Mandić: Parlament bi gorio, da nije bilo mitropolita Amfilohija

"Htjeli smo da napravimo bugarsku skupštinu, ona koja ne može da se održi i ne može da donese odluke. Imali smo dovoljno snage, kao nekadašnja Hrvatska seljačka stranka kada je sa 50-ak poslanika, napravila razuzdanu opstrukciju i prilsilila moćnu Kraljevinu da prihvati Banovinu Hrvatsku", objasnio je Mandić
27009 pregleda 98 komentar(a)
Mandić, Foto: Screenshot/YouTube
Mandić, Foto: Screenshot/YouTube
Ažurirano: 24.12.2019. 14:20h

Demokratski front (DF) odustao je od planirane opstrukcije rada parlamenta i sprječavanje glasanja o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti, nakon poziva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, saopštio je jedan od lidera tog saveza, Andrija Mandić.

"Htjeli smo da napravimo bugarsku skupštinu, ona koja ne može da se održi i ne može da donese odluke. Imali smo dovoljno snage, kao nekadašnja Hrvatska seljačka stranka kada je sa 50-ak poslanika, napravila razuzdanu opstrukciju i prilsilila moćnu Kraljevinu da prihvati Banovinu Hrvatsku", objasnio je Mandić.

On je ukazao i na primjer Milana Stojadinovića iz 1937, i da je "Milan Stojadinović danas Milo Đukanović" i misli da će ovaj zakon proći kao "pismo kroz poštu".

"I on će proći, ali ne zaboravite nije prošlo dvije godine da je Milan Stojadinović uhapšen a poslanici koji su bili isključeni iz crkve u starim danima molili za zadnju pričest. Veliki grijeh navlačite na vaše porodice, sve što vam se desi ubuduće možete vezati za ovaj zakon", rekao je Mandić.

On je poručio poslanicima vlasti da se zahvale mitropolitu Amfilohiju "za ovo šmo smo mi danas ovakvi, inače bi danas ili u četvrtak ovdje bilo na desetine hiljada ljudi ispred parlamenta, kao što ih je bilo u Nikšiću isrped Sabornog hrama, i ako se ne bi odustalo od ovog zakona, ovaj parlament bi gorio".

"Molim i pozivam monaštvo i sveštenstvo da još jednom preispitaju ovu odluku. DF je spreman da strada za našu crkvu, ali ne želimo da neko kaže da želimo jeftine političke poene, da bismo dobili glasove. Vi sada okrećete proklestvo na vas i vaše porodice. To je strašno i opasno. Još nije donijeta nikakva odluka, molim vas popričajte sa vašim porodicama i da li je ovo vrijedno toga", poručio je Mandić.

On je pozvao kolege muslimanske i katoličke vjeroispovjesti da ne glasaju za zakon.

"Nemojte ove da radite navući ćete veliki grijeh, desiće se mnogo ružnih stvari, desilo bi se i ovog trenutka da nije mitropolita", kazao je Mandić.

Reagovao je Andrija Popović (LP) i ocijenio da je ono što je Mandić iznio ono što se u vaterpolu zove "brutaliti" i što je za isključenje bez zamjene.

"Ne možemo trpjeti zloslutne anateme", poručio je Popović.

Mandić je odgovirio da nije iznosio kletve nego samo citirao ono što su zapisali Sveti Petara i Sbeti Vasilije.

Vladajuća većina prethodno je odbila predlog nezavisnog poslanika Aleksandra Damjanovića da se iz predloženog dnevnog reda Skupštine ukloni Predlog zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Bonus video: