Koča Pavlović: Vlast kupuje partije "satelite"

Pavlović je ocijenio da rad Fonda treba suspendovati do konstituisanja novog saziva Skupštine Crne Gore
105 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2012. 20:46h

Posalnik PZP-a i član skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Koča Pavlović upozorio je juče da raspodjela sredstava Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava predstavlja pokušaj nezakonitog finansiranja predizborne kampanje režimskih partija i zato ta raspodjela mora biti poništena.

Pavlović je ocijenio da rad Fonda treba suspendovati do konstituisanja novog saziva Skupštine Crne Gore i naglasio da će danas uputiti zahtjev predsjedniku parlamenta Ranku Krivokapiću da hitno zakaže sjednicu Odbora za ljudska prava na kojoj bi se poništila aktuelna odluka Fonda.

Poslanik PZP-a je zaprijetio da će sa spornom odlukom upoznati međunarodne institucije, posebno one koje su već najavile da će posmatrati predstojeće parlamentarne izbore u Crne Gore.

“Sada će režimska koalicija pokušati da ostvari isti efekat, a značajnu ulogu u proizvodnji apstinenata unutar srpskog glasačkog tijela treba da, kao i 2009, odigra Srpsko nacionalno vijeće i njegovo političko krilo koje se ovih dana s mukom konstituiše”, ustvrdio je Pavlović.

"GA u kontinuitetu ukazuje na neregularnosti u radu Fonda koje su nastavljene i prilikom posljednje raspodjele sredstava od strane UO"

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Momčilo Vuksanović juče nije želio da komentariše optužbe Pavlovića ističući da će sredinom sedmice medijima biti predstavljen stav SNV u vezi sa raspodjelom novca Fonda.

Pavlović je ocijenio da “ovo nezakonito ponašanje Fonda dodatno pogoršava predizborni ambijent, koji je i bez toga krajnje nedemokratski”.

“I oni sami znaju da ta koalicija u nastajanju nema nikakve šanse da pređe skupštinski prag, ali njihov zadatak i nije da uđu u parlament, već je njihov zadatak da „odlome i raspu“ što veći broj srpskih opozicionih glasova koji bi mogli otići Demokratskom frontu”.

“Zato se režim trudi da finansijski 'potkuje' ove svoje satelite, kako bi u predstojećoj kampanji što žešće napadali jedinog režimskog protivnika – Demokratski front. Ova režimska strategija je politički legitimna, ali je protivzakonit i nedopustiv pokušaj da se usluge režimskih satelita plaćaju preko Fonda za manjine”, kazao je Pavlović aludirajući na pregovore stranaka sa srpskim prefiksom, koje bi, ukoliko se postigne dogovor, na izbore trebalo da izađu pod imenom Srpska sloga.

Nakon sjednice, nije saopšteno koliko je organizacija dobilo novac i za koje projekte

Prema njegovim riječima, recept za opozicionu pobjedu je jasan – veća izlaznost i manje rasipanja opozicionih glasova na sitne partije.

“Režim će pokušati da ponovi strategiju sa izbora održanih 2009. Tada su oni uspjeli da 16.000 opozicionih glasača obeshrabre i pretvore u apstinente, i da oko 40.000 opozicionih glasova usmjere ka strankama i koalicijama koje nijesu ušle u Skupštinu. Tako je te 2009. koalicija DPS-SDP-BS-HGI osvojila 20 odsto više mandata u parlamentu, iako je imala gotovo istu glasačku podršku kao i na izborima 2006”.

“Da se tih 16.000 opozicionih glasača nije „razočaralo“ u razjedinjenu opoziciju, da jedan broj njih nije DPS-u prodao lične karte, i da se nije prosulo 40.000 opozicionih glasova na različite režimske 'partije-mamce', koalicija DPS-SDP-BS-HGI bi već tada izgubila izbore”, smatra Pavlović.

Pavlović je dodao da je jednako nedopustiv i protivzakonit pokušaj režima da kroz Fond finansira predizborne aktivnosti ostalih režimskih partija-satelita, koje se lažno predstavljaju kao zaštitnici interesa Bošnjaka, Albanaca, Muslimana i Hrvata.

Albanski savjet je dobio projekte, iako nije ni podnio izvještaje za prethodne projekte

Upravni odbor Fonda odlučio je u petak prošle sedmice iza zatvorenih vrata, da nešto manje od 500.000 eura dodijeli organizacijama za realizaciju projekata od važnosti za manjinske narode.

Nakon sjednice, nije saopšteno koliko je organizacija dobilo novac i za koje projekte.

Upozoravajući da odluka UO fonda ponovo favorizuje pojedine organizacije na čijem su čelu članovi Upravnog odbora Fonda, sjednicu su napustili Milivoje Krgović iz Nove srpske demokratije i Leon Đokaj iz SDP-a. Leon Đokaj je ocijenio da je UO Fonda prekršio Poslovnik o radu i Pravilnik za raspodjelu sredstava.

“Da su na sjednici ostali predstavnici medija i da su rad UO Fonda pratile zainteresovane NVO, vjerovatno se ne bi u tolikoj mjeri favorizovale organizacije članova Upravnog odbora”, kazao je Đokaj.

GA: Fond doprinosi razvoju nacionalizma

Građanska alijansa (GA) zatražila je od predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića da poništi konkurs i raspusti Upravni odbor (UO) Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava i konačno stavi tačku na nezakonite radnje i neregularnosti u njihovom radu.

Oni su u pozivu upućenom Krivokapiću ocijenili i da je rad Fonda samo doprinio razvoju nacionalizma i podizanju etničke distance u društvu.

„GA u kontinuitetu ukazuje na neregularnosti u radu Fonda koje su nastavljene i prilikom posljednje raspodjele sredstava od strane UO. Prošle godine smo Vas pozivali da spriječite nezakonite raspodjele koje imaju veoma negativne posljedice po demokratiju i razvoj interkulturalnog društva ali, nažalost, nijeste nas poslušali, pa je tako dato milion eura na njegovanje segregacije i nacionalizma“, navodi se u obraćanju koordinatora te NVO Milana Radovića.

On je podsjetio Krivokapića i da je rad UO Fonda do sada bio tajan, iako je po Poslovniku predviđeno suprotno. Radović je ukazao i da se milion eura namijenjenih za ostvarivanje manjinskih prava dijeli netransparento, bez jasnih kriterijuma, kao i da su projekti i izvještaji nekompetentni i površni, da članovi UO projekte nijesu mogli analizirati prije odlučivanja o njima, da ne postoje interne kontrole, računovodstvo se ne vodi u skladu sa standarima, kao i da su finansijski izvještaji skandalozni.

UO još uvijek nije ispoštovao preporuke Državne revizorske institucije što je ta institucija i potvrdila u kontrolnoj reviziji, piše u obraćanju Krivokapiću.

„UO i dalje odobrava sredstva organizacijama koje nijesu podnijele finansijske izvještaje za prethodne projekte ili ti izvještaji nijesu kompletni, već su površni. Muslimanski savjet je dobio tri projekta, iako prethodna četiri nije završio i dostavio finansijske izvještaje, Albanski savjet je dobio projekte, iako nije ni podnio izvještaje za prethodne projekte. I dalje nema jasnih kriterijuma za raspodjelu, i dalje se dostavljaju računi koji nijesu vjerodostojni na osnovu kojih se ne mogu utvrditi stvarni troškovi, dati su projekti onim organizacijama koje nijesu završile prošlogodišnje projekte“, poručio je Radović.

Galerija

Bonus video: