MANS prijavio Đukanovića zbog zloupotrebe državnog aviona

"Stoga, postoji osnovana sumnja da je Đukanović vladin iskoristio kao prevozno sredstvo do Pariza i nazad, za povratak nakon praznika. Budući da se očigledno nije radilo o službenoj posjeti, Đukanović je zloupotrijebio vladin avion za privatne potrebe, kakva tranzitni let do Pariza nesumnjivo jeste. To zahtijeva hitno angažovanje nadležnih državnih organa – u ovom slučaju ASK-a i SDT-a, koji mogu da prikupe podatke o tome na koji način je i za koje potrebe korišćen državni avion, kao i da li je bilo zloupotreba", navodi se u saopštenju
5883 pregleda 13 komentar(a)
MANS, logo, Foto: MANS
MANS, logo, Foto: MANS

NVO MANS prijavila je danas predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) i Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) zbog sumnje da je za privatne potrebe koristio službeni avion Vlade Crne Gore, saopšteno je iz te organizacije.

"Istraživački centar NVO MANS je nedavno objavio istraživačku priču koja otkriva da je avion u vlasništvu Vlade Crne Gore letio do Pariza na dan 29. decembar prošle godine, vrativši se odmah, i opet 9. januara ove godine, a da se iz glavnog grada Francuske tada vratio sjutradan – 10. januara. Baš tog dana i neposredno nakon slijetanja aviona, istraživači MANS-a su u blizini podgoričkog aerodroma fotografisali službeni Mercedes Maybach koji se koristi za prevoz Đukanovića, u pratnji još dva službena automobila, kako odvozi putnike sa povratnog leta vladinog aviona", navodi se u saopštenju.

U saopštenju dodaju da "su mediji u međuvremenu izvještavali o tome da je Đukanović sa suprugom i prijateljima viđen u američkom gradu Majamiju, gdje je navodno boravio za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika. Sa druge strane, ne postoje nikakve zvanične informacije o tome da je Đukanović bio u službenoj posjeti Francuskoj, niti SAD-u".

"Stoga, postoji osnovana sumnja da je Đukanović vladin iskoristio kao prevozno sredstvo do Pariza i nazad, za povratak nakon praznika. Budući da se očigledno nije radilo o službenoj posjeti, Đukanović je zloupotrijebio vladin avion za privatne potrebe, kakva tranzitni let do Pariza nesumnjivo jeste. To zahtijeva hitno angažovanje nadležnih državnih organa – u ovom slučaju ASK-a i SDT-a, koji mogu da prikupe podatke o tome na koji način je i za koje potrebe korišćen državni avion, kao i da li je bilo zloupotreba", navodi se u saopštenju.

MANS navodi da su za zloupotrebu državnog položaja položaja prijavili i Natašu Pešić, generalnu sekretarku Vlade Crne Gore.

"Prijavom tužilaštvu za zloupotrebu službenog položaja tereti se i Nataša Pešić, koja je kao generalna sekretarka Vlade Crne Gore Đukanoviću omogućila korišćenje službenog aviona privatno putovanje. Podsjećamo, iz Generalnog sekretarijata uporno odbijaju da javnosti dostave bilo kakve podatke o načinu na koji se koristi avion u vlasništvu Vlade Crne Gore, pod obrazloženjem da se time može ugroziti bezbjednost štićenih ličnosti", navodi se u saopštenju.

Iz MANS-a objašnjavaju da "bez nadoknade i u isključivo službene svrhe vladin avion mogu koristiti predsjednici države, Vlade i Skupštine, prema Uputstvu o korišćenju državnog aviona. Privatno putovanje u Majami apsolutno nije bilo službeno, a dijelom su ga finansirali građani Crne Gore, jer se iz budžeta države finansiraju i održavanje i letovi ovog aviona. Istraživački centar MANS-a utvrdio je da bi Đukanovića povratni let privatnim čarterom, od Podgorice do Pariza i nazad, koštao između 17 i 26 hiljada eura", navodi se u saopštenju.

"Od ASK-a i SDT-a očekujemo da utvrde koliko je građane Crne Gore košta neprijavljeni privatni let državnim avionom i utvrde punu odgovornost za očiglednu zloupotrebu službenog položaja na štetu javnog interesa i državnog budžeta", zaključuje se u saopštenju MANSA.

Bonus video: