Katnić sat vremena odgovarao na pitanja o Maroviću, Đukanovićevom satu...

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić potvrdio je da se Specijalno tužilaštvo bavilo prijavama protiv Đukanovića, ali da nijesu pronašli osnove sumnje za neko krivično djelo
27767 pregleda 43 komentar(a)
Katnić na konferenciji MANS-a, Foto: Savo Prelević
Katnić na konferenciji MANS-a, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.12.2019. 10:04h

Specijalno tužilaštvo je samo u ovoj godini ispitivalo najmanje desetak prijava, koje su stigle protiv predsjednika Mila Đukanovića, ali ni u jednom predmetu se nije došlo ni do osnova sumnje za pokretanje istrage protiv predsjednika DPS-a i najznačajnije političke figure u Crnoj Gori u posljednjih 30 godina.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić potvrdio je da se Specijalno tužilaštvo bavilo prijavama protiv Đukanovića, ali da nijesu pronašli osnove sumnje za neko krivično djelo.

"Samo u zadnjoj godini podnešeno je više krivičnih prijava, možda pet, sedam, 10 ali najmanje toliko. Specijalno tužilaštvo u svim prijavama je odlučivalo i nikada nije došlo čak ni do osnova sumnje da je građanin Milo Đukanović u bilo kojoj ulozi, počinio neko krivično djelo. Specijalno tužilaštvo, kao jedini nadležni organ, preduzimalo je radnje i sprovodilo sve postupke, koje postoje do stepena osnove sumnje, i nije pronašlo osnove sumnje za neko krivično djelo. I to je činjenica. Mi smo jedini ovlašćeni da to radimo u skladu sa zakonom, a mi smo to preduzeli. To su rezultati, koje vi ne respektujete i ovdje ste organizovali neko parasuđenje i paradokazivanje. Ja ne želim u tome da učestvujem", kazao je Katnić na Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji, koju je organizovao MANS.

katnić
Katnić na konferenciji(Foto: Savo Prelević)

GST je više od sat odgovarao na pitanja učesnika konferencije - glavne urednice TV "Vijesti" Tatjane Ašanin i izvršne direktorice MANS-a Vanje Ćalović Marković, a jedno od najzanimljivijih je bilo odakle Đukanoviću skupi satovi, vrijedni i više od 100.000 eura, te da li je to osnov za sumnju u visoku korupciju.

Katnić je u prvom naletu odgovorio da SDT ispituje Đukanovićeve satove, ali nešto kasnije naglasio je da "nema pokazatelja i osnova sumnje da je Đukanović počinio neko krivično djelo"...

"Te činjenice se utvrđuju na osnovu drugih dokaza. Evo, kuća na Gorici je drugih građana, a ne onih za koje se pričalo da je njihova", odgovorio je Katnić.

Urednica TV “Vijesti” je ponovila pitanje za prvog čovjeka SDT-a da li su spremni da ispitaju porijeklo satova Đukanovića...

“Ja ne nosim, vidite - ni lančiće, ni satove, ni narukvice. Bog me dao ovako, kao što vidite, no ćete mi opet zamjeriti, veoma lijepog. Ispitaćemo da li su ti satovi pravi, da li postoje i da li koštaju stotine hiljada eura. Da li ih je mogao kupiti”, rekao je Katnić.

Na novo pitanje Ašanin, kada će to ispitati, Katnić je u svom stilu odgovorio.

“Ako me danas ne prestrašite pa napustim zemlju, ja ću to ispitati kad se steknu uslovi. Ja ću to da ispitam kad postoji osnov sumnje”, odgovorio je GST.

Urednica TV "Vijesti" podsjetila je na nekoliko slučajeva visoke korupcije, ali i bila uporna da od GST-a dobije odgovore da li je i ko kriv što Svetozar Marović odlaskom u Srbiju izbjegava služenje zatvorske kazne. Ona je pitala i šta je sa tajnim računom porodice Marović u Švajcarskoj, na kojem se, kako su mediji ranije objavili, nalazi preko tri miliona dolara.

Ašanin je Katnića pitala i šta je istragom objavljenih razgovora Duška Kneževića i sekretara VDT-a Nenada Nena Vujoševića, a u kojima se pominje da je VDT Ivica Stanković, navodno, primao novac.

mans
Sa konferencije(Foto: Savo Prelević)

GST je nekoliko puta imao komentar da urednica TV ima "agresivan pritup" prema njemu, ali je ipak na njemu svojstven način odgovarao kako je SDT pokrenulo i završilo postupak protiv Marovića - šefa kriminalne grupe, te da je državi vraćeno preko 23 miliona eura blokirane imovine.

"Što se zahtjeva SDT za produženje pritvora Maroviću tiče, pojasniću da je on u pritvoru bio sve dok se nijesu stekli uslovi za njegovo puštanje. Sve drugo u tom trenutku bi bilo kršenje osnovnih ljudskih prava", odgovorio je katnić,a onda je odgovorio i na dio pitanja o računu Marovića u Švajcarskoj.

"Postoji mogućnost da ćemo u toku postupka oduzimanja imovine u spisima predmeta, doći do mjesta gdje se ta sredstva nalaze", kazao je on.

Glavni specijalni tužilac pohvalio se da SDT ima odlične rezultate za četiri godine postojanja, na brzinu pobrojao ključne podatke, ali i naveo da je su za od jula 2015. godine imali u radu 41 predmet protiv 137 osoba, zbog krivičnih djela sa elementima korupcije. Njegova "desna ruka" za finansijske i ekonomske istrage Jadranka Krunić pobrojala je koje sve tehnike SDT koristi i šta sve primjenjuju u radu i otkrivanju dokaza...

Tužiteljka iz Rima Rosalia Afinito na konferenciji priznala je da se u Italiji otkrije samo mali broj krivičnih djela sa elementima korupcije, te da su "tamne brojke" mnogo veće od realne raširenosti korupcije. Ona je pobrojala koje sve istražne metode koriste, naglašavajući da tek u protekloj godini koriste i Institut "under cover" agenta, koji im pomaže u istragama.

Bonus video: