Marković i Krivokapić protiv reizbora Ranke Čarapić

Kandidatura bivše tužiteljke za njih je neprihvatljiva zbog protivljenja evropskih zvaničnika, koji su poručili da je Čarapić podbacila u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije
14 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2013. 18:54h

Skupština Crne Gore najvjerovatnije neće prije 31. jula raspravljati o predlogu Tužilačkog savjeta da Ranka Čarapić bude reizabrana na mjesto Vrhovnog državnog tužioca (VDT), jer se njenom imenovanju, osim opozicije, protivi i Socijaldemokratska partija (SDP) i dio uticajnih funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS).

Predlog Tužilačkog savjeta o kandidaturi Čarapićeve još nije dostavljen parlamentu, a prema saznanjima “Vijesti”, on se vjerovatno neće naći pred poslanicima jer se njenom reizboru protive predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić i ministar pravde Duško Marković.

Kandidatura bivše tužiteljke za njih je neprihvatljiva zbog protivljenja evropskih zvaničnika, koji su poručili da je Čarapić podbacila u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Krivokapić i Marković smatraju da bi reizbor Čarapićeve bio provokacija evropskim zvaničnicima i direktno ugrožavanje napora za otvaranje pristupnih pregovora za 23. i 24. poglavlje.

Ipak, predlog Tužilačkog savjeta predstavnici vladajuće koalicije će iskoristiti da ubrzaju pregovore oko izmjeni Ustava u dijelu koji se odnosi na pravosuđe. Zbog toga će, prema saznanjima “Vijesti”, predsjednik Skupštine krajem ove ili početkom naredne nedjelje organizovati sastanke sa liderima opozicionih partija, kako bi čuo njihove predloge za izmjene Ustava u dijelu koji se odnosi na pravosuđe.

Kada je bilo jasno da Ustavni odbor neće postići dogovor o većini potrebnoj za izbor VDT i predsjednika sudskog savjeta, Krivokapić je pregovore, sa tog skupštinskog tijela, podigao na nivo predsjednika parlamentarnih partija.

On je prije 20 dana već imao sastanke sa predsjednicima Pozitivne Crne Gore Darkom Pajovićem i Socijalističke narodne partije (SNP) Srđanom Milićem, gdje mu je predočeno da opozicija neće odustati od zahtjeva da se tužilac i sudski savjet biraju dvotrećinskom većinom. Oni smatraju da je to jedini način da Crna Gora počne sa stvaranjem nezavisnog i efikasnog pravosuđa i tužilaštva.

Iako se dva puta sastajao sa predsjednikom Demokratskog fronta Miodragom Lekićem predsjednik parlamenta nije razgovarao o izmjenama Ustava, već mogućnostima da taj politički savez vrati u parlament. Ipak, nakon povrataka Fronta u parlament, u pregovore o promjeni Ustava uključiće se i Lekić.

Stavove opozicije Krivokapić će sredinom naredne nedjelje prenijeti članovima Venecijanske komisije, na redovnom zasjedanju, i pojasniti im dokle se stiglo u pregovorima oko ostalih amandmana na Ustav.

Izmjene Ustava Evropska komisija je postavila kao ključni uslov za otvaranje pristupnih pregovora za 23. ui 24. poglavlje. Brisel je tražio da se Ustav izmjeni prije kraja jula, kako bi se novim načinom izbora VDT-a i sudskog savjeta smanjio politički uticaj na njih.

Usvajanjem zaključaka o vraćanju povjerenja u izborni proces, predstavnici SDP i opozicije dogovorili su se da izbor VDT-a odlože do 31. jula, kako bi pokušali da u međuvremenu izmjene Ustav. Šef poslaničkog kluba SDP-a Borislav Banović pojasnio je da ta partija neće glasati novog tužioca do 31. jula ako ne bude saglasnosti za kvalifikovanu većinu za njegov izbor, za koju bi bila potrebna podrška barem jedne opozicione partije. Predstavnici opozicije ranije su poručili da neće podržati kandidaturu Ranke Čarapić.

Iako su iz manjih koalcionih stranaka, Liberalne partije i Force, najavljeno da neće glasati za Čarapićevu, poslanik DPS Miodrag Vuković kazao je da postoji mogućnost da parlament uopšte ne bira tužioca.

“Za izbor je potrebna većina prisutnih i zaključak ne može suspendovati Ustav. Mi možemo da uopšte ne biramo tužioca i da da utvrdimo dvotrećinsku većinu i da je ne postignemo i da u narednih pet godina imamo vd stanje. Treba se ponašati racionalno”, kazao je Vuković u izjavi za “Vijesti.

Lazović: Ranku treba ponovo izabrati

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Vujica Lazović ocijenio je juče da Ranka Čarapić treba ponovo da bude izabrana za vrhovnog državnog tužioca i dodao da će SDP konačan stav po tom pitanju iznijeti uskoro.

Lazović je za Radio Crne Gore kazao da za sada ne vidi razloga da bude drugačije, s obzirom na dobru komunikaciju i dosadašnju saradnju sa Čarapić. “SDP se nikada nije ustručavao da saopšti ono što je srž političkog opredjeljenja i ne vodimo računa da li će se to svidjeti našem koalicionom partneru”, rekao je Lazović. Potpredsjednik Vlade istakao je i da vladajuća koalicija dobro funkcioniše.

“Ne tučemo se, nema fizičkih obračuna. Treba izaći iz klišea da svi, pa čak i unutar jedne partije, moramo isto misliti, isto raditi, isto glasati”, kazao je Lazović.

Galerija

Bonus video: