Medojević će imunitet poslanika čuvati do Strazbura

Na inicijativu Konjevića, Administrativni odbor će 27. juna pokušati da utvrdi pravni stav
2263 pregleda 0 komentar(a)
O imunitetima odlučivali Viši i Apelacioni sud: Mušika Dujović, Boris Savić i Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
O imunitetima odlučivali Viši i Apelacioni sud: Mušika Dujović, Boris Savić i Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević

Član Predsjedništva i poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević najavio je pritužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, zbog određivanja zatvorske kazne njemu i kolegi Milanu Kneževiću (DF):”Evropski sud već je zauzeo preciznu praksu koja maksimalno štiti imunitet poslanika, posebno kada se radi o mogućoj odmazdi izvršne i sudske vlasti prema poslanicima zbog njihovog političkog djelovanja”, rekao je on “Vijestima”.

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore održaće 27. juna stručnu raspravu o poslaničkom imunitetu, koji je osporen pred kraj prošle godine kada su ova dvojica poslanika DF-a kreativnim tumačenjem Ustava “stavljeni u zatvor”. Iako se Ustavom precizira da poslanik ne može biti uhapšen izuzev ako je zatečen u vršenju krivičnog djela za koje je zaprijećena zatvorska kazna iznad pet godina zatvora, Apelacioni sud je zaključio da ih imunitet štiti samo dok sjednica traje i oni su u parlamentu.

Ustavni sud je odbio da usvoji žalbe Kneževića i Medojevića, ali je pokrenuo inicijativu za ocjenu ustavnosti odredbe Zakonika o krivičnom postupku, na osnovu koje im je određen zatvor. Do danas US nije donio odluku, jer čeka stav parlamenta.

“Ovo je klasični primjer odmazde specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića zbog mojih optužbi u parlamentu oko ratnih zločina u Cavtatu, korupcije sa neodređivanjem pritvora (Miomiru) Mugoši, zaštiti monopola pozicije Katnićevog kuma, koji je vlasnik firme “Glosarij”...”, kazao je Medojević

Rasprava pred Administrativnim odborom zakazana je na inicijativu šefa poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije (SDP) Raška Konjevića:“Imali smo situaciju sa stavljanjem u zatvor, koja je zbunila javnost i dovela u pitanje šta znači imunitet, ne samo poslanika, nego šta znači i imunitet i članova Vlade i predsjednika države...Potrebno je da u jednoj, prevashodno stručnoj raspravi, sagledamo šta to Ustav smatra pod imunitetom”, kazao je Konjević “Vijestima”.

Iz stručne rasprave, kako je ocijenio, treba da se zaključi da li je potrebno usvajati Zakon o imunitetu koji imaju neke druge države.

Sjednici odbora prisustvovaće Knežević, član Predsjedištva DF-a Andrija Mandić, kao i članovi tog dijela iz Fronta, koji su ga do sada bojkotovali.

Knežević je “Vijestima” kazao da će sa velikim interesovanjem posmatrati izjašnjenje članova Odbora iz vladajuće koalicije, “jer ukoliko budu potvrdili da je Ustavni sud donio ispravnu odluku suspendujući član ZKP-a koji se odnosi na svjedoke, nakon toga više nećemo imati svjedoka ni u istražnim, ni u sudskim postupcima”.

On je istakao da ukoliko budu donijeli odluku da je njemu i Medojeviću protivzakonito i protivustavno određeno stavljanje u zatvor, onda i predsjednik Apelacionog i predsjednik Višeg suda moraju podnijeti ostavke i krivično-pravno odgovorati zbog zloupotrebe službenog položaja.

“Podsjetiću da je upravo Viši sud, a Apelacioni sud to potvrdio, donijeli odluku da se poslaniku može odrediti stavljanje u zatvor bez skidanja imuniteta, a Apelacioni sud dodatno to obrazložio da poslaniku traje imunitet samo dok se nalazi u plenarnoj sali, a nakon toga ga mogu hapsiti kao zvijer i u holu Skupštine, i van nje, kao što je to bio slučaj sa Medojevićem”, rekao je Knežević. On je istakao da je zbog toga sjednica odbora veoma važna, jer će se jasno utvrditi da li

su odluke Višeg, Apelacionog i Ustavnog suda u potpunoj korelaciji, “jer neko mora da snosi odgovornost kakva god bude odluka Odbora”.

“Ukoliko potvrde odluku Ustavnog suda, onda odgovornost moraju snositi Mušika Dujović i Boris Savić, a ukoliko potvrde odluku Apelacionog i Višeg suda, onda odgovornost moraju snositi sudije Ustavnog suda”, kazao je Knežević.

Za stav se pitaju ugledni pravnici, tužioci i sudije

Odbor je na sjednicu pozvao predsjednika Sudskog savjeta Mladena Vukčevića, predsjednika Tužilačkog savjeta Ivicu Stankovića, predsjednika Udruženja pravnika Crne Gore Branislava Radulovića, predsjednika Advokatske komore Crne Gore Zdravka Begovića, dekanicu Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Anetu Spaić. Na sjednicu odbora pozvani su i dekan Fakulteta pravnih nauka Univerziteta Donja Gorica Zoran Stojanović i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta Mediteran Miloš Vukčević, predsjednik Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore Miodrag Vuković i predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore Željko Aprcović.

Članovi Administrativnog odbora iz DF-a su Milutin Đukanović, Branka Bošnjak i Milun Zogović.

Bonus video: