Ignorisanje problema diže tenzije - Vijesti.me
CDT pozvao premijera da nastavi dijalog započet u okviru “Saveza za Evropu”

Ignorisanje problema diže tenzije

“Ovu obavezu smo preuzeli na sastanku sa predsjednikom, želeći da sublimiramo probleme za koje mi smatramo da najviše opterećuju naše društvo i markirali puteve za njihovo rješavanje”, saopšteno je iz CDT-a.

Naći energije i za druge teme:
Razgovori u okviru “Saveza za Evripu”
Naći energije i za druge teme: Razgovori u okviru “Saveza za Evripu” (Foto: Saša Matić)

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je predsjednika Vlade Duška Markovića da nastavi dijalog sa važnim činiocima društva u okviru “Saveza za Evropu i da što prije ponudi set rješenja za nagomilane probleme koji opterećuju društvo.

Premijer je tokom februara razgovarao sa predstavnicima medija, opozicije, civilnog i obrazovno-naučnog sektora u okviru te inicijative čiji je cilj bio, kako je objasnio, postizanje konsenzusa o pitanjima važnim za prevazilaženje podjela i dinamičniji put ka Evropskoj uniji.

Marković je nedavno najavio da bi uskoro trebalo da se, po sličnom modelu, održe razgovori sa opozicijom oko izbornih uslova.

“Neki od ovih problema zahtijevaju više, a neki manje vremena za rješavanje. Ignorisanje pitanja koja zaustavljaju ili usporavaju evropske integracije znači korak bliže tenzijama, bojkotu izbora, izolaciji i mogućim sukobima”, saopšteno je iz CDT-a.

Navode da su svjesni da je opravdan fokus predsjednika Vlade na rješavanju otvorenih problema izazvanih pandemijom koronavirusa, ali da je aktuelni politički trenutak takav da se mora naći energije i za druge teme.

“Jer ako problemi eskaliraju, mogu postati jednako ozbiljni i opasni kao i COVID-19”.

Iz CDT-a navode da su kao doprinos dijalogu za “Savez za Evropu” pripremili i dostavili dokument pod nazivom “Kritične tačke u daljem razvoju crnogorskog društva”.

“Ovu obavezu smo preuzeli na sastanku sa predsjednikom, želeći da sublimiramo probleme za koje mi smatramo da najviše opterećuju naše društvo i markirali puteve za njihovo rješavanje”, saopšteno je iz CDT-a.

Detaljno razrađene i konkretne predloge će, kako su saopštili, dostavljati resornim ministrima, a dio ovih aktivnosti već je urađen kroz pripremu konkretnih rješenja koja su u vezi s izradom strategije otvorenosti i pitanjima uspostavljanja bolje kontrole biračkog spiska. Navode da je profesionalna komunikacija koju su imali sa ministrom unutrašnjih poslova Mevludinom Nuhodžićem i ministarkom javne uprave Suzanom Pribilović može biti put da se dođe do ispravnih rješenja.


Vidi sve komentare