Lukšiću je Front dosadan, a Pozitivna bez mirisa i ukusa

Premijer rekao da je Crna Gora zemlja sa najnižom stopom kriminaliteta u Evropi
92 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2012. 20:22h

Ponosan sam što je Crna Gora zemlja sa najnižom stopom kriminaliteta u Evropi i što nema izazova sa kojima nije spremna da se suoči. Zato smo i dobili preporuku za pregovore sa EU, to znači i veću pravnu sigurnost, poručio je premijer Igor Lukšić na tribini koalicije „Evropska Crna Gora“ u sali SO Bar.

Potpredsjednik DPS je kazao da je ponosan što je predvodio Vladu koja je ostvarila niz diplomatskih uspjeha, od otvaranja pregovora sa EU i dolaska na korak do NATO.

Lukšić je ocijenio da nije zadovoljan situacijom u Crnoj Gori “s obzirom na naše potencijale, navodeći da Vlada ne bježi od problema i da nikada neće “prodavati maglu“.

“Ekonomska situacija je svakako teška, ima mnogo nezadovoljnih. Svi traže da se sasluša njihov problem, ali prije dvije godine imali smo 32 hiljade nezaposlenih, a danas ih je 28 hiljada. Porasle su i plate i penzije, za razliku od drugih zemalja”, kazao je Lukšić, i nabrojao niz projekata u većim gradovima za koje tvrdi da će narednih godina sliti nekoliko stotina miliona eura u narednim godinama.

“Osim turizma, naša ogromna razvojna šansa je energetika, ali i industrijska proizvodnja. Ono što je Porto Montenegro u Tivtu, mora biti Željezara u Nikšiću”.

Oporezovali luksuz?

Komentarišući izjavu evropske parlamentarke Ulrike Lunaček da je za demokratsko društvo dobra promjena vlasti, Lukšić je kazao da u Crnoj Gori vlast nema ko da zamijeni.

“Ako imate problema sa snom, čitajte program Demokratskog fronta i zaspaćete prije nego što dođete do pola. Što se Pozitivne Crne Gore tiče, ona nema ni mirisa ni ukusa, jedino su uzeli naše boje i to im je dobro”, kazao je Lukšić.

On je pojasnio da jedna renomirana njemačka kompanija do kraja godine želi da otvori pogon i zaposli 200 ljudi. On je kazao da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja koja je u prethodne dvije godine imala ekonomski rast.

“Da smo vodili politiku kako sa strane savjetuju dušebrižnici, danas bismo bili na rubu brodoloma. Optuživali su nas da mnogo trošimo, a nama je sada javna potrošnja manja nego u SAD“, tvrdi premijer.

Odgovarajući na pitanje iz sale da li će i kod nas biti povećan PDV, premijer je rekao da se to neće desiti i da je crnogorska vlast na krizu odgovorila oporezivanjem luksuza.

“Danas je PDV u Hrvatskoj 25 posto, u Srbiji 20 posto... Kod nas je 17 posto, dok god budemo mogli, nećemo pristupiti njegovom povećanju, ne smatram da je to dobro rješenje”, kazao je Lukšić

Galerija

Bonus video: