Mandić: Nemaju pravo da NATO-u predaju teritoriju Crne Gore

„Britanci, koji su osmislili demokratiju i tokove civilizacije su istupili iz Evropske unije jer su željeli da sami odlučuju o svojoj sudbini", kazao je Mandić
109 pregleda 68 komentar(a)
Andrija Mandić, tribina, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Andrija Mandić, tribina, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 25.06.2016. 20:16h

Prema riječima Andrije Mandić, predsjednika Nove srpske demokratije, „sumanuti projekat pristupanja Nato savezu je daleko odmakao zahvaljujući marionetskoj Vladi koja je okrenuta strancima“. Govoreći u Nikšiću, na trubini „Mi biramo mir“, koju je organizovao Klub mladih Nove, Mandić je kazao da oni koji zagovaraju ulazak Crne Gore u Nato savez imaju namjeru da dio teritorije ustupe Alijansi za vojne baze.

„Nemamo mi ništa protiv da oni koji vole Nato predaju tom savezu svoju imovinu, ali nemaju pravo da predaju teritoriju Crne Gore koja je vlasništvo ovog naroda“, kazao je Mandić.

Prema njegovim riječima pokušava se na „brzinu spetljati jedna sramotna stvar“, umjesto da se organizuje referendum na kome bi se narod izjasnio šta misli o pristupanju Nato savezu. Ali da bi se organizovao pošten referendum potrebno je, kako je kazao Mandić, da u njegovoj pripremi budu uključeni i oni koji su za i protiv pomenutog saveza, da se na javnom servisu organizuju ozbiljne debate, kao i da se sprovede čitav niz analiza, poput zdravstvene koja bi pokazala zašto je na onkološkom odjeljenju u Podgorici sve više pacijenata i da li to ima veze sa bombardovanjem Jugoslavije.

„Britanci, koji su osmislili demokratiju i tokove civilizacije su istupili iz Evropske unije jer su željeli da sami odlučuju o svojoj sudbini. Oni nikada ne bi razmišljali da li da pristupe savezu koji ih je bombardovao. Ako želimo da budemo veliki narod, onaj koji drži do svoje slavne prošlosti i tradicionalnih vrijednosti moramo da odbijemo one koji su nas bombardovali“, poručio je predsjednik Nove.

Marko Kovačević, potpredsjednik nikšićkog OO Nove, kazao je da su sve akcije koje je Nato savez sproveo bile pod vođstvom Amerike, jer niko u tom savezu nema snage da se suprostavi SAD-u. Navodeći primjere zemalja koje su odbile ulazak u Nato savez, Kovačević je istakao da je jedan od razloga bio i nacionalni ponos i princip da se ne uđe u Alijansu sa onima čije su kolonije bili. Jeftinije i bezbjednije je, kazao je Kovačević, učiti se na tuđim nego na svojim greškama.

Prema riječima Spasoja Tomića, člana nikšićkog Izvršnog odbora OO Nove, Nato je vojna alijansa krupnog kapitala usmjerena da opravda interese SAD-a i to vojnim operacijama. To se, kako je kazao, potvrdilo i 1999.godine kada su bombardovali Jugoslaviju a sve zbog izgradnje vojne baze, rudnih resursa Kosova i Metohije i kontrolisali Balkan.

„Nigdje gdje je Nato krenuo da uvodi demokratiju demokratija nije uvedena već bezvlašće i došlo je do građanskog rata, a razmaženo američko stanovništvo dobijalo je privilegije od tih ratova. Gdje god Nato reaguje imamo samo krv, razaranje i civilne žrtve“, kazao je Tomić.

Dragana Mijušković, filosofkinja i blogerka, kazala je da potpisivanje protokola o pristupanju Alijansi nije utemeljeno na dekonratskim osnovama jer time nije izražena volja građana Crne Gore.

„Ovo crnogorski zvaničnici nazivaju novim poglavljem bezbjednosti. Prije bih rekla da se ovako otvara poglavlje nesigurne budućnosti pod prijetnjom da ćemo i mi sami biti mete terorističkih napada kao što su evropski gradovi bili proteklih mjeseci. Tu smo vidjeli da Alijansa pada na ispitu bezbjednosti i to na svojoj vlastitoj teritoriji, pa zašto mislimo da bi sa nama bilo drugačije“, pitala je Mijušković.

Ona je kazala da pitanje pristupanja Nato savezu nije retrogradno, kao što neki kažu, već goruće pitanje, koje u sebi ne sadrži samo elemente empatije prema žrtvama iz bliske prošlosti već i pitanje od ekonomskog značaja jer „od kog novca misli crnogorska vlast da izdvaja ono dva odsto da bi finansirala naše momke i djevojke kako bi se borili u stranim zemljama i na taj način ugrozili svoj život“.

Moderator tribine, koja je održana u sali SO Nikšić, bio je Slobodan Radović.

Bonus video: