Kunasek: Moramo izvoziti bezbjednost

Što se tiče odnosa sa Crnom Gorom u oblasti odbrane, Kunasek je istakao da je važno intenziviranje bilateralne saradnje, posebno u oblasti obuke za planinsko ratovanje
386 pregleda 0 komentar(a)
Mario Kunasek, Foto: Ministarstvo odbrane
Mario Kunasek, Foto: Ministarstvo odbrane
Ažurirano: 25.02.2019. 13:23h

Ministarstvo odbrane Austrije fokusiraće se na Zapadni Balkan, uz moguće jačanje angažovanja u misijama i operacijama koje Evropska unija (EU) vodi u Africi, kako bi se smanjili pritisci na ilegalne migracije u Evropi, kazao je resorni ministar Mario Kunasek.

On je u razgovoru za Partner, časopis Ministarstva odbrane Crne Gore, rekao da je uvjeren da bi, ako bi se Austrija ili ostale zemlje uzdržale od učešća u međunarodnim misijama, razvojni tokovi u regionima nesigurnosti mogli imati negativne posljedice po Evropu.

“Moramo izvoziti bezbjednost“, poručio je ministar čija zemlja aktivno učestvuje u EUFOR-ovoj misiji Althea u Bosni i Hercegovini i KFOR misiji na Kosovu, čime aktivno doprinosi očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Što se tiče odnosa sa Crnom Gorom u oblasti odbrane, Kunasek je istakao da je važno intenziviranje bilateralne saradnje, posebno u oblasti obuke za planinsko ratovanje.

On je kazao da kao ministar odbrane nastoji da produbi bilateralne kontakte i odbrambenu saradnju Crne Gore i Austrije u svjetlu Zajedničke izjave iz Graca.

"Važno je intenzivirati našu bilateralnu saradnju u oblasti obuke za planinsko ratovanje i razgovarati o budućim inicijativama u vezi sa bezbjednim skladištenja municije i naoružanja“, kazao je Kunasek, čija je zvanična posjeta Crnoj Gori planirana za početak aprila.

On je perspektivu Crne Gore u EU, u kontektu njenog članstva u NATO, ocijenio kao jako dobru.

Kunasek je naglasio da dijeli i stav Unije, iz posljednjeg izvještaja za prošku godinu, u kojem se navodi da Crna Gora ostaje konstruktivno posvećena bilateralnim odnosima s ostalim kandidatima i susjednim državama članicama i da je aktivni učesnik u regionalnoj saradnji.

„Crna Gora ima sposobnosti i političku volju za pripremu sprovođenja „pravne tekovine“ EU - što je tijelo zajedničkih prava i obaveza kojih se moraju pridržavati sve države članice“, istakao je Kunasek.

On je kazao da će zvanični Beč, na osnovu Zajedničke izjave koju su u septembru prošle godine u Gracu potpisali ministri odbrane Austrije i Zapadnog Balkana, Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Srbije, tražiti mogućnosti za uspostavljanje dijaloga o regionalnoj bezbjednosti Zapadnog Balkana, baveći se pitanjima kao što su granična kontrola, ilegalna migracija i mogućnost pružanja vojne pomoći u slučaju katastrofa.

Zajednička izjava izražava posvećenu političku volju da se intenzivira saradnja na Zapadnom Balkanu kako bi se povećala EU perspektiva ovih zemalja.

Kao zagovornik produženja služenja vojnog roka sa šest na osam mjeseci, Kunasek je objasnio da su razlozi te namjere unapređenje regrutovanje novog osoblja, kao i povećana raspoloživost broja vojnika za pružanje domaće pomoći i podrške međunarodnim misijama.

On je, analizirajući koncept neutralnosti u modernom dobu, budući da je u Austriji ustavno zabranjeno članstvo u vojnom savezu, kao i stacioniranje stranih trupa na njenoj teritoriji, rekao da jedna zemlja ne može sama rješavati moderne prijetnje, već su potrebni zajednički napori.

„Imajući to u vidu, Austrija podržava zajedničke strukture ZBOP-e, odbrambenu saradnju, misije, operacije i adekvatne finansijske mehanizme“, kazao je Kunasek.

Bonus video: