Jokić: Spremamo plan za očuvanje grada

Predlog Ministarstva urbanizma znači mehanizam za konzerviranje opštine i smanjenje opštinskih finansija
65 pregleda 13 komentar(a)
Vladimir Jokić, Foto: Demokrate Kotor
Vladimir Jokić, Foto: Demokrate Kotor
Ažurirano: 01.03.2017. 20:50h

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić kazao je da će nakon presjeka stanja u opštini predstaviti programske ciljeve gradske uprave, navodeći da će prioritetni zadaci biti regulisanje urbanističkih pitanja i iskorjenjivanje korupcije. Jokić je u razgovoru za “Vijesti” rekao da nova gradska vlast neće biti sigurna kuća korupcije i nepotizma.

Vaša opaska da je Kotor sveden na “nivo provincije po mjeri mediokriteta zadovoljnih slikom sebe” prilično je uzburkala duhove. U kakvom stanju zatičete Opštinu Kotor, nakon 12 godina vlasti DPS-a?

Odmah nakon stupanja na dužnost krenuo sam sa saradnicima, spoljnim i onima koje sam zatekao u postojećoj administraciji, u mukotrpan rad svođenja stanja da bi objektivno procijenili gdje se Opština nalazi kako bi mogli da prezentujemo punu i ogoljenu istinu o stanju Kotora. Što se tiče moje izjave, vjerujem da sam samo sublimirao ono što građani Kotora misle o stanju duha grada. Stavio sam istinu iznad uljepšane slike koja bi sigurno bila mnogo prijatnija.

Koji su prioriteti nove lokalne vlasti i na što ćete se fokusirati?

Već sam javno saopštio da ćemo nakon presjeka stanja, izaći sa zajedničkim dokumentom koji će sadržati programske ciljeve i javne politike. Formiranje registra javne imovine, očuvanje statusa Luke Kotor, iskorjenjivanje korupcije, regulisanje urbanističkih pitanja su svakako neka od prvih prioritetnih zadataka.

Kotoru prijeti opasnost da bude izbrisan sa liste svjetske prirodne i kulturne baštine pod zaštitom Uneskoa. Da li je za novu vlast prihvatljivo stavljanje postojeće prostorno-planske dokumentacje i uvođenje potpunog moratorijuma na svu buduću izgradnju u Kotoru, a što je jedan od mehanizama za prevazilaženje te sitacije, predviđenih Akcionim planom što ga je pripremilo Ministarstvo kulture ?

Kotor je došao u takvu situaciju namjernom nebrigom države i voljnom ili nevoljnom saradnjom u tom pravcu od strane lokalne samouprave. Akcioni plan nam dolazi od istih onih koji su mogli i mogu još uvijek jednim potezom da spriječe i zaustave devastaciju Turskog rta, pa imam i više nego mnogo razloga da sumnjam u iskrene namjere predlagača.

Tako ocjenjujem i taj mehanizam, koji bi značio ništa drugo nego konzerviranje opštine, smanjenje opštinskih finansija i stavljanje opštine u poziciju da mora da se oslanja na podršku države. S kojim pravom oni koji su nas doveli u poziciju da Unesko reaguje tako oštro prema nama još prošlog ljeta, baš sada izlaze sa takvim akcionim planom? Trebalo im je više od pola godine da pripreme dokument od nepunih desetak stranica. Nema konzerviranja grada, život će da se nastavi, pripremićemo jasan, precizan i detaljan plan očuvanja prostora Kotora sa najboljim ljudima iz struke i prezentovaćemo ga javnosti.

SNP i dalje može biti dio gradske vlasti

Na koji način ćete obezbijediti kontrolnu ulogu, koju je Socijalistička narodna partija (SNP) postavila kao uslov za manjinsku podršku novoj vlasti? Može li na stabilnost nove gradske uprave loše uticati činjenica da SNP nije ušao u novi gradsku vlast, već samo glasovima svojih odbornika podržala manjinsku vlast koju uz Demokrate, čine Demokratski front, Socijaldemokratska partija i građanski pokret URA?

U javnost smo izašli sa dogovorom opozicionih subjekata i kao ozbiljni ljudi držaćemo se tog dogovora. Socijalistička narodna partija je ponudila manjinsku podršku i za sada zahtijevala kontrolnu ulogu, što će im biti omogućeno kroz dogovoreni mehanizam. Ipak, poziv SNP-u da uzme puno učešće u novoj upravi stoji otvoren i danas.

Bonus video: