Gospić (DPS) i Marković (SD) prekršili Zakon: Istovremeno bili odbornici i članovi Odbora direktora

Nakon pokretanja procedure oboje su podnijeli ostavke na mjesto odbornika, što je i konstatovano u rješenju Agencije
1324 pregleda 2 komentar(a)
Zoran Gospić, Foto: Rudnik uglja Pljevlja
Zoran Gospić, Foto: Rudnik uglja Pljevlja
Ažurirano: 29.12.2018. 15:22h

Članovi odbora direktora Rudnika uglja Nataša Marković i Zoran Gospić prekršili su Zakon o sprečavanju sukoba interesa jer su u isto vrijeme obavljali funkciju odbornika i bili članovi Odbora direktora najveće pljevaljske kompanije .

To piše u obrazloženju odluke Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), koja je postupila po službenoj dužnosti, nakon anonimne prijave koja je ASK dostavljena.

Marković je odbornica u lokalnom parlamentu i predsjednica Opštinskg odbora Socijaldemokrata (SD) u Pljevljima. Gospić je odbornk Demokratske partije socijalista (DPS).

Nataša MarkovićNataša Marković

Nakon pokretanja procedure oboje su podnijeli ostavke na mjesto odbornika, što je i konstatovano u rješenju Agencije.

Agencija je utvrdila da su Marković I Gospić bili dužni da u roku od 30 dana od dana izbora za člana Odbora direktora, podnesu ostavke na funkcije odbornika u Skupštini opštšine Pljevlja, što on nisu uradili.

Članom 80 Zakona o državnim službenicima propisano je da državni službenik ili namještenik ne može biti predsjednik ili član organa upravljanja ili nadzornog organa privrednog društva. To je, prema odredbama istog zakona, jedino moguće ako se radi o javnom preduzeću, javnoj ustanovi ili drugom preduzeću gdje je država ili opština vlasnik, ali samo ako po tom osnovu ne ostvaruje prihod ili drugu naknadu .

I jedno i drugo su tvrdili da nisu znali da su u konfliktu interesa jer rudnik nije u formalnom vlasništvu države.

Gospić je u izjašnjenju Agenciji naveo ida je uplatio u opštinski budžet sve odborničke naknade koje je primio u period za koji je utvrđeno da je bio u konfliktu interesa.

Nedavno je Agencija utvrdila i da je treći član Odbora direktora, Vlado Milinković prekršio Zako sprečavanju korupcije jer je u isto vrijeme bio i odbornik DPS-a u Skupštini opštine Pljevlja. On je tek nedavno podnio ostavku na mjesto odbornika.

Bonus video: