Lider SNP ne mora da žuri: Joković na jesen bira saradnike

Prema informacijama “Vijesti” iz SNP-a, prije nego sazove prvu sjednicu Glavnog odbora (GO) na kojoj će biti imenovani potpredsjednici, Joković će morati da sprovede konsultacije unutar stranke. Time će pokušati da spusti tenzije unutar stranke i ublaži podjele, koje su se pokazale na stranačkom kogresu u nedjelju
98 pregleda 3 komentar(a)
Srđan Milić, Vladimir Joković, Foto: Boris Pejović
Srđan Milić, Vladimir Joković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.08.2017. 18:17h

Novi predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković neće prije septembra predlagati potpredsjednike partije, jer ga stranački Statut ne obavezuje rokovima.

Prema informacijama “Vijesti” iz SNP-a, prije nego sazove prvu sjednicu Glavnog odbora (GO) na kojoj će biti imenovani potpredsjednici, Joković će morati da sprovede konsultacije unutar stranke. Time će pokušati da spusti tenzije unutar stranke i ublaži podjele, koje su se pokazale na stranačkom kogresu u nedjelju.

Joković je na osmom vanrednom kongresu SNP-a osvojio 224 glasa, bivšu poslanicu Snežanu Jonicu je podržalo 199 delegata, dok je nekadašnji savjetnik u poslaničkom klubu SNP-a Goran Dašić imao četiri glasa, a nevažeća su bila dva listića. Poznavaoci prilika u stranci tvrde da će zbog jake podjeljenosti, Joković morati da bude taktičan prilikom izbora saradnika.

“Posebno jer je u novom sazivu GO značajan broj pristalica Jonice, koji ne bi blagonaklono gledali na eventualne političke obračune. Zbog toga ne treba očekivati da se žuri sa izborom najvažnijih ljudi u stranci”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Iako se prilikom izbora nasljednika bivšeg predsjednika Srđana Milića pokazalo da je stranka duboko podijeljena, Joković je nakon izbora poručio da će njegovi ciljevi u narednom periodu biti rješavanje nesuglasica u stranci “koje nijesu bile prevelike”. Da od stranačkog lidera očekuje jačanje SNP-a nakon kongresa, poručila je i Jonica.

Statutom SNP-a predviđeno je da nakon kongresa lider predlaže potpredsjednike GO, koji odlučuje o njihovom izboru. Tim stranačkim aktom nijesu određeni rokovi do kad predsjednik mora zakazati prvu sjednicu GO.

Od lidera SNP-a se očekuje i da nakon kongresa zakaže izborne konferencije u opštinskim odborima, kako bi se izabrali novi predsjednici. Kao i u slučaju izbora najbližih saradnika, Statutom nijesu predviđeni rokovi do kada to treba da bude uređano.

Milić još nije podnio ostavku na mjesto poslanika, Bakić čeka

Iako je najavio da će poslanički mandat dati na raspolaganje stranci, Milić još nije zvanično podnio ostavku na mjesto poslanika. Milić je nakon podnošenja ostavke na mjesto predsjednika kazao da će ostati u stranci i pojasnio da “poslanički mandat ne pripada njemu već SNP-u”.

U slučaju da to učini narednih nedjelja, Milićeva ostavka moći će da bude konstatovana tek u oktobru kada počne jesenje zasjedanje parlamenta. Ukoliko podnese ostavku, bivšeg stranačkog lidera u skupštinskim klupama mogao bi zamijeniti bivši potpredsjednik Veselin Bakić.

Bonus video: