Krivokapić: Da je Crna Gora spremna, već bi bila u NATO

Krivokapić je naglasio da Crna Gora jeste mala, ali da ima velike prijatelje
52 pregleda 55 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Skupština Crne Gore
Ranko Krivokapić, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 16.03.2015. 18:48h

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić poručio je, komentarišući poruke iz Francuske, da Crna Gora nije spremna za ulazak u NATO, ali da se nada da će biti spremna do decembra kada će se donijeti odluka o eventualnom pozivu za članstvo.

Krivokapić je, odgovarajući na pitanja studentima iz MiMUN-a (model Ujedinjenih nacija), rekao da je Crna Gora spremna, već bi bila u Alijansi.

"Ne bih sebi dao taj značaj da komentarišem francuskog predsjednika, ali ono što je sigurno u ovom trenutku nismo spremni, jer da jesmo već bismo bili u NATO-u. Izjava je tako i saopštena, ali ono u šta vjerujem, ne mogu biti siguran, da ćemo biti spremni do decembra kada treba da se donese odluka na ministarskom savjetu NATO-a", rekao je Krivokapić.

On je kazao da je u pitanju "dinamička izjava".

"Niste spremni a to ne znači da nećete biti spremni za taj period od osam mjeseci. Znam da se prije svega odnosi na probleme Ukrajine i Gruzije, te vatrene linije nestabilnosti, Crna Gora je ostala u tom saopštenju kao manje važna, ovo je bila politička poruka globalnog značaja i nije bila prioritetno obojana Crnom Gorom", rekao je lider SDP-a.

Odgovorajući na pitanje studentkinje koja je istakla da joj je starina iz Sutorine, šta će se desiti sa tom oblašću i sporom sa Bosnom i Hercegovinom, Krivokapić je poručio da će stanovnici Sutorine vječno živjeti u Crnoj Gori.

"Ja sam se nagledao akademika i ostalih koji su crtali mape i devedesete godine, to počne u nekim krugovima koji bi trebalo da štite narod i države od takvih pojava, jednom je to krenulo od srpske akademije nauka, sada od Bosne. U pravno-političkom smislu to je teritorijalna pretenzija", rekao je on.

Krivokapić je naglasio da Crna Gora jeste mala, ali da ima velike prijatelje.

"Predsjednik parlamentarne skupštine NATO-a Majk Tarner je predložio taj predlog zakona koji nije bezopasan za BiH. BiH prima pomoć od američkog budžeta i taj zakon može se aktivirati kod usvajanja budžeta u septembru u američkom Kongresu", poručio je Krivokapić.

Komentarišući usitnjavanje opozicije, šef Skupštine rekao je da ta pojava nije dobra za politički sistem u Crnoj Gori.

"Politički sistem traži stabilne subjekte koji će moći svojim rezultatima da odgovaraju pred građanima na izborima. Stalne promjene i nestabilnosti otvaraju te sezonske partije koje nisu dovoljno odgovorne prema biračima", kazao je Krivokapić.

Upitan da li odnosi Crne Gore i Srbije ulaze u period mira i saradnje nakon susreta premijera Mila Đukanovića i Aleksandra Vučića, Krivokapić je rekao da je trenutno situacija takva da sve ide glatko.

"Ti odnosi zavise od političkih elita, trenutno je situacija takva da to ide glatko. Da budemo iskreni nikad negativnosti nije mogla inicirati Crna Gora jer je manja, tako da se u te negativnosti bile dio srpskih politika slične kao ove oko Sutorine", zaključio je on.

Bonus video: