Jokić: Nezakonita vlast u Kotoru opstaje i traje isključivo zbog nerada suda

Upravni sud je danas trebalo da se izjasni o tužbi Perovićeve i Demokrata da se poništi odluka Skupštine opštine Kotor od 27. juna 2019.godine, o razrješenju Perovićeve sa te funkcije prije isteka mandata
4250 pregleda 9 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Boris Pejović
Sa konferencije za novinare, Foto: Boris Pejović

Upravni sud se odlaganjem usmene rasprave po tužbi smijenjene predsjednice Opštine Kotor Dragice Perović (DSS) i članova kluba odbornika Demokratske Crne Gore, stavio u zaštitu “nelegalne vlasti u Kotoru”, ocijenjeno je na konferenciji za medije Demokrata i Demokratske srpske stranke.

Upravni sud je danas trebalo da se izjasni o tužbi Perovićeve i Demokrata da se poništi odluka Skupštine opštine Kotor od 27. juna 2019.godine, o razrješenju Perovićeve sa te funkcije prije isteka mandata.

Dragica Perović
Dragica Perović(Foto: Boris Pejović)

Pravni zastupnik Neven Gošović je kazao da je sudsko vijeće odložilo usmenu raspravu za 7. februar na zahtjeve punomoćnika tužene SO Kotor, jer se punomoćnik SO nalazi na bolničkom liječenju, a opunomoćeni predstavnik-drugi advokat koji koji je prisustvovao usmenoj raspravi, nije stigao da se upozna sa spisima predmeta.

“To nisu mogli biti razlozi predviđeni Zakonom o upravnom sporu za odlaganje usmene rasprave. Takva odluka sudskog vijeća predstavlja zloupotrebu sudskog ovlašćenja i donesena je u funkciji održavanja i u interesu lokalne vlasti uspostavljene političkom korupcijom, suprotno volji građana”, kazao je Gošović.

Ovakvom odlukom, Upravni sud, kako je istakao, šalje lošu poruku građanima da se vršenje zlupotrebe ovlašćenja i vršenje vlasti na nezakonit način isplati.

Gošović je podsjetio da su prije više od šest mjeseci kod Upravnog suda formirani predmeti po tužbama koje su podnijeli Dragica Perović, Vladimir Jokić i klub odbornika Demokrata u SO Kotor.

“Osporene su odluke te skupštinske većine, kojima je na apsolutno nezakonit način izvršeno preuzimanje vlasti u Opštini Kotor. U više navrata od Upravnog suda zahtijevali smo da se, u interesu zaštite zakonitosti, slobode i prava građana Kotora i vladavine prava, ovi predmeti riješe u što je moguće kraćem roku i po hitnom postupku”, kazao je Gošović.

Vladimir Jokić, Neven Gošović
Vladimir Jokić i Neven Gošović(Foto: Boris Pejović)

Sud, kako je istakao, nije postupio po tim zahtjevima.

Smijenjeni gradonačelnik Opšine Kotor Vladimir Jokić je kazao da odluka Upravnog suda da odloži usmenu raspravu za 7. februar, predstavlja kontinuitet u djelovanju suda u ovim predmetima koji su bili na dnevnom redu.

On je kazao da je Upravnom sudu malo i šest puta po 36 dana samo da zakaže i održi raspravu, u slučaju kada je DPS nezakonito preuzela upravu Kotorom.

“Vjerujem u našu pravnu argumentaciju i potpuno sam uvjeren u to da će Upravni sud morati na kraju da donese presude kojima će poništiti sve akte o razrješenju i sve akte o imenovanju novih funckionera koji danas nezakonito obavljaju funkcije u Kotoru”, rekao je Jokić.

On je kazao da “ ”, pozvavaši Upravni sud da sudi po zakonu.

“Koristim priliku da pozovem Upravni sud da 7.februara donese odluku u ovom predmetu i da odmah, bez ikakvog odlaganja, donese odluke u svim drugim predmetima kako bi se ostvarilo pravo na sudsku zaštitu. Sve drugo bi vodilo daljem urušavanju ustavno-pravnog sistema Crne Gore ...”, kazao je Jokić.

Jokić je, takođe, podnio tužbu Upravnom sudu , nakon što ga je u aprilu smijenila nova vladajuća većina DPS, SD, LP, HGI i odbornica Bruna Lončarević.

Smijenjena predsjednica Skupštine Opštine Kotor Dragica Perović je kazala da, kao pravnica, želi da vjeruje da će Upravni sud raditi po pravu, navodeći da je “dotle je na stopostotni način taj sud prećutno legalizovao jednu nelegalnu vlast, evidentnu političku korupciju i anarhiju koja vlada u Kotoru”.

Ona je istakla da Upravni sud na osnovu nezakonitih razloga odlaže raspravu za 7.februar, navodeći da bi ako sud 7.februara ne donese zakonitu odluku, “svi pravnici trebalo da spale svoje diplome”.

Bonus video: