Mandić: Đukanović nas je vrijeđao, prvi je nasrnuo na naše poslanike

Mandić nije izrazio žaljenje zbog incidenta, već je naveo da su poslanici DF samo prenijeli poruku sa protesta Đukanoviću
0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, incident, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, incident, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.05.2016. 14:03h

Predsjednik Nove srpske demokratije (NOVA) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić poručio je da poslanike tog saveza mogu samo na silu udaljiti iz Skupštine.

Današnja Sjednica Skupštine Crne Gore samo što je počela brzo je prekinuta. Poslanici Demokratskog fronta izlazak premijera Mila Đukanovića dočekali su skandiranjem "Milo, lopove" iz svojih poslaničkih klupa. Đukanović im je na to odgovorio "Bravo, kreteni". Poslanici Demokratskog fronta Branko Radulović i Jank Vučinić su najprije vrijeđali i psovali premijera, a zatim i nasrnuli na njega, a tuču su spriječili poslanici i skupštinsko obezbjeđenje.

Mandić je na pres konferenciji rekao da će u slučaju da obezbjeđenje zbog današnjeg incidenta pokuša po odluci parlamenta da udalji poslanike DF, to moći da urade samo na silu.

Ako se to dogodi, Mandić je rekao da će DF pozvati građane pred Skupštinu.

Mandić nije izrazio žaljenje zbog incidenta, već je naveo da su poslanici DF samo prenijeli poruku sa protesta Đukanoviću.

Mandić tvrdi da ih je Đukanović vijeđao i da je on prvi nasrnuo na njihove poslanike.

On je kazao i da je DF održao obećanje koje je saopštio činom povratka u Skupštinu.

"Mi smo u ime desetina hiljada građana prenijeli poruku koja se najviše čula dok su trajali protesti u Crnoj Gori. To smo danas uradili ovdje u Skupštini", rekao je Mandić novinarima u parlamentu.

On je kazao da je poslanički klub DF-a upravo održao sastanak na kojem je donio jedinstvenu odluku da "ako bi se neko drznuo da udalji poslanike DF-a iz Skupštine, to će moći da uradi jedino nasilnim putem".

"A mi ćemo se potruditi da pozovemo građane Crne Gore da dođu ovdje u Skupštinu kako bi zajedno odbranili mogućnost saopštavanja stavova političkih organizacija, posebno ove koja se punu godinu bori za prelaznu vladu i za poštene izbore", rekao je Mandić.

On je kazao da zna da je neprijatno onima koji su krali izbore da čuju ono što misle građani Crne Gore o njima.

"Ali to je naša obaveza prema ljudima koji su glasali DF, i naša je dužnost da im to saopštimo a ne da koaliramo sa njima", rekao je Mandić.

On je poručio kolegama koji su još opozicija da još nije kasno da se priključe DF-u i da formiraju prelaznu vladu bez DPS-a, u kojoj ne bi učestvovao DF.

"Žao nam je što i oni koji su nekada pripadali DF-u nijesu spremni da stanu iza pozdrava koji upućuju glasači Fronta, ali mi koji smo ostali dosljedni, ne želimo to da promijenimo“, kazao je Mandić.

Na pitanje kakvi će biti naredni potezi DF-a, on je rekao da sve zavisi od ishoda sjednice Kolegijuma koja će biti nastavljena u 15 sati i 45 minuta, nakon koje će se predstavnici DF-a ponovo obratiti novinarima.

Upitan da li je su njihovi politički ciljevi opravdanje za prijetnje i uvrede koje su se danas čule u parlamentu, on je rekao da je DF, prije nego što se vratio u Skupštinu, najavio da će proteste prenijeti u tu instituciju.

"I svi su mogli da pretpostave šta znače protesti, jer ovdje ne mogu da uđu hiljade građana koji su bili ispred Skupštine. Mi smo njihovi predstavnici i samo smo prenijeli poruku koja se orila 24. oktobra, prije nego što je bačen suzavac", naveo je Mandić.

On je kazao da je bio iznenađen "onako brutalnom i odvratnom reakcijom premijera, jer je on znao, jer je DF saopštio da će proteste prenijeti u Skupštinu".

"Taj bezobrazluk, taj nitkovluk, taj pokušaj da se sad predstavi da su poslanici navodno nasrtali na njega, a ne da je on krenuo da vrijeđa nas i da se zalijeće prema profesoru (Branku) Raduloviću i Janku Vučiniću, to je ono što treba konstatovati“, kazao je Mandić.

Front uzvikivao "Milo, lopove", Đukanović uzvratio "bravo, kreteni"

Umalo došlo do fizičkog obračuna Radulovića, Vučinića i Đukanovića

Snimak TV Vijesti: Pogledajte incidente u Skupštini

Bonus video: