Lukšić: Integracije su put do zrelijih institucija društva

Lukšić je razgovarao sa ambasadorima država članica NATO-a, u okviru sastanka koji je organizovao ambasador Slovenije Vladimir Gasparič
0 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Facebook
Igor Lukšić, Foto: Facebook
Ažurirano: 07.12.2011. 18:04h

Crna Gora reforme ne sprovodi zbog Evropske komisije već da bi crnogorske institucije i društvo učinila zrelijim a životni standard boljim i kvalitetnijim, rekao je premijer Igor Lukšić.

Lukšić je razgovarao sa ambasadorima država članica NATO-a, u okviru sastanka koji je organizovao ambasador Slovenije Vladimir Gasparič.

Slovenija je trenutno kontakt zemlja Crne Gore za NATO.

U saopštenju Vladinog Biroa za odnose s javnošću se navodi da je Lukšić informisao sagovornike o aktuelnoj ekonomsko–političkoj situaciji u Crnoj Gori i istakao da država očekuje pozitivnu odluku Evropskog savjeta, 9. decembra u Briselu.

On ih je podsjetio na sveobuhvatne reformske procese i na aktivnosti koje su u poslednjih 11 mjeseci sprovedene u pravcu ispunjavanja kriterijuma za članstvo u EU i NATO.

Lukšić smatra da je podrška zemalja članica od suštinske važnosti za dalje evropske i evroatlantske integracijske procese.

„Ne sprovodimo reforme zbog Evropske komisije i nismo opterećeni datumima, fokusirani smo na aktivnosti koje će crnogorske institucije i društvo učiniti zrelijim, a životni standard građana boljim i kvalitetnijim”, kazao je on.

Da se učinci Crne Gore vrednuju

U saopštenju piše da je Lukšić ovu godinu označio kao uspješnu u integracioniom procesima, „uzevši u obzir činjenicu da će Crna Gora u najskorijem roku postati članica Svjetske trgovinske organizacije i da je nakon pozitivnog Mišljenja Evropske komisije pred otpočinjenjem pristupnih pregovora sa Evropskom unijom“.

„Ne tražimo da nam se gleda kroz prste već da se naši učinci vrednuju shodno ostvarenim rezultatima. Vlada je svjesna da otpočinjanje pristupnih pregovora nije kraj već pravi početak evropskih procesa“, istakao je Lukšić.

Iz Vlade su kazali da su ambasadori država članica NATO-a u Crnoj Gori pozitivno ocijenili reforme, koje su, kako su naveli, potvrda jasne posvećenosti članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

Oni su ukazali na činjenicu da je potrebno dodatno raditi na podizanju svijesti javnosti o značaju ulaska u Sjeverno-atlantski savez i benefita koje članstvo u toj organizaciji donosi državi.

Bonus video: