Izborni inženjering: Kako je DPS obezbjedio mandat za HGI

HGI u Pljevljima popravila rejting za 2.500%, jer je sa jednog porasla na 25 glasova
929 pregleda 0 komentar(a)
HGI slavlje posle izbora, Foto: Dux Radio
HGI slavlje posle izbora, Foto: Dux Radio
Ažurirano: 19.10.2016. 07:13h

Analiza podataka o rezultatima glasanja na parlamentarnim izborima po biralištima pokazuje da je DPS smišljenim i preciznim izbornim inženjeringom, namjerno prenio dio glasova svojih birača i simpatizera Hrvatskoj građanskoj inicijatici, kako bi ta partija, tradicionalni bliski partner DPS, prešla cenzus.

Sva istraživanja javnog mnjenja rađena prije izbora pokazivala su da HGI sama ne može preći ionako niski cenzus predviđen za političkog predstavnika hrvatske manjine, a koji iznosi 0,35 odsto od broja glasova birača izašlih na izbore. Stoga su, prema tvrdnjama pouzdanog izvora "Vijesti" iz vrha DPS, čelnici te dvije partije Milo Đukanović i Marija Vučinović prije izbora postigli dogovor po kome će DPS na konto HGI na izborima 16. oktobra "prenijeti" jedan dio svojih glasova, kako bi jedina partija hrvatske manjine prešla cenzus. Ulazak "autentičnog predstavnika Hrvata u Skupštinu Crne Gore" kako iz HGI nazivaju tu operaciju, zapravo je obezbjeđivanje još jednog sigurnog poslaničkog mandata za DPS, imajući u vidu činjenicu da HGI već godinama, vjerno na državnom nivou, prati DPS i uvjek glasa jednako kao i "pravi" poslanici DPS. Partiju Mila Đukanoviča to je ukupno koštalo nepunih 1.000 glasova, 11 puta manje nego što je iznosio cenzus za "običnog poslanika" koji se bira sa nepovlaštene liste.

U odnosu na parlamentarne izbore 2012. na kojima je osvojio ukupno 1.470 glasova, HGI je u nedjelju "skočio" na 1.663 glasa ili 0,45 odsto. Posebno upečatljiv "rast povjerenja" HGI je na ovim izborima zabilježio u Podgorici sa gradskim opštinama Tuzi i Golubovci gdje su imali ukupno 331 glas, duplo više nego 2012. kada je za jedinu hrvatsku stranku u Crnoj Gori glasalo samo 130 Podgoričana. Inače, prema podacima sa Popisa stanovništva iz 2011, u Podgorici živi ukupno 664 Hrvata. Rezultat koji je HGI ostvarila u Podgorici jači je od onog iz Kotora gdje je HGI u nedjelju glasalo 307 građana, iako u Kotoru prema popisu iz 2011, živi čak 1.553 Hrvata.

Skoro duplo u odnosu na prije četiri godine, porastao je i rejting HGI u Herceg Novog gdje su sada imali 130 glasova, a 2012. samo 73. U detaljnom popisu rezulta po biračkim mjestima sa izbora u nedjelju, posebno bode oči podatak da je na biračkom mjestu Podi I od ukupno 385 izašlih birača, njih čak 21 glasao za HGI, što ne bi bilo čudno ako se nema u vidu činjenica da su gotovo sve starosjedilačke porodice u Podima pravoslavne vjere i najvećim dijelom se deklarišu kao Srbi, a da je Hrvata u tom dijelu Herceg Novom samo simboličan broj.

HGI je za dvadesetak glasova "porastao" i u Baru, kao i u Budvi gdje je udio Hrvata u lokalnom stanovništvu takođe vrlo mali, a posebno upečatljiv je rast rejtinga jedine hrvatske nacionalne stranke u Crnoj Gori na sjeveru. Tako je naprimjer, HGI u Andrijevici gdje prema zvaničnim podacima žive dva Hrvata od kojih je 2012. za tu stranku glasao jedan, u nedjelju podržalo čak sedam Andrijevičana. U Beranama gdje je HGI 2012 imala devet glasova, skor se sada popeo na 17 plus još četiri iz, od Berana u međuvremenu odvojene nove opštine Petnjica. U Plavu gdje su imali tri, sada su skočili na 10 glasova plus još pet iz u međuvremenu odvojene nove opštine Gusinje. U Pjevljima je skor popravljen za čak 2.500% jer je sa jednog glasa iz 2012, HGI u nedjelju došao na 25 glasova, u Šavniku gdje ni kod jedinog žitelja te opštine hrvatske nacionalnosti prije četiri godine nisu imali simpatija, sada su dobili tri glasa, u Plužinama su sa pet "pali" na dva koliko ima ukupno Plužinjana što se deklarišu Hrvatima, dok je skor u Žabljaku sa 0, popravljen na sedam. U Mojkovcu gdje zvanično žive dva Hrvata, HGI je dobio tri glasa, dok je skor u Rožajama sa 0 popravljen na sedam glasova. U Ulcinju je rezultat sa šest, dignut na čak 25 glasova, u Danilovgradu su imali 11 umjesto dosadašnjih sedam glasova, a u Bijelom Polju je sa 10 skor porastao na 35 glasova. Zanimljiva su i imena mjesta po sjeveru u kojima je HGI u nedjelju dobijala glasove – poput andrijevičkih naselja Prisoja, Zabrđe, Trešnjevo, Seoce i Peovac, preko Buča, Donjih Luga, Donje Ržanice, Mezgala i Harema u Beranama, Rakonja, Ravne Rijeke i Crnča u Bijelom Polju, Kujave i Donjeg Zagarača u Danilovgradu, Lipovske Bistrice i Drijenka u Kolašinu, Uroševine u Mojkovcu, Prnjavora u Plavu, Glibavaca i Lever Tare u Pljevljima, Komarnice i Godijelja u Šavniku....

Činjenicu da će im DPS na velikom broju biračlkih mjesta u bukvalno svim gradovima Crne Gore "presuti" pojedinačno po jedan do 10-tak glasova, čelništvo HGI-ija u kampanji je pokušalo da prikrije naglašenom pričom o tome da tu stranku "zbog njene građanske dimenzije, neće glasati samo Hrvati." Kamapnjom HGI inače, upravljali su bivši predsjednik OO Pozitivne CG u Podgorici Rade Marić i nekadašnja portparolka stranke Darka Pajovića, Nataša Gojković.

Presipali im i u Tivtu

Informaciju da su dobili instrukciju da dio svojih birača usmjere da u nedjelju zaokruže HGI, "Vijestima" je potvrdio i izvor iz DPS Tivta. To je rezultiralo činjenicom da je stranka Marije Vučinović sa 394 koliko je u Tivtu osvojila na lokalnim izborima u aprilu ove godine, u nedjelju "skočila" na na 519 glasova. Ipak, ni to nije bilo dovoljno da se HGI primakne svom skoru od 661 glasa u Tivtu na parlamentarnim izborima 2012.

U gradu u kojem živi više od trećine ukupne hrvatske populacije u Crnoj Gori – njih preko 2,3 hiljade, HGI je u nedjelju na biralištu u Lepetanima gdje živi i glasa porodica predsjednice te partije i ministarke u Vladi Crne Gore Marije Vučinović imala samo pet glasova, manje nego i u aprilu na lokalnim izborima, kada je za HGI glasalo šest Lepetanaca. Zato je na biralištu Tivat I gdje je DPS sa aprilskih 225, "pao" na 208 glasova, HGI istovremeno "porastao" sa 30 na 45 glasova, u Kalimanju I gdje je DPS "pao" 20 glasova, HGI je dobio 18 više nego u aprilu, u pretežno srpskim stanovništvom naseljenim Radovićima skor HGI je sa aprilskih tri, skočio na aktuelnih 16 glasova....

Bonus video: