Isplivali dokazi o tome kako je vlast prevarila opoziiciju 2014. godine

Demokrate otkrile i dokazale da je vlast, osim što je tada prevarila opoziciju, tvrdeći da se biometrijski podatak mora nalaziti na biračkom mjestu i biti dostupan članovima biračkog odbora, strankama na vlasti je usvojeni model identifikacije birača omogućio izbornu krađu na izborima 2014, 2016, 2017. i 2018. godine.
16935 pregleda 0 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokrate
Demokrate, Foto: Demokrate

Poslanica i potpredsjednica Demokrata, Zdenka Popović, kazala je da je Demokratska Crna Gora kreirala još jedno reformsko rješenje kojim će se stati na put fantom biračima, falsifikovanim ličnim kartama i višestrukom glasanju od strane jednog-istog lica.

Demokrate

Ona ističe da se postojeći model identifikacije birača, koji je uveden 2014. godine izmjenama izbornog zakonodavstva od strane DPS-a, pokazao kao prevara i da će Demokrate predloženim rješenjem prezentovati dokaze i šematske prikaze o neistinitim tvrdnjama DPS-a.

Zdenka Popović
Popović(Foto: Demokrate)

,,Važno je podsjetiti da je DPS još 2014. godine usvojio u Skupštini Crne Gore Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika. Jednu od najznačajnijih novina, predviđenu tim, sada važećim zakonom, predstavljalo je korišćenje elektronskog uređaja za identifikaciju birača na biračkom mjestu, pri čemu bi birač svoj identitet dokazivao biometrijskom ličnom kartom ili pasošem.

Osim što je tada prevario opoziciju, tvrdeći da se biometrijski podatak mora nalaziti na biračkom mjestu i biti dostupan članovima biračkog odbora, DPS-u je usvojeni model identifikacije birača omogućio izbornu krađu na izborima 2014, 2016, 2017. i 2018. godine”.

Aleksa Bečić
Bečić(Foto: Demokrate)

Prvo, objašnjava Popović, važeća lična karta ne predstavlja biometrijski dokument i kao takav ne sadrži napredne elektronske mehanizme za zaštitu od falsifikovanja, drugo, primjena AFIS sistema i elektronske identifikacije birača ne predstavljaju zaštitu od mogućih zloupotreba glasanja jednog lica više puta na različitim biračkim mjestima i treće, kontrola na koji način službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova unose podatke o biračima u elektronsku verziju izvoda iz biračkog spiska ne postoji ni u kom vidu. Sve ovo, dodaje Popović, čini da postojeći sistem omogućava da se falsifikovana lična karta sa fotografijom jednog lica, a sa ličnim i drugim podacima drugog birača, unesu u elektronsku verziju izvoda iz biračkog spiska na različitim biračkim mjestima.

Demokrate

Kako je kazala, zbog toga je veoma važno da se implementira rješenje Demokratske Crne Gore ,,Jedan birač, jedan glas” koje će trajno eliminisati ove manipulacije i prevare. Konkretno, kaže Popović, predloženo rješenje propisuje da se identitet birača na biračkom mjestu utvrđuje otiskom prsta, što će se omogućiti tako što će se na svakom biračkom mjestu postavi softverski dograđeni terminal za elektronsku identifikaciju birača koji će sadržati i čitač otiska prsta.

Demokrate

,,Biometrijski podatak otiska prsta birača nalazi se u bazi podataka Centralnog registra stanovništva. U Centralnoj bazi podataka o biračima, putem automatizma, evidentira se glasanje birača na svakom biračkom mjestu. Uređaji za identifikaciju na svim biračkim mjestima u Crnoj Gori putem internet 3G i 4G veze biće povezani sa Centralnom bazom podataka o biračima, a ova baza dalje povezana sa Centralnim registrom stanovništva, registrom prebivališta i drugim elektronskim registrima koji sadrže podatke bitne za vođenje biračkog spiska”, navodi Popović.

Demokrate

Nakon utvrđenog identiteta, objašnjava poslanica Demokrata, sistem prvo provjerava da li je birač već negdje glasao, ukoliko jeste, taj podatak se automatski evidentira u Centralnoj bazi podataka o biračima i pojavljuje na uređaju, te takvom biraču birački odbor neće omogućiti glasanje.

Demokrate

,,Samo ovakav sistem Centralne evidencije glasanja birača na svim biračkim mjestima garantuje da: nema dvostrukog glasanja, nema fantom birača, nema glasanja jednog lica umjesto drugog i nema mjesta upotrebi lažnih ličnih karata”, poručuje Popović.

Demokrate

FRAPANTNI PODACI KOJI POTVRĐUJU AFERU “BB”

Poslanik Demokratske Crne Gore i Član Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, Momo Koprivica, kazao je da Demokrate nastavljaju sa predlozima rješenja koja će dovesti do konačne eliminacije fantom birača iz biračkog spiska Crne Gore. Kako je Koprivica saopštio, Demokrate su analizom biračkog spiska sa posljednjih izbora utvrdili da kućni broj nema čak 278.820 građana, odnosno da od 532.599 građana, koliko je upisano u birački spisak Crne Gore, više od polovine je evidentirano na adresama bez broja.

Momo Koprivica
Koprivica(Foto: Demokrate)

,,Međutim, to nije sve kada su u pitanju nenumerisane adrese birača u Crnoj Gori. Daljom analizom biračkih spiskova po opštinama došli smo do frapantnih podataka. Naime, u Podgorici kućni broj nema 32.598 birača, u Nikšiću 19.982 birača, u Pljevljima 12.684 birača, u Bijelom Polju čak 36.337 birača, što je 90% upisanih, u Rožajama kućni broj nema 75,57%, ili 16.468 birača, u Mojkovcu 96,91% ili 6.889 birača, u Petnjici čak 99,74%, ili 6.215 birača, dok je u Šavniku 98% birača čija adresa je označena sa b.b. U Andrijevici 81,37%, u Baru 61,2%, a u Kolašinu 70%. Takođe, ogroman procenat birača koji nemaju kućni broj je i u Žabljaku, čak 92,63%, Ulcinju 83,41%, Danilovgradu 95,20% i Tivtu, 74,77%”, objasnio je Koprivica.

BEČIĆ: ONAJ KOM CRNOGORAC, SRBIN, MUSLIMAN, BOŠNJAK, ALBANAC, HRVAT NIJE BRAT, NIJE NI MOJ BRAT

Na nedavno održanoj Drugoj izbornoj konvenciji Demokratske Crne Gore – Opštinski odbor Budva, predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić, u svom govoru posebno je istakao da režim kada kupuje glasove, kad krade šume, kad devastira rijeke i pravi hidrocentrale, kad rasprodaje našu đedovinu i zadužuje, ne pita za vjeru i naciju.

,,Kad nam ova mladost odlazi, ne odlaze samo jedni, već odlaze i oni iz Rožaja i oni iz Podgorice i oni iz Herceg Novog i ovi iz Budve. Zato svaki onaj, koji bježi od izbornih reformi i kriminalnih afera koje ljuljaju DPS iz temelja i otvara neke druge procese koji su osuđeni na propast, bio on svjestan ili ne, htio on to da prizna ili ne, direktno pomaže DPS-u i kriminalnoj hobotnici”.

Na kraju, Bečić je zaključio:

,,Zato ako ima neko i ovdje da mu nije brat i Srbin i Crnogorac i Hrvat i Bošnjak i Albanac i svaki pošteni čovjek, taj onda nije ni moj brat. Zato hajde da objedinimo Crnu Goru na onom što nam je zajedničko, na onom od čega živimo i od čega zavisi budućnost ove mladosti, ovog naroda i ove države! Zato ne namještenim ideološkim ighranka. Da poštenim izborima. Da ekonomiji. Da opstanku mladosti. Da pomirenju. Da borbi protiv kriminala i korupcije, a to znači i da Budvi, da Crnoj Gori, da Evropi i da slobodi! Sa Evropom i narodom uvijek, sa DPS i kriminacima nikada!”