I Lavrov negira da je Rusija htjela da ubije Đukanovića: "Telegraf" bez dokaza

Kremlj je takođe odbacio optužbe Crne Gore da je Rusija bila umiješana u pokušaj državnog udara prošlog oktobra kao apsurdne i neosnovane
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: DPS
Milo Đukanović, Foto: DPS
Ažurirano: 20.02.2017. 11:42h

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odbacio je danas navode britanskog lista "Telegraf" o umiješanosti Moskve u navodni pokušaj puča u Crnoj Gori i atentata na tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Lavrov je naveo da "Telegraf" za svoje tvrdnje nema dokaze, javila je agencija RIA Novosti, a prenio Rojters.

Ambasada Rusije u Londonu je ranije danas takođe odbacila optužbe "Telegrafa"

Kako je prenijela "Raša tudej" (RT), ruska ambasada se oglasila na Tviteru i navela da su to lažne vijesti "Telegrafa", koji reciklira odavno odbačene vijesti kako bi pojačao tenzije sa Rusijom i da, kao i uvijek, nema dokaza.

Kremlj je takođe danas odbacio optužbe Crne Gore da je Rusija bila umiješana u pokušaj državnog udara u toj zemlji prošlog oktobra kao apsurdne i neosnovane.

"To su apsurdne optužbe... Mi se ne miješamo u unutrašnje stvari drugih zemalja, uključujući i Crnu Goru", izjavio je novinarima portparol kremlja Dmitrij Peskov, prenio je Rojters.

"Telegraf" je juče objavio da je Rusija planirala da "ubije bivšeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića i da zbaci njegovu Vladu prošle godine".

U tekstu je navedeno da su državni udar na dan parlamentarnih izbora, tokom kojeg je planirano zauzimanje zgrade Skupštine i ubistvo prozapadnog lidera, vodili ruski obavještajci uz podršku i blagoslov Moskve, kako bi sabotirali plan Crne Gore da se učlani u NATO.

"Telegraf" je objavio da je plan je spriječen samo nekoliko sati prije nego što je trebalo da bude sproveden u djelo, a trebalo je da izazove krvoproliće i uvede zemlju "u nemire u predvečerje njenog učlanjenja u NATO".

Navodi se da se sve to događa dok ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužuje NATO da je "institucija Hladnog rata", čije širenje u poslednjih 30 godina vodi napetostima bez presedana u Evropi.

"Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori planiranog za 16. oktobar prošle godine bio je nesumnjiv primjer rastuće agresivne kampanje mešanja u poslove Zapada", rekao je britanskom listu neimenovani izvor iz britanske vlade.

Bonus video: