Lekić: Đukanovićeva izjava je skandalozna

Kako je naveo, najnovija serija poteza vladajuće partije ukazuje da je u pitanju nastavak afere Snimak drugim sredstvima
78 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Lekić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.02.2014. 20:09h

Izjava predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS), Mila Đukanovića, da ta stranka nije podržala Zakon o izboru odbornika i poslanika zbog solidarnosti prema manjinskim partijama, skandalozna je i providno demagoška, ocijenio je lider Demokratskog fronta (DF), Miodrag Lekić.

Đukanović je, tokom posjete Bijelom Polju, kazao da DPS nije podržala novi Zakon o izboru odbornika i poslanika zbog toga što nijesu usvojeni zahtjevi manjinskih partija.

U reagovanju Lekića navodi se da je Đukanovićeva odluka da DPS ne dozvoli usvajanje ključnog izbornog zakona, predstavlja novi udar na mukotrpne pokušaje izgrađivanja pravne države i elementarnih uslova za održavanje regularnih izbora u Crnoj Gori.

„Posebno je skandalozna i providno demagoška Đukanovićeva izjava da su njegovi poslanici glasali protiv usvajanja pomenutog zakona zbog navodne solidarnosti sa partijama manjinskih naroda“, naglasio je Lekić.

Prema njegovim riječima, crnogorska javanost je praćenjem skupštinskog zasjedanja mogla dobro uočiti da su poslanici DPS-a upotrebaljavali sasvim drugu argumentaciju protiv predloženog zakona, koju su saopštavali i nekoliko dana prije održavanja sjednice skupštine.

Lekić je rekao da je sabotiranje vladajuće stranke tokom devetomjesečnog rada višestranačke radne grupe, predstavnika nevladinog sektora i eksperata Evropske unije (EU), na novim izbornim propisima kojima je tebalo izgrađivati povjerenje, dobilo vidljivu i kulminirajuću tačku na poslednjem zasjedanju skupštine.

„Kako neizglasavanjem suštinskog izbornog akta - zakona o izboru odobrnika i poslanika, tako i najavom poslanika DPS-a da će se žaliti Ustavnom sudu povodom usvajanja Zakona o finansiranju političkih partija“, precizirao je on.

Kako je naveo, najnovija serija poteza vladajuće partije ukazuje da je u pitanju nastavak afere Snimak drugim sredstvima.

„Najnovijom demostaracijom arogancije, vladajuća partija je jasno i javno pokazala da je direktni protivnik izgrađivanja zrelog i odgovornog društva koje bi bilo bazirano na demokratskim pravilima“, kazao je Lekić.

Prema njegovim riječima, Đukanović se jasno opredijelio za novo provociranje crnogorske demokratske javnosti i EU.

"EU je na različite načine, stručno i dobronamjerno, podsticala i bila direktno involvirana u posljednje političke procese kojima je trebalo urediti materiju izbornog zakonodavstva, a nakon nekoliko izbornih skandala u režiji vladajuće partije“, kazao je Lekić.

Jasno je, kako je naveo, da će današnja javna opstrukcija vladajuće partije u skupštini, uz već šire konstatovano nepostojanje rezultata u borbi protiv korupcije i kriminala na visokom nivou kao i izigravanje preuzetih obaveza vezanih za dinamiku pregovaračkog procesa, nažalost usporiti integracione procese prema EU.

„DF će na javno odgovoran način definisati adekvatne političke poteze u narednom periodu protiv otvorenog političkog nasilja Đukanovića i njegove partije, a s ciljem zaštite Ustava, zakona i demokratskih normi“, poručio je Lekić.

Bonus video: