Marković: Nastavićemo sa snažnom podrškom Kosovu

11 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.05.2015. 19:04h

Crna Gora će nastaviti snažno da podržava Kosovo u njegovim regionalnim i međunarodnim inicijativama, poručio je potpredsjednik Vlade Duško Marković u razgovoru sa kosovskim zvaničnicima, u okviru zvanične posjete Prištini.

Kako je saopšteno iz Vlade, tokom susureta Markovića i premijera Kosova Ise Mustafe, izraženo je zadovoljstvo uspostavljenom saradnjom dvije države koja, kako su ocijenili, predstavlja primjer dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa.

Konstatovano je da tu saradnju treba još više intenzivirati regionalnim i ekonomskim povezivanjem, naročito kada je riječ o infrastrukturnim projektima.

"Sagovornici su posvetili značajnu pažnju i mogućnosti skorog zatvaranja pitanja razgraničenja država potpisivanjem bilateralnog Sporazuma o granici. Mustafa je iskazao interes za skoro rješavanje tog pitanja, koje je jednako bitno za Kosovo i za Crnu Goru", kaže se u saopštenju.

Marković se sastao i sa predsjednikom Skupštine Kosova, Kadrijem Veseljijem, koji je iskazao interes za učvršćivanje položaja crnogorske zajednice na Kosovu, podržavajući kosovsku namjeru da se pitanje ustavnog priznanja crnogorske nacionalne manjine uskoro zaključi.

On je, kako se navodi u saopštenju, izrazio uvjerenje da će pitanje razgraničenja Crne Gore i Kosova uskoro biti riješeno, sa čime se saglasio i Marković.

"Potpisivanje ovog sporazuma ne samo da je važno za bilateralne odnose, već pokazuje kredibilitet dvije države pred evropskim partnerima", ocijenio je Marković.

On je današnje sastanke iskoristio da prenese sagovornicima namjeru i interes Vlade Crne Gore za afirmaciju dijaloga na najvišem nivou između dvije države, što bi dodatno oplemenilo njihovu saradnju i zajedničke interese.

Povod Markovićeve posjete Prištini bio je učešće na panelu “Politika i tolerancija”, koji je održan u okviru Međunarodne međuvjerske konferencije u Prištini.

Marković je poručio da treba promovisati nepokolebljivu privrženost slobodi izražavanja, temeljnim pravima, pluralizmu, demokratiji, toleranciji i vladavini prava, koji su temelj evropske demokratije.

"Poštovanje temeljnih prava je ključno u borbi protiv terorizma, a zajednički rad mora se zasnivati na pravilnoj ravnoteži između bezbjednosti i temeljnih prava", zaključio je Marković.

Bonus video: