Iz CRNVO imaju primjedbe na odluku: Mjesne zajednice daleko od građana

"Odluka je rezultat političkog nagađanja opozicije i pozicije zbog izbornih procesa, i MZ se nažalost posmatraju samo kroz tu prizmu"
79 pregleda 0 komentar(a)
Skupština, Glavni grad, Foto: Zoran Đurić
Skupština, Glavni grad, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.02.2016. 20:54h

Mjesne zajednice će i dalje funkcionisati sporadično i neće moći da ispune svoju osnovnu ulogu i da budu mjesto na kome će građani razmatrati i odlučivati o životnim potrebama i interesima, ocjenjuju iz Centra za razvoj nevladinih organizacija.

"Odlukom je bilo neophodno predvidjeti da se sredstva za finansiranje mjesnih zajednica obezbjeđuju u budžetu Glavnog grada u određenom procentu od ukupno ostvarenih budžetskih prihoda u protekloj godini", saopštila je koordinatorka programa za unapređenje pravnog i institucionalnog okvira za djelovanje OCD Lidija Knežević.

Ona je dodala da je odlukom bilo neophodno definisati namjene za koje Glavni grad obezbjeđuje sredstva mjesnim zajednicama iz budžeta, a da je funkciju predsjednika bilo potrebno profesionalizovati i predvidjeti da oni imaju naknadu za svoj rad, "a ne da "mogu" imati, kako je to navedeno u predlogu ove odluke".

S obzirom na navedene nedostatke u usvojenom predlogu odluke o mjesnim zajednicama, iz CRNVO-a smatraju da nijesu obezbijeđeni glavni preduslovi za revitalizaciju mjesnih zajednica, što je trebalo da bude primarni cilj donošenja ove odluke. Knežević navodi da je stav CRNVO-a da su mjesne zajednice potrebne građanima svakodnevno, a ne samo za vrijeme izbora.

"Odluka je rezultat političkog nagađanja opozicije i pozicije u vezi sa izbornim procesom i mjesne zajednice se nažalost posmatraju samo kroz tu prizmu", ocijenila je Kneževićeva.

Odluka ima i svoje pozitivne strane, te je CRNVO pozdravila rješenja koja se tiču imenovanja Odbora povjerenika Glavnog grada, sastava, načina izbora i razrješenja Savjeta mjesnih zajednica čije članove biraju i razrješavaju građani na zboru. Pozitivno ocjenjuju i način izbora predsjednika Savjeta, koji se bira iz reda članova Savjeta i postupak izbora Savjeta koji sprovodi komisija, kao i to što će odluka biti primijenjena odmah nakon njenog usvajanja.

Knežević je kazala da su prilikom izrade odluke NVO onemogućene da suštinski učestvuju u postupku konsultovanja, a da je obesmišljeno njihovo učešće u radu radne grupe

"Nijesu na pravilan način primijenjene procedure koje se tiču uspostavljanja saradnje i partnerstva sa nevladinim organizacijama. Javna rasprava povodom izrade ovog akta nije organizovana, a radna grupa za izradu predloga odluke je formirana prije objavljivanja poziva nevladinim organizacijama", rekla je Knežević.

Bonus video: