Kolašin duguje 4,8, a ne 10 miliona eura

Bivši predsjednici Opštine Bulatović i Brajušković tvrde da Željka Vuksanović i njeni saradnici obmanjuju javnost
75 pregleda 0 komentar(a)
Darko Brajušković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Darko Brajušković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.09.2015. 16:39h

Bivši predsjednici Opštine Kolašin Mileta-Mikan Bulatović i Darko Brajušković, juče su u zajedničkom saopšenju kazali da njihova nasljednica na toj funkciji Željka Vuksanovic i njeni saradnici iz izvršne vlasti obmanjuju javnost iznoseći netačne podatke o dugu lokalne uprave. Bulatović i Brajušković tvrde da kolašinski dug nije 10, već oko 4, 8 milona eura.

,,Vlada je dala informaciju o stanju duga i neizmirenih obaveza lokalnih samouprava na dan 31. 12. 2014. sa predlogom mjera. Informacija je dostupna javnosti na sajtu Vlade i urađena je na osnovu podataka koje su ministarstvu finansija dostavile sve crnogorske opštine. Od koga se krije da je Opština Kolašin kreditno zadužena 2, 8 milona eura. Zašto kriti da se u tom dugu nalazi i inostrani kredit u iznosu od 421.384 eura, uzetih na dvadeset godina? Od koga kriti da je Opština Kolašin među najmanje zaduženim opštinama u državi? Prema najnovijim podacima, zaduženost naše opštine je oko 4, 86, a obaveze javnih preduzeća iznose 2.86 milona eura”, tvrde bivši predsjednici Opštine.

Tvrde da je u prethodne obaveze lokalne uprave i javnih preduzeća uključen i iznos od 2, 7 miliona eura poreskog duga, koji je zaključkom Vlade prihvaćen za kompenzaciju . U podatke o zaduženosti Kolašina, objašnjavaju Bulatović i Brajušković, ušle su i obaveze koje je aktuelna vlast napravila za godinu svoje vladavine. Oni kažu da se podaci o dugu kriju od javnosti “da bi se spasao obraz predstavnika koalicije na vlasti”, koji su tokom predizborne kampanje govorili da je dug 17, odnosno 21 milon eura.

,,Gospođa Vuksanović duguje 16, odnosno 20 plata i po tom osnovu se za radnike lokalne uprave duguje više od 2 miliona eura. To je njen dug, a ne dug bivše vlasti. Bivša vlast ostala je dužna za poreze i doprinose za lokalnu upravu oko 600.000 eura. To je tačno, a ostalo je sve obmana aktuelne predsjednice”, tvrde Bulatović i Brajušković.

Oni pitaju i zbog čega Vuksanović prikazuje dug javnih preduzeća u iznosu od 2.86 eura, kao dug Opštine, s obzirom na to da te firme, kako navode, “imaju svojstva pravanog lica, imaju svoje upravne odbore i podnose završne račune”.

“Ko je ovlastio Vuksanovićku da za dug javnih preduzeća ustupi imovinu Opštine bez odluke lokalnog parlamenta? Zar to nije krivično djelo?”, pitaju bivši predsjednici Opštine Kolašin .

Bonus video: