Krivokapić čestitao Prvi maj: Radnička prava ne smiju biti privilegija

"Nama je nezavisnost trebala da bi naši građani mogli uzimati plodove naših prirodnih bogatstava a ne služili kao jeftina radna snaga i sirovinska baza iz koje tajkuni iznose profit a nama ostavljaju nezaposlenost i život na dug"
1 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.05.2018. 12:41h

Predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić čestitao je Prvi maj, Međunarodni dan rada.

"Prvi maj jedan je od datuma koji tradicionalno slavi ljevičarski pokret širom planete. Kao jedan od pionira u članstvu u ljevičarskim alijansama sa prostora bivše Jugoslavije za SDP današnji dan ima puno veći značaj od tradicionalne simbolike Dana rada", kazao je Krivokapić.

On je poručio da je u Crnoj Gori, ovaj dan postao samo jedan od dana "kada žalimo za onim što smo imali" u bivšoj domovini i momenat u kom većina žali za onim što bi trebala da ima, a nema.

Današnji praznik koji bi trebao da okupši radničku klasu oko proslave a ne oko izvršavanja svakodnevnih radnih obaveza, kaže on, morao bi biti dan kada ćemo jače stati jedni uz druge složni oko nužnosti promjena.

"Od jedne srednje razvijene industrijske zemlje Crna Gora dovedena je do Afričke strukture, gdje se radi samo u trgovini i ugostiteljstvu a prirodna bogatstva služe za izvoz u druge zemlje a ne za ostanak profita u Crnoj Gori i zapošljavanju naših ljudi", navodi se u saopštenju.

"Nama je nezavisnost trebala da bi naši građani mogli uzimati plodove naših prirodnih bogatstava a ne služili kao jeftina radna snaga i sirovinska baza iz koje tajkuni iznose profit a nama ostavljaju nezaposlenost i život na dug", tvrdi Krivokapić.

Radnička prava nisu, dodaje, niti smiju biti privilegija kojom će se potkusurivati oni koji na rukovodeća mjesta nisu došli zbog svoje biografije već zbog svoje podobnosti.

Lider SDP-a je kazao da bi današnji praznik morao biti parada naše solidarnosti i pokazatelj da je naše društvo spremno da iznese talas promjena od kog će imati koristi svi koji rade a time i svi koji zapošljavaju.

"Današnji praznik rada iskoristite da u društvu svoje porodice i prijatelja svi zajedno razmislimo o tome kako da nam budućnost donese više prava i manje briga. Razmislimo o tome kako da zajedno izgradimo društvo za promjene. U ime Socijaldemokratske partije Crne Gore želim vam srećan Prvi maj", zaključeno je u saopštenju SDP-a.

Bonus video: