Konsultativno saslušanje za izbor VDT 25. februara

Termin kada će poslanici na plenarnoj sjednici raspravljati na ovu temu, kako je saopšteno "Vijestima", još nije utvrđen
0 komentar(a)
Goran Rodić, Foto: Savo Prelević
Goran Rodić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.02.2014. 15:51h

Drugi pokušaj da se izabere vrhovni državni tužilac (VDT) biće otvoren u Skupštini 25. februara razgovorom članova Odbora za pravosuđe sa preostalim kandidatima za tu funkciju, advokatom Goranom Rodićem i tužiteljkama Stojankom Radović i Vesnom Jovićević.

Termin kada će poslanici na plenarnoj sjednici raspravljati na ovu temu, kako je saopšteno "Vijestima", još nije utvrđen.

Iako je ranije predsjednik Odbora Rifat Rastoder rekao da kandidati za VDT, prije glasanja u drugom krugu, neće biti saslušavani jer to ne propisuje Zakon o tužilaštvu, prilike su se promjenile.

Iz korektnosti prema ostalim kandidatima, Odbor će pozvati i njih na saslušanje, saopšteno je „Vijestima” iz parlamenta. Ranije je saslušan kandidat Tužilačkog savjeta Branko Vučkovića, ali on nije dobio dvotrećinsku većinu na plenumu jer su ga podržala samo 34 poslanika.

Članovi Odbora, koje su „Vijesti” kontaktirale, iznenađeni su novom odlukom Odbora, ali niko nije bio voljan da je komentariše. Pravnik i aktivista CGO Boris Marić nije iznenađen kreativnim tumačenjem zakona, podsećajući i na kontroverzan izbor i proglašenje članova Tužilačkog savjeta.

"Nerealno je očekivati da će VDT biti izabran u drugom krugu jer su ovdje politički interesi veoma sukobljeni, pa kandidati teško mogu da ih ispune. Izbor VDT realno je očekivati jedino uz pritisak iz Brisela jer je očigledno da naš pravni sistem sada jedino tako funkcioniše", rekao je Marić.

Da bi Skupština u drugom glasanju izabrala VDT, potebno je da ga podrži tri petine poslanika, odnosno 49, što je zasada nerealno. „U ovom trenutku ne znamo šta je politička većina koja bi garantovala izbor tužioca”, dodao je Marić.

Bonus video: