Mandić traži da se uvede trobojka kao jedna od državnih zastava

Traži da se prepiše član iz Ustava od 1906. godine, “gdje kaže: “narodne boje su crvena, plavetna, bijela”
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2011. 09:45h

Uslov opozicije za obezbjeđivanje dvotrećinske većine u Skupštini za promjenu Ustava biće uvođenje trobojke kao jedne od državnih zastava, kao i potpuna ravnopravnost srpskog i crnogorskog jezika u najvišem pravnom aktu, kazao je lider Nove srpske demokratije, Andrija Mandić.Vlada je ranije inicirala izmjene Ustava koje se odnose na tužilaštvo i sudstvo. Mandić je podsjetio da Vlada nema dvotrećinsku većinu za takvu odluku bez pomoći opozicije, koja je pripremila svoj predlog za promjenu Ustava.On je u emisiji Živa istina Televizije IN, rekao da bi željeli da imaju jedan ustavni kontinuitet države Crne Gore, kao i da se prepiše član iz Ustava od 1906. godine.“Gdje kaže: “narodne boje su crvena, plavetna, bijela”, kako bi obezbijedili mogućnost da ljudima kojima je trobojka jedno od važnih, značajnih obilježja, damo položaj koji im je pripadao i u prvom crnogorskom Ustavu”, pojasnio je Mandić.

On je naveo i da su pripremili dopunu Ustava kojom će se, kada se na popisu uvtrdi da je neki jezik najbrojniji u Crnoj Gori, po automatizmu smatrati službenim jezikom.“Dakle, to bi za narednih deset godina obezbijedilo da se srpski jezik ustavno ni po čemu ne razlikuje od crnogorskog, koji je već Ustavom propisan kao službeni jezik”, dodao je on.Prema njegovim riječima, opozicija ne traži srpski jezik umjesto crnogorskog, nego ravnopravnost ta dva jezika u Ustavu.

Opozicija ne traži srpski jezik umjesto crnogorskog, nego ravnopravnost ta dva jezika u Ustavu

On, kako je naveo, sve vrijeme promoviše politiku ravnopravnosti.“Crnogorski ima svoju ustavnu poziciju, mi za srpski želimo da i on ima istu takvu ustavnu poziciju.

To je ono što tražimo i vjerujemo da ćemo sa ovim ljudima, sa ovim poslanicima i ovim političarima, koji su spremni na dijalog i kompromis, moći da realizujemo obje ove stvari”, rekao je Mandić

Bonus video: