Koliko će građane Budve koštati partije: Najviše para DPS-u

Odluka je zasnovana na visini budžetskih sredstava koje su izdvojene, i to na osnovu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja
2504 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Sa sjednice SO Budva, Foto: Vuk Lajović

Poreske obveznike Opštine Budva rad političkih partija koštaće ove godine 263.208 eura.

Toliko novca će im na osnovu odluke koju je potpisao novi gradonačelnik Marko Bato Carević biti uplaćeno na račune četiri partije i tri koalicije, koje imaju odbornike u lokalnom parlamentu.

Odluka je zasnovana na visini budžetskih sredstava koje su izdvojene, i to na osnovu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Koliko će kojoj partiji i koaliciji pripasti određeno je na osnovu broja odbornika koje imaju u 33-članom budvanskom parlamentu.

Najviše novca dobila je i ujedno i najjača opoziciona partija Demokratska partija socijalista (DPS), koja broji 12 odbornika. Njoj će ove godine pripasti 84.089,83 eura.

Kako stoji u odluci, istovjetan iznos će dobiti Demokratski front i Demoktarska Crna Gora - po 52.185 eura, iako nemaju isti broj odbornika.

Naime, DF trenutno ima šest odbornika jer ih je jedan odbornik napustio, i svoj politički angažman vodi kao nezavisan, dok su se Demokrate pojačale u odnosu na izbore i imaju jednog više, odnosno osam odbornika, nakon što im je prišla odbornica Demosa, koja je napustila tu partiju.

Vladajućoj Crnogorskoj, koja broji tri odbornika, pripašće 26.662 eura, dok će koaliciji "Bura budi Budvu" (SNP-Demos) biti uplaćeno 20.281 eura. Ovu koaliciju koja je imala dva odbornika, napustila je odbornica Demosa.

Koaliciji "Budva mora" (Građanski pokret URA i SDP), koja ima jednog odbornika, pripašće 13.901 euro, koliko će biti uplaćeno i opozicionim Socijaldemokratama, koja takođe ima jednog predstavnika u lokalnom parlamentu.

O realizaciji ove odluke staraće se Služba Skupštine opštine, kao i Sekretarijat za finansije.

Bonus video: