Izbori 2012: Interaktivna grafika, uporedne analize...

Savez čiju okosnicu čine DPS i SDP prvi put je ostao bez apsolutne vlasti nakon 2001. godine
506 pregleda 169 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2012. 11:20h

Koalicija Evropska Crna Gora osvojila je najviše glasova na jučerašnjim parlamentarnim izborima, ali savez čiju okosnicu čine DPS i SDP prvi put je ostao bez apsolutne vlasti nakon 2001. godine, kada je Liberalni savez podržao manjinsku vladu te dvije stranke.

Interaktivna grafika

Da bi formirali Vladu DPS-SDP–LP će biti primorani da traže podršku manjinskih stranaka koje se mogu smatrati jedinim pobjednikom jučerašnjih devetih parlamentarnih izbora od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori.

Koalicija Evropska Crna Gora osvojila je 45, 6 odsto glasova ili 39 mandata i za većinu će joj nedostajati dva mjesta koja će prvo potražiti kod dosadašnjih partnera – Bošnjačke stranke(BS), Hrvatske građanske inicijative (HGI) i Demokratske unije Albanaca (DUA), čiji je ulazak u parlament pod znakom pitanja. Takav scenario najavio je sinoć predsjednik DPS Milo Đukanović.

Predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring (CEMI) Zlatko Vujović rekao je da je, na osnovu 95, 1 odsto prebrojanih glasova sa oko 950 od ukupno 1.162 biračka mjesta na nivou Crne Gore, sigurno da koalicija Evropska Crna Gora nema apsolutnu vlast i da su u ukupnim mandatima moguća odstupanja od plus, minus jedan odsto.

To znači da bi DUA mogla osvojiti jedan mandat, kao i DPS, dok bi Demokratski front mogao imati mandat manje.

Demokratski front

Drugi politički subjekat po snazi je Demokratski front za koji je glaslao 23,7 odsto, odnosno oko 84. 700 birača, na osnovu čega će u parlamentu imati 20 mandata, pokazuju preliminarni rezultati CEMI-ja.

Slijedi Socijalistička narodna partija (SNP) koja se može smatrati najvećim gubitnikom jučerašnjih izbora, jer je sa 16 mandata, iz prošlog saziva parlamenta, pala na devet poslaničkih mjesta. Za SNP je glasalo 10, 6 odsto ili oko 37. 700 birača.

Pozitivna Crna Gora, koja prvi put nastupa na izborima, osvojila je odličnih 8, 9 odsto ili oko 31. 700 birača i imaće sedam poslanika.

BS je, u svom prvom samostalnom nastupu ostvario dobar rezultat, sa osvojena tri mandata, dok će HGI predstavljati jedan poslanik.

Stranku Rafeta Husovića podržalo je 15. 900 ili 4, 4 odsto birača, dok je za HGI glasalo 1.800 ili 0, 5 odsti birača.

Husović sinoć u izbornom štabu

Od manjinskih stranka cenzus je prešla Forca i Albanska koalicija koje su, takođe, zadobile povjerenje birača na osnovu kojeg će imati po jedan mandat. Za Forcu je glasalo 5.200 ili 1, 4 odsto izašlih građana čime je postala vodeća albanska partija. Albansku koaliciju, koju vodi Fatmir Đeka, a koju čine Demokratksi savez, Demokratska partija i Albanska alternativa podržalo je 3. 800 ili 1, 1 odsto birača.

Izvan parlamenta bi mogla ostati DUA, dugogodišnji partner DPS-a, koja bi tako prvi put od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori mogla ostati bez svog predstavnika u crnogorskoj Skupštini. ZA DUA je, prema preliminarnim podacima, glasalo oko 3.100 građana.

Cenzus od 0, 7 odsto, koji važi za albanske i bošnjačke manjinske stranke, nije prešla Albanska omladinska alijansa sa oko 500 osvojenih glasova.

Van parlamenta biće Srpska sloga (Narodna stranka, Srpska lista, Otadžbinska srpska stranka, Srpska radikalna stranka i Demokratski centar Boke) koju je podržalo oko 5.100 birača, kao i Srpski nacionalni savez-dr Ranko Kadić (Demokratska srpska stranka, Stranka srpskih radikala, Srpsko narodno vijeće) koga je zaokružilo oko 3.200 birača.

Ni koalicija Zajedno (Stranka penzionera i Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore) nije prešla cenzus, jer je za nju glasalo 1.400 građana.

Visoka izlaznost od 70, 3 odsto je obilježila jučerašnje parlamentarne izbore, što je za 4, 1 procenat više nego na prethodnim izborima održanim 29. marta 2009. godine.

To je izgleda moglo i da utiče na rezultat jučerašnjih izbora, s obzirom da je 2009. u Centralni birački spisak bilo upisano 16 hiljada birača manje.

Koaliciju DPS-SDP-LP je , prema grubim procjenama, glasalo oko 162. 600 birača.

To je za skoro šest hiljada glasova manje u odnosu na 2009. kada su u koaliciji sa BS i HGI osvojili 168. 290 glasova, odnosno 48 mandata ili 51 odsto.

S obzirom na to da su u prethodnoj koaliciji sa DPS i SDP bošnjaci imali tri, a HGI jedan mandat, savez DPS i SDP je pao za šest do sedam mandata. LP će imati jedan u sadašnjem sazivu parlamenta.

Rezultat koalicije Evropska Crna Gora sa jučerašnjh izbora je bliži onom sa parlamentarnih izbora održanih 10. septembra 2006. kada su DPS-SDP osvojili 164. 737 glasova ili 41 mandat.

SNP je na izborima 2009. godine osvojio 54.547, dok je 2006. u koaliciji sa NS i DSS imao 47.683 glasova ili 11 mandata. Sa jučerašnjih 37. 700 glasova i devet mandata to je najgori rezultat nekada najjače opozicione stranke od njenog osnivanja.

Za nadgledanje jučerašnjih izbora bilo je prijavljeno 1.327 posmatrača, od čega 1.222 domaća posmatrača i to svi iz Centra za monitoring (CEMI).

Od 105 stranih posmatrača, koji će pratiti izborni proces u Crnoj Gori, 63 je iz OEBS-a, po 17 iz Komiteta za otvorenu demokratiju i Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, šest ih je iz Japana, a dva iz ambasade Kanade. Posmatrači Centra za monitoring (CEMI) su zabilježili veliki broj nepravilnosti, većeg ili manjeg značaja.

Osim rezultata CEMI je nadgledao i njihovu regularnost. Kao slučaj teže povrede, iz ove NVO su naveli primjer biračkog mjesta u Kolašinu gdje je povrijeđen princip tajnosti glasanja jer je u kabinu za glasanje, zajedno sa biračem, ušao i predsjednik biračkog odbora.

U CEMI-ju smatraju da bi na biračkom mjestu 117 u Podgorici trebalo ponoviti glasanje jer je jedan birač glasno kazao za koga će glasati, a nakon toga je jedan od opunomoćenih predstavnika partija pocijepao glasački listić koji je nakon toga stavljen u glasačku kutiju čime je poništena procedura proglašenja glasačkog listića nevažećim.

U sjevernoj regiji uočene su neregularnosti na biračkim mjestima u Beranama, Plavu i Rožajama gdje je povrijeđen princip glasanja na način što su glasači javno kazali za koga su glasali, a birački odbor nije proglasio listiće nevažećim.

U Beranama, Bijelom Polju i Budvi posmatrači su uočili propagandni materijal na deset metara od ulaza u biračko mjesto i na samom ulazu u biračko mjesto.

U zatvoru u Bijelom Polju 12 lica na izdržavanju krivičnih sankcija stupilo u štrajk glađu, jer im nije omogućeno da realizuju svoje biračko pravo. Takođe, na jednom biračkom mjestu u Kolašinu došlo je do fizičkog obračuna predsjednika biračkog odbora sa nepoznatim licem, neposredno, na biračkom mjestu. U Beranama je na jednom biračkom mjestu povrijeđen princip tajnosti glasanja, jer su glasači javno kazali za koga su glasali, pri čemu birački odbori nijesu proglasiili listiće nevažećim

U Herceg Novom na jednom biračkom mjestu jedna osoba je glasala bez dokazivanja identiteta neposrednim uvidom u lične isprave lica.

Na dva biračka mjesta u Podgorici zabilježeno je da su birački odbori odobravali glasanje, iako je utvrđeno postojanje nevidljivog mastila na prstima glasača, dok, pod istim okolnostima na drugom biračkom mjestu, takođe u Podgorici, takvo lice nije moglo ostvariti svoje biračko pravo.

Na jednom biračkom mjestu u Bijelom Polju glasanje je bilo privremeno obustavljeno, po odluci članova biračkog odbora, jer su se u neposrednoj okolini biračkog mjesta okupili aktivisti jedne od izbornih lista, učesnika izbornog procesa.

Pročitajte još:

Pajović: Nikada više u Crnoj Gori nećemo imati apsolutnu vlast >>>

Mustafić: Ne isključujemo razgovore sa opozicijom >>>

Đukanović: Imamo 180.000 glasova >>>

Milić razočaran rezultatom SNP-a >>>

Siništaj: Ni vlast ni opozicija nijesu zaslužili podršku Albanaca >>>

Bonus video: