MANS: DIK donosi političke, a ne odluke zasnovane na zakonu

DIK je danas razmatrao prigovore na način da jedan član navodi njihov broj i datum, bez pominjanja sadržaja i povrede koja je predmet prigovora
64 pregleda 8 komentar(a)
Izbori Podgorica, Foto: Luka Zeković
Izbori Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.06.2014. 20:03h

Državna izborna komisija je odbila sve prigovore na izborni proces identičnom većinom od devet prema dva, bez bilo kakve diskusije, prosječnom brzinom od dva prigovora po minuti, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Zakon predviđa da se na sjednici DIK-a razmatraju prigovori, utvrđuje činjenicno stanje i donosi odluka.

"Umjesto toga DIK je danas razmatrao prigovore na način da jedan član navodi njihov broj i datum, bez pominjanja sadržaja i povrede koja je predmet prigovora. Nakon toga predsjednik komisije je ponavljao identičan tekst da su članovi Komisije upoznati sa svim materijalima i predlagao da se prigovor odbije. Zatim su glasali, identično u svakom pojedinačnom slučaju i to većinom od devet prema dva", navodi se u saopštenju MANS-a i dodaje da je to "najbolji dokaz da DIK donosi političke odluke, a ne odluke zasnovane na zakonu".

Uz to, kako se navodi u saopštenju, DIK je konstatovao da nema nadležnost da utvrdi da li je zakonit rad Opštinske izborne komisije, koja je jednom odlukom spojila više prigovora na više biračkih mjesta i za više raznih povreda.

"Tako je DIK pokazao da nema ni volju ni mehanizme da koriguje nezakonite odluke opštinskih komisija. MANS će istrajati u podnošenju svih prigovora DIK-u i žalbi Ustavnom sudu, a na institucijama je da pokažu da li su zarobljene do mjere da će brutalno i očigledno pogaziti Ustav i zakon, pa time dodatno urušiti povjerenje građana u izborni proces", kazali su u MANS-u.

MANS poziva institucije da "sačuvaju državu i Ustav od partijskih interesa i spekulacija i da počnu da odlučuju po zakonu, a ne partijskoj direktivi".

DIK ne dozvoljava posmatračima da prati njen rad

Ranije danas, MANS je saopštio da je DIK donijela odluku da ograniči javnost svog rada i onemogući posmatračima praćenje dijela rada te institucije.

"DIK je odlučio da se po mini radnim grupama koje nisu utemeljene ni u zakonu, ni u poslovniku te institucije, utvrđuje činjenično stanje u predmetima i to daleko od očiju posmatrača", navodi se u saopštenju.

Sličan sistem je, podsjećaju iz MANS-a, korišćen i za sinoćnu sjednicu DIK-a, pa se, kako navode u toj organizaciji, može zaključiti da se na samoj sjednici ne utvrđuje činjenično stanje, već po jedan izvještač za određeni slučaj iznosi svoj predlog odluke o kome se partijski glasa.

"Ono što je posebno apsurdno je sistem DIK-a u kome je o predlozima Pozitivne i Demokratskog fronta (DF) juče izvještavala kvazi radna grupa koju su činila dva predstavnika DPS-a. Kakav će biti sistem danas, nije nam poznato, jer nam je, kao posmatračima, zabranjeno da pratimo ovaj dio rada DIK-a", navodi se u saopštenju MANS-a i dodaje da takva metodologija rada nikada ranije nije primjenjivana, niti je predviđena Zakonom i Poslovnikom DIK-a.

"Plašimo se da ovakva praksa DIK-a i tajni način rada po metodologiji koju zakon ne poznaje, dodatno urušava povjerenje u izborni proces i baca sumnju na zakonitost rada i odluka koje DIK donosi", stoji u saopštenju MANS-a.

Bonus video: