačelnik Podgorice, Slavoljub Stijepović kazao je da su i Glavni grad, i Crna Gora bile u prilici da donose važne odluke i nijesu, smatra on, nikada omanule.

„NATO integracije garant su budućnosti i sigurnosti Crne Gore i njenih građana i one garantuju, ne samo bezbjednost, već i ekonomski razvoj i nova radna mjesta“, ocijenio je Stijepović.

On je pozvao građane da podrže NATO integracije, navodeći da Podgorica mora da bude ta koja je primjer drugima.

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić kazao je da je, po pitanju teme NATO integracija, potrebno biti pažljivi slušalac.

„Imate priliku da na ovu temu čujete mnogo toga što ne stoji, mnogo zloupotreba ove teme, dezinformacija, manipulacija i zato je važno na ovakvim događajima čuti sve važne aspekti kada se donosi ovako važne strateške odluke“, poručio je on.

Prema riječima Lukšića, nijesu slučajno Evropska unija i NATO strateški cilj Crne Gore.

„Ovi procesi su jedinstvena kampanja za evropeizaciju Crne Gore. Da bi država bila ekonomski prosperitetna, ona prethodno mora riješiti pitanje svoje bezbjednosti na najracionalniji mogući način“, objasnio je on, dodajući da je su NATO integracije pretpostavka dugoročnosti ekonomskog razvoja.

Lukšić je naveo da države Višegradske četvorke treba da budu uzor Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, NATO danas i ranije, nije ista organizacija.

„NATO je kišobran bezbjednosti“, zaključio je Lukšić.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, Margaret Uehara je ocijenila da će članstvo u NATO biti dobro za sve građane, ali je, smatra ona, vrlo važno pričati o tome.

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Slovačke, Igor Slobodnik kazao je da postoji opšti konsenzus da bi moglo doći do poziva Crnoj Gori.

Slobodnik je objasnio da taj poziv znači započinjanje ozbiljnih i dugih pregovora o konačnom članstvu Crne Gore u NATO.

On je rekao da je Crna Gora prepoznata kao lider u evropskih i evroatlanskihm integracijama.

„To nije stav samo iz Bratislave, već se čuje i u Briselu, i u NATO-u“, naveo je Slobodnik.

Upitan o iskustvu Slovačke u prilivu direktnih stranih investicija nakon učlanjenja u Alijansu, Slobodnik je kazao da su one porasle od 2004. godine, odnosno otkad je postala članica NATO-a.

Filmski režiser, koji je član Savjeta Građanskog pokreta URA, Branko Baletić smatra da je potrebno pozvati na dijalog one koji ne prihvataju to članstvo i one koji se nisu odlučili.

On je naveo da, od osnivanje Alijanse, nijedna država nije poželjela da izađe.

Predsjednica nevladine organizacije Centra za demokratsku tranziciji, Milica Kovačević ukazala je na to da pitanje NATO integracija nije crno- bijela tema.

Ona je poručila da je potrebno racionalno posmatrati odluku o učlanjenju Crne Gore u taj savez.

Kovačević smatra da će političke partije u narednoj godini, koja je izborna, voditi kampanje na tu temu.

Komandant kontigenta Vojske Crne Gore u misiji ISAF, Željko Radulović, smatra da je NATO najefikasnija i najkompatibilnija organnizacija na svijetu.

On je ocijenio da Alijansa može služiti kao primjer kako urediti sistem i omogućiti da vojnik i politički rukovodioci rade zajedno i donose zajednička i najefikasnija moguća rješenja.

Bonus video: