Grahovac: DPS traži način da preživi

Grahovac je upozorio da na planeti ima mnogo Bašara al Asada, navodeći da je došlo do sprege diktatorskih režima
62 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2013. 20:00h

Odluka Vlade Crne Gore da podrži Zajedničku izjavu o Siriji, koja po mnogima predstavlja indirektno odobrenje za vojnu akciju koju traže SAD, predstavlja klasično dodvoravanje Demokratske parije socijalista (DPS)politici Vašingtona radi sopstvenog preživljavanja, ocijenio je general u penziji Blagoje Grahovac.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) prekjuče je saopštilo da se Crna Gora pridružuje i podržava izjavu o Siriji kojom se “najoštrije osuđuje upotreba hemijskog oružja u predgrađu Damaska, za koju je, prema do sada prikupljenim dokazima, odgovoran sirijski režim”. Ministarstvo nije citiralo pojedine djelove izjave, u kojima se zahtijeva “snažan međunarodni odgovor” “ koji će poslati jasnu poruku da takvo zvjerstvo nikada neće biti ponovljeno”. Saopštenje MVPEI je uslijedilo nakon što je Bijela kuća saopštila da se i Crna Gora našla u grupi od 33 potpisnice Zajedničke izjave.

Grahovac smatra da se reakcija Vlade može tumačiti kao podrška politici SAD i njenih saveznika da odgovore na brutalan rat u Siriji.

“Moguće je da je Vlada procijenila događaje u tom kontekstu i ako je tako, trebalo bi je podržati. Međutim, smatram da je u pitanju drugi aspekt, a to je klasično dodvoravanje politici SAD, radi sopstvenog preživljavanja. To je zbog toga što se režim u Crnoj Gori može nazvati nedemokrastkim i njegovo trajanje je već isteklo. Taj režim traži način za sopstveno preživljavanje”, ocijenio je Grahovac.

Osvrćući se na ocjene dijela javnosti da SAD provociraju rat u Siriji, Grahovac je kazao da oni potpuno pogrešno ocjenjuju odnose te države prema režimu Bašara al Asada.

On je pojasnio da Vašington traži odgovor na brutalni rat koji je odnio 100. 000 žrtava za dvije godine, a koji je počeo jer je jedan diktatorski režim oružjem posegnuo na sopstveni narod: “Došlo je do reakcije, građani su se pobunili i sada imamo dvostruki problem. Na jednoj strani imamo nedemokrastki režim, a na drugoj pobunjenim građanima pridružili su se mnogi elementi koji se mogu svrstati takođe u nedemokratske, pa čak i opake gupacije, među kojima se posebno ističu radikalni islamisti”.

Blagovac smatra da SAD i njihovi saveznici pravilno procjenjuju situaciju.

On je upozorio da na planeti ima mnogo Bašara al Asada, navodeći da je došlo do sprege diktatorskih režima, mafija i pojedinih multinacionalnih kompanija.

“Ta sprega omogućuje poreživljavanje svih njih na duži rok. Imamo dodatni problem jer je ta sprega aktivirala velike lobističke mreže, a posebno na teritoriji SAD i Evrope. To je opasnost koja ugrožava čitavo čovječanstvo. Ukoliko se ne zaustavi brutalno nasilje nad građanima Sirije, nastaviće se lančane reakcije širom planete”, smatra Grahovac.

Prema njegovom mišljenju, rješenje je da se stvori što veće savezništvo sa SAD kako bi se diktatorski režimi koji su u sprezi sa mafijama i pojedinim kompanijama demaskirali i demontirali.

“Rješenje je da oni prepoznaju i pojedine političare i političke subjekte na Balkanu koji opstaju na vlasti na istim mehanizmima. Između ostalog i vlast DPS-a, koja je pokazala da je zarobljavanjem sopstvene države postala nesmjenjiva. I kod nas imamo slučaj da je ta vlast potegnula brutalno na svoje građane. Pitanje je dana kada će građani doći sebi i početi uzvraćati istom mjerom. Da ne bi do toga došlo, neminovno je da briselska i vašingtonska adminitracija prepoznaju da treba smijeniti aktuelni vlast koju čini DPS, da bi došlo do demokratizacije u Crnoj Gori”, kazao je Grahovac.

Grahovac je upozorio da na planeti ima mnogo Bašara al Asada, navodeći da je došlo do sprege diktatorskih režima

Bolje da se Lukšić bavi ekonomskim „zvjerstvima”

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić u skladu sa javnom funkcijom koju pokriva odazvaće se svakom predlogu koji dolazi iz Skupštine, u skladu sa važećim poslovnikom o radu ovog tijela. To je saopštio je MVPEI reagujući na zahtjev člana Predsjedništva Demokratskog fronta(DF) Milana Kneževića da se hitno zakaže sjednica Odbora za međunarodne odnose zbog potpisivanja izjave o Siriji.

Knežević je naveo da bi Lukšić na toj sjednici trebalo da se pojavi sa obimnom dokumentacijom dokaza o upotrebi hemijskog oružja kako bi potkrijepio svoju podršku napadu na Siriju.

Knežević smatra da Lukšićevi stavovi iziskuju i objašnjenje, da li je Crna Gora, bez odluke Skupštine, spremna poslati naše vojnike u Siriju. “Ili ćemo se po nečijem nalogu zadužiti još koju milijardu da kupimo avione, kako bi Crnogorci nakon Lukšićevih stavova sa bezbjednih visina bombardovali Damask”, ocijenio je on.

On je poručio šefu diplomatije da, umjesto što se bavi "zvjerstvima" u Siriji, pomogne u rasvjetljavanju ekonomskih i socijalnih zvjerstava koja su počinjena za vrijeme dok je bio premijer i ministar finansija.

“Kao što je slučaj ekonomskog genocida kad je jedan isti milion eura uplaćen jedanaest puta kako bi se spasila Prva banka porodice Đukanović. Simptomatično je da se prva Lukšićeva izjava o upotebi hemijskog oružja vremenski poklopila sa izjavom Hašima Tačija koji je takođe podržao vojnu intervenciju u Siriji, prisjećajući se valjda iskonstruisanog zločina u Račku, koji je bio povod za napad NATO alijanse na Crnu Goru i Srbiju”, kazao je Knežević.

Iz MVPEI je saopšteno da pridruživanje Crne Gore Zajedničkoj izjavi o Siriji, koju su do sada potpisale 33 zemlje, predstavlja odgovoran odnos u odnosu na globalne prijetnje kakva je upotreba hemijskog oružja, kakav se i očekuje od članice Savjeta UN za ljudska prava.

Galerija

Bonus video: