Lukšić i Crnadak: Sporazum o granici između Crne Gore i BiH potvrda odličnih odnosa

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) je saopšteno da je u razgovoru sa Crnadakom iskazano obostrano zadovoljstvo dinamikom političkog dijaloga i razvojem ukupnih bilateralnih odnosa Crne Gore i Bosne i Hercegovine
73 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2015. 21:06h

Sporazum o granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine u Beču predstavlja najbolju potvrdu odličnih odnosa i čvrstu osnovu za dalje unaprijeđenje međudržavne saradnje, ocijenjeno je u razgovoru ministara spoljnih poslova dvije države, Igora Lukšića i Igora Crndaka.

Lukšić je danas boravio u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini gdje je razgovarao sa Crnadakom, Predsjedavajućim Vijeća ministara, Denisom Zvizdićem i članovima oba doma parlamenta te države.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) je saopšteno da je u razgovoru sa Crnadakom iskazano obostrano zadovoljstvo dinamikom političkog dijaloga i razvojem ukupnih bilateralnih odnosa Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

„U tom kontekstu, posebno je naglašen značaj potpisivanja Sporazuma o granici u Beču, što predstavlja najbolju potvrdu odličnih odnosa i čvrstu osnovu za dalje unaprijeđenje međudržavne saradnje“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je u duhu dobrosusjedske saradnje iskazano zadovoljstvo povodom mogućnosti zajedničkog korišćenja diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine u inostranstvu i istaknuto da će sporazum o kolokaciji, usvojen na današnjoj sjednici Vijeća ministara, biti uskoro potpisan.

Lukšić je, kako se navodi, pozdravio ostvareni napredak Bosne i Hercegovine i istakao da napredak svake države regiona u domenu evropskih i evroatlantskih integracija predstavlja napredak i regiona zapadnog Balkana.

Iz MVPEI su kazali da je, govoreći o rezultatima koje je Crna Gora ostvarila u evropskim i evroatlnatskim integracijama, Lukšić istakao da nedavni poziv za članstvo u NATO, ujedno doprinosi daljem jačanju bezbjednosti i sigurnosti cijelog regiona.

Crnadak je, kako se dodaje, čestitao na upućenoj pozivnici za NATO i ostvarenom napretku u domenu evropskih integracija.

„Istakao je da će obiježavnje deset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije države biti prilika za razmjenu posjeta na najvišem nivou i druge prigodne aktivnosti“, precizira se u saopštenju.

Navodi se da je na sastanku ukazano i na potrebu snaženja ekonomske saradnje i unapređenja saobraćajne i energetske infrastrukture između dvije države, kao i na regionalnu saradnju i inicijative koje će unaprijediti kvalitet života građana dvije države.

„Dodatno, u cilju daljeg jačanja odličnih veza dvije države, sagovornici su konstatovali da, u što skorijem roku, treba potpisati niz sporazuma koji su u finalnoj fazi usaglašavanja kao što su sporazumi u oblastima socijalnog osiguranja, međusobne zaštite investicija, sporazum u oblasti evropskih integracija i drugi“, rekli su iz MVPEI.

Oni su kazali da je predsjedavajući Vijeća ministara, Denis Zvizdić, istakao da Bosna i Hercegovina ima najbolje odnose sa Crnom Gorom od svih država sa kojima se graniči.

Obostrano je, kako se navodi, ocijenjeno da u narednom periodu treba intenzivirati zajedničke napore na planu unapređenja saobraćajne povezanosti dvije države.

„Konstatovana je važnost komplementarnih spoljnopolitičkih prioriteta – evropskih i evroatlantskih integracija za dalje snaženje odnosa. Održavanje zajedničke sjednice Vlada dvije države, u najskorije vrijeme, ocijenjeno je kao dodatni podstrek unapređenja sveukupnih odnosa Crne Gore i Bosne i Hercegovine“, saopšteno je iz MVPEI.

Lukšić je, dodaje se, razgovarao i sa predstavnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a glavne teme bile su posvećenost dobrim bilateralnim vezama i regionalnoj saradnji.

„Konstatovano je da dvije države imaju primjerenu saradnju koja se, utemeljena na tradicionalnim i prateljskim vrijednostima, dodatno unapređuje zajedničkim projektima od obostranog interesa“, zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: