Junker o Strategiji i ulasku Srbije i Crne Gore u EU: 2025. nije obećanje, to je ohrabrenje

On je rekao da je oduvijek smatrao da Zapadni Balkan i Srbija moraju biti dio EU i da bez njih EU nije kompletna
2 komentar(a)
Johanes Han, Žan Klod Junker, Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Johanes Han, Žan Klod Junker, Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 26.02.2018. 20:23h

Šef Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas u Beogradu da 2025. godina iz strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan nije obećanje, već ohrabrenje za zemlje kandidate.

Junker je na konferenciji za novinare s predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i komesarom za proširenje Johanesom Hanom rekao da datum pristupanja Srbije EU ne zavisi od Unije, već prevashodno od Srbije.

On je rekao da su glavni izazovi za Srbiju vladavina prava i pravosuđe, kao i da je potreban pravno obavezujući sporazum s Prištinom.

"Srbija je već prešla impresivni dio puta", rekao je Junker i dodao da mnogi nisu svjesni u kojoj mjeri se Srbija pripremila za članstvo.

On je rekao da je oduvijek smatrao da Zapadni Balkan i Srbija moraju biti dio EU i da bez njih EU nije kompletna.

U Strategiji za Zapadni Balkan se govori o perspektivama i mogućnostima koje Srbija treba da iskoristi kako bi ubrzala put u EU.

Povodom 2025. godine koja se u Strategiji spominje kao godina ulaska Srbije i Crne Gore u EU, Junker je rekao da to "nije obećanje, to su perspektive, to je indikativni datum, to je ohrabrenje".

"Ne možemo prihvatiti u EU zemlje koje nisu riješile svoje probleme, ne možemo da uvezemo bilateralne sporove. Važno je da se ti sporovi riješe prije ulaska", rekao je on i dodao da EU želi da zemljama Balkana pruži stabilnost, a ne da uveze nestabilnost.

Bonus video: