Lalošević: Vlastodršci zloupotrebljavaju državne resurse u izbornoj kampanji

"Zloupotreba državnih resursa tokom izborne kampanje utiče da izbori ne budu u potpunosti fer i demokratski“, kazao je Lalošević
4 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2012. 13:04h

Ponašanje crnogorskih funkcionera u izbornoj kampanji je klasičan primjer zloupotrebe državnih resursa, što utiče da izbori ne budu u potpunosti fer i demokratski, ocijenio je potpredsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vasilije Lalošević.

On je kazao da je Zakon o izboru odbornika i poslanika jasan i da propisuje da državni resursi ne smiju biti zloupotrebljavani u izbornoj kampanji.

Lalošević smatra da državni funkcioneri koriste posjete u ime vlasti kako bi obezbijedili veliku medijsku pažnju za navodna spektakularna otvaranja raznih objekata, i u tom kontekstu krše Izborni zakon

„Krajnje je vrijeme da se Zakon poštuje i da se snose posljedice za njegovo kršenje.

Zloupotreba državnih resursa tokom izborne kampanje utiče da izbori ne budu u potpunosti fer i demokratski“, rekao je Lalošević agenciji MINA.

On je naveo da je SNP upozoravao na zloupotrebu resursa tokom lokalnih izbora u Herceg Novom i u Tivtu, kada su, kako je kazao, cijela Vlada i mnogi državni službenici obilazili te opštine.

„Kada bi oni to radili poslijepodne u svom slobodnom vremenu, o trošku svojih partija ili svom, to bi bilo u redu“, precizirao je Lalošević.

Međutim, smatra on, funkcioneri koriste posjete u ime vlasti kako bi obezbijedili veliku medijsku pažnju za navodna spektakularna otvaranja raznih objekata, i u tom kontekstu krše Izborni zakon.

On je podsjetio da je SNP uputio dopis misiji OEBS-a u avgustu, u kojem se, kako je pojasnio, apostrofira zloupotreba državnih resursa tokom kampanje, i problemi u biračkom spisku.

„Krši se Zakon, državni resursi se ne smiju zloupotrebljavati, a ponašanje funkcionera u kampanji je klasičan primjer za to“, naveo je Lalošević.

Vučurović: Lukšić je mini verzija Đukanovića

Funkcioner Demokratskog fronta Jovan Vučurović kazao je da je od činjenice da su premijer i ministri direktni učesnici u kampanji, opasnije što se, kako je ocijenio, ne uzdržavaju od zloupotreba i kršenja zakona, „kad god imaju priliku“.

„To je pokazatelj da kod tih funkcionera ne postoji ni trunka odgovornosti.

Vučurović smatra da je premijer Igor Lukšić odavno izgubio sve kriterijume i izbrisao liniju između partijskog funkcionera i predsjednika Vlade

Nemilice troše pare naroda, jer rezonuju - ako smo godinama otimali od naroda, zašto da to ne nastavimo i dalje“, rekao je Vučurović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, Crna Gora nema više ni vremena ni sredstava da se i dalje povinuje navikama funkcionera.

Vučurović smatra da je premijer Igor Lukšić odavno izgubio sve kriterijume i izbrisao liniju između partijskog funkcionera i predsjednika Vlade.

„Time je pokazao dokle sežu njegovi kapaciteti, koje je često sam pokušavao da precijeni.

Nakon početnog oduševljenja dijela javnosti Lukšićevim izborom za predsjednika Vlade, vrlo brzo, nakon serije neispunjenih obećanja, ispostavilo se da je premijer neka mini verzija svog partijskog šefa, pa se tako ponaša i u ovoj kampanji“, kazao je Vučurović.

On je ocijenio da vladajuća koalicija otvoreno krši zakon, i da ne postoje institucije koje bi kontrolisale zloupotrebu resursa.

„Ono što je najvažnije je da najveći broj građana želi da učestvuje u promjenama i da će ovi koji su godinama sa pozicije vlasti kršili mnoge zakone, nakon 14. oktobra biti preseljeni u opoziciju“, rekao je Vučurović.

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika javni funkcioneri koje imenuje ili postavlja Vlada i koje bira ili imenuje lokalna samouprava, državni službenici i namještenici ne mogu učestvovati u izbornoj kampanji, niti mogu javno izražavati svoje stavove povodom izbora, u radnom vremenu, odnosno dok su na dužnosti.

Galerija

Bonus video: