Knežević: Demokrate potvrdile da nisu spremne da sa DF-om uslove izglasavanje izbornog zakona

"Više bih volio da su prije reagovanja na moj intervju, Demokrate reagovale na jasne stavove šefa poslaničkog kluba DPS-a Nikole Rakočevića, koji je decidno saopštio da je uslov dogovora sa Demokratama bio njihovo odustajanje od tehničke vlade"
1645 pregleda 13 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Milan Knežević, Foto: Boris Pejović

Nepotpisano reagovanje Demokrata na moje stavove o neophodnosti dopuna i izmjena Ustava u dijelu koji se odnosi na položaj srpskog naroda u Crnoj Gori predstavlja najbolju potvrdu o njihovoj nespremnosti da zajedno sa nama uslove izglasavanje izbornog zakona, saopštio je funkcioner Demokratskog fronta Milan Knežević.

Ranije danas iz Demokratske Crne Gore su saopštili da "postojeće izborno zakonodavstvo lideri Demokratskog fronta (DF) sačinili su u koautorstvu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS)".

"Ovo posebno ako se ima u vidu da se najveći broj glasača ove partije nacionalno izjašnjava kao Srbi. Takođe bih više volio da su prije reagovanja na moj intervju, Demokrate reagovale na jasne stavove šefa kluba poslaničkog kluba DPS-a Nikole Rakočevića, koji je decidno saopštio da je uslov dogovora sa Demokratama bio njihovo odustajanje od tehničke vlade. Uostalom, tehnička vlada se čak ni u udaljenim aluzijama ne pominje u zajednički usaglašenim amandmanima DPS- a i Demokrata. Tako da bi bilo vrlo zanimljivo da lideri Demokrata objasne sljedeće faze konfuzije u koje su sami zapali: 1. Da li ambasador EU Aivo Orav laže kad saopštava da su DPS i Demokrate zajednički usaglasili amandmane koje je 30. jula obrazlagao Željko Aprcović? 2. Da li Nikola Rakočević laže kad saopštava da je ključni uslov da bi DPS uopšte otpočeo razgovore s Demokratama bilo njihovo odustajanje od tehničke vlade? 3. Da li se u amandmanima koje su DPS i Demokrate dogovorile ijednim slovom pominje obaveznost formiranja tehničke vlade?", naveo je Knežević u reagovanju.

Dodao je da što se tiče povratka u "Sinđin" parlament", da mora podsjetiti autore nepotpisanog saopštenja Demokrata na sljedeće"

"Prvi u “Sinđin” parlament se vratio SDP i Draginja Vuksanović, partija za koju su Demokrate nedavno saopštile da ni pod kojim uslovima neće boraviti u istoj prostoriji ni sa jednim njenim funkcionerom, dok su njenog počasnog predsjednika Ranka Krivokapića nazvali “Pih”. Sad im te "pih" kvalifikacije ni najmanje ne smetaju da se odazovu na poziv SDP-a; u "Sinđin" parlament se vratio i Miodrag Lekić, novi koalicioni partner Demokrata, kojeg su iste Demokrate napale zato što je Aleksu Bečića i Dritana Abazovića uporedio s Milom Đukanovićem iz devedesetih godina. Tad su mu jasno saopštili da Lekiću nije smetala Đukanovićeva mladost kad je pristao da bude njegov ministar; sve vrijeme iz "Sinđinog" parlamenta Demokrate primaju punu platu; sljedstveno logici "Sinđinog" parlamenta sad su Demokrate ušle u "Sinđinu" radnu grupu; "Sinđina" Skupština je nažalost jedino mjesto gdje možemo saopštavati svoje stavove bez cenzure i promo sadržaja jer mi novca za samoreklamerstvo nemamo".

Što se tiče bojkota nikšićkih izbora, Knežević je naveo i da odgovorno tvrdi "da su Demokrate preko zajedničkog prijatelja iz Beograda prve predložile da ih treba bojkotovati iz razloga navodne solidarnosti".

"Ali samo mjesec dana nakon toga "solidarnost" je iščezla i Demokrate su prve (čak i prije DPS-a) predale odborničku listu za izbore u Herceg Novom. I to neposredno prije podizanja optužnice protiv Andrije Mandića i mene. A kad su u pitanju izmjene i dopune Ustava, evo jedinstvene prilike da Demokrate uslove izglasavanje izbornog zakona, tako što će se zajedno sa nama izboriti da srpski jezik bude službeni, da se zaustavi donošnje zakona o oduzimanju imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, da se skrati državna himna, da se uvede trobojka kao narodna zastava, da Srbi budu procentualno zastupljeni u državnim institucijama... Sve ovo možemo ostvariti ako uslovimo glasanje za izborni zakon. A bez glasova Demokrata nema izbornog zakona", zaključio je Knežević.

Bonus video: