Jasavić : Informer poslao poruku da je iznad zakona

Jasavić je kazala da su pisanjem lista Informer povrijeđene osnovne vrijednosti Ustava, prava građana, autoritet suda, a „u prljavoj kampanji protiv aktivistkinje Vanje Ćalović narušeni su čast i ugled"
0 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.11.2014. 16:34h

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu danas je, većinom glasova, podržao izmjene Zakona o medijima kojim se predviđa zabrana distribucije medija koji krši sudsku zabranu distribucije spornih sadržaja.

Predlog izmjena Zakona o medijima potpisali su i na Odboru podržali predstavnici svih parlamentarnih partija, osim Demokratske partije socijalista (DPS).

Poslanica Pozitivne Azra Jasavić predstavila je u ime predlagača razloge usvajanja izmjena Zakona, poručujući da je cilj zaštita legitimnih ciljeva koje Ustav Crne Gore i Evropska konvencija o ljudskim pravima garantuju kao osnovne vrijednosti.

Ona je ukazala i na praksu Evropskog suda za ljudska prava koja, kako je zaključila, potvrđuje opravdanost izmjena Zakona.

Jasavić je kazala da su pisanjem lista Informer povrijeđene osnovne vrijednosti Ustava, prava građana, autoritet suda, a „u prljavoj kampanji protiv aktivistkinje Vanje Ćalović narušeni su čast i ugled“.

Ona je kazala da Informer nije ispoštovao odluke crnogorskih sudova, a time se, kako je navela, postavio iznad zakona i ustavnog poretka države.

"Informer je do temelja pogazio sudske odluke i poslao poruku koja govori da je on iznad zakona, a u Crnoj Gori su iznad zakona oni koji se bave korupcijom na visokom nivou. Informer je, kao što vidimo, među njima", ocijenila je Jasavić.

Pitanje je, prema njenim riječima, ko stoji iz Informera.

"Ovdje se ne radi o bilo kakvoj cenzuri“, kazala je Jasavić objašnjavajući da se dodatna mjera propisuje samo za situacije u kojima određeni medij ne ispoštuje sudsku odluku. Parlament mora, kako je kazala, zaštiti zakon i ustavni poredak u državi „jer Vlada ne želi da radi svoj posao“.

Ona je poručila da se iz cjelokupne situacije može zaključiti da Vlada stoji iza pisanja i djelovanja Informera.

"Vladu ne zanima poboljšavanje ovog zakona, njeno nedjelovanje ukazuje na činjenicu da upravo neko iz Vlade koordinira sve aktivnosti Informera", poručila je Jasavić.

Predsjednik Odbora Rifat Rastoder kazao je da bi izmjene Zakona o medijima trebalo obrazložiti argumentima, a ne propagandom.

"Ja nisam potpisao Predlog da bi se bavio političkom propagandom i ne samo zbog Informera, već da bi preduprijedili sve buduće slične događaje ukoliko je to moguće", rekao je Rastoder.

Nimanbegu: Pisanje Informera izaziva netrpeljivost i strah od Albanaca

Poslanik Force, Genc Nimanbegu, kazao je da ne zna ko stoji iza Informera, ali da taj pojedinačan slučaj jeste bio povod za izmjene Zakona jer se, kako je objasnio, država pokazala neefikasnom.

"Ovo što je radio Infromer nije samo jedan naslov, već se radi o izražavanju i podsticanju vjerske i nacionalne mržnje kroz nekoliko izdanja tog lista", rekao je Nimanbegu, podsjećajući na natpise koji su bili na naslovnoj strani tog lista.

On je rekao da takvo pisanje izaziva netrpeljivost i strah od Albanaca u Crnoj Gori, a može dovesti, kako je upozorio, i do napada na pripadnike te manjine. "Da bi to spriječili Zakon o medijima se mora poboljšati".

Radunović: Informer je autohtoni crnogorski

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Slaven Radunović, kazao je da je jasno ko stoji iza pisanja Informera, poručujući da taj list nije uvezen, kako to mnogi ističu.

"Informer nije uvezen, on je autohtoni crnogorski", rekao je on, poručujući da se povezanost naziva Informer sa Srbijom samo zloupotrebljava kako bi se opravdala kampanja u Crnoj Gori.

"Djelovanje Informera jasno ukaziuje na to zašto je u Crnoj Gori i šta mu je krajni cilj", poručio je Radunović.

Njegov kolega, Vladislav Bojović, kazao je da u Crnoj Gori postoji ambijent koji podržava takvo ponašanje medija.

„Ako je Informer iznad odluka suda za mene je to znak da postoje strukture u državi koje stoje iza tog medija“, rekao je Bojović.

Predstavnik MANS-a u Odboru, Veselin Radulović, kazao je da je nesporna činjenica da je postojeće zakonsko rješenje loše.

"Ne možemo govoriti o pojedinačnom slučaju, mi imamo situaciju divljanja jednog medija, čije se pisanje može kvalifikovati i kao fašizam", rekao je on, objašnjavajući da se izmjenama Zakona ne uvodi nikakva vrsta cenzure medija.

Vuletić: Zakon o medijima se ne smije mijenjati prebrzo

U DPS-u nijesu za izmjene i smatraju da je Predlog zakona o dopunama Zakona o medijima neustavan, kao i da nije u skladu sa odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Poslanica te partije, Marta Šćepanović, kazala je da je suština da Predlog nije usklađen sa Ustavom Crne Gore i Konvencijom, a Milorad Vuletić se saglasio s takvim stavom dodajući da je povod za donošenje izmjena pojedinačan slučaj.

Prema njegovim riječima, Zakon o medijima ne smije se mijenjati prebrzo. "Urgentno rješavanje tih problema je rizično".

Vuletić smatra da je za promjene prethodno trebalo konsultovati eksperte i van države, kako bi se na adekvatan način ta oblast regulisala.

"Dekriminalizacija klevete i uvrede pohvaljena je od međunarodne zajednice, pa bi se ovim izmjenama otišlo korak unazad", poručio je Vuletić.

Rastoder je kazao da je eventualna neustavnost Zakona prevaziđena amandmanom koji je postao dio Predloga, pa, kako je objasnio, sada ne postoji mogućnost da izmjene budu proglašene neustavnim.

On je zaključio da Informer, kao pojedinačan slučaj, jeste povod za izmjene, ali je, kako je kazao, njihov cilj da se preduprijedi svako slično djelovanje u budućnosti.

Rastoder je poručio da su mediji i novinari dio društva i cjelokupnog ambijenta koji postoji u državi, objašnjavajući da ne mogu biti iznad toga.

"Ovo radimo jer ne želimo da imamo ambijent u državi koji nije u skladu sa tradicijom crnogorskog naroda", rekao je Rastoder poručujući da se u Crnoj Gori "za riječ i ginulo".

Bonus video: