Kilrejn: Crna Gora prepoznata kao pouzdan saveznik sjevernoatlantske porodice

Kilrejn je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, čestitao ministru odbrane Predragu Boškoviću na završetku procesa integracije Crne Gore u NATO
356 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka Boškovića i Kilrejna, Foto: Ministarstvo odbrane
Sa sastanka Boškovića i Kilrejna, Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora je postigla izuzetan rezultat tokom procesa pristupanja i integracije u NATO i prepoznata je kao pouzdan saveznik sjevernoatlantske porodice, ocijenio je komandant NATO Štaba za specijalne operacije Kolin Kilrejn.

On je, na sastanku sa ministrom odbrane Predragom Boškovićem, naglasio da sve saveznice treba maksimalno da doprinose postizanju što većeg stepena kohezije i spremnosti Alijanse da odgovori na sve bezbjednosne izazove.

U tom kontekstu, kako je naveo Kilrejn, specifičnu ulogu imaju snage pod komandom Štaba za specijalne operacije.

Kilrejn je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, čestitao Boškoviću na završetku procesa integracije Crne Gore u NATO.

"On se nadovezao na ocjene vrhovnih komandanta dvije savezničke komande da je rezultat koji je Crna Gora postigla tokom procesa pristupanja, a kasnije i integracije u Alijansu, izuzetan, te da je država već sada prepoznata kao pouzdan saveznik sjevernoatlantske porodice", kaže se u saopštenju.

Kilrejn je upoznao Boškovića sa najznačajnijim aktivnostima koje sprovodi Štab za NATO specijalne operacije.

On je dodao da je još na samitu u Velsu 2014. godine konstatovano da je Komanda za specijalne operacije u sastavu tog Štaba dostigla punu operativnu sposobnost.

Bošković je zahvalio na posjeti Kilrejnu i istakao značaj Štaba za specijalne operacije, posebno u oblasti generisanja, uvezivanja, koordinacije i dostizanja potrebnog nivoa kohezije snaga koje saveznici opredijele za specijalne operacije.

On je naveo da je Crna Gora nedavno okončala proces integracije u NATO, što, kako je ocijenio, predstavlja dodatnu potvrdu da su crnogorske oružane snage dostigle zavidan nivo interoperabilnosti, a vojnik spremnost da profesionalno odgovori na zadatke na nacionalnom i međunarodnom polju.

"Tome svjedoče i nedavne ocjene komadanata savezničkih snaga za transformaciju (SACT) i operacije (SACEUR), koji su pohvalili doprinos crnogorske vojske aktivnostima NATO saveza koje za cilj imaju očuvanje sistema kolektivne bezbjednosti i globalne stabilnosti", kazao je Bošković.

On je poručio da će Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore nastaviti da razvijaju kapacitete i sposobnosti u skladu sa nacionalnim strateškim težnjama, ali i dodijeljenim NATO ciljevima sposobnosti.

Bonus video: