Medojević: Crna Gora postala platforma za nesmetano djelovanje perača novca - Vijesti.me
SASTAO SE SA PREDSJEDNIKOM EGMONTA

Medojević: Crna Gora postala platforma za nesmetano djelovanje perača novca

Lider Pokreta za promjene je upoznao Federicija o odluci Vlade da ukinu Finansijsku obavještajnu službu i da aktivnosti na sprečavanju pranja novca i finansiranje terorizma prenesu u Upravu policije

Federici i Medojević
Federici i Medojević (Foto: PzP)

Predsjednikk Pokreta za promjene (PzP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević, tokom Parlamentarnog bezbjednosnog foruma u Vašingtonu susreo se sa Marijanom Federicijem, predsjednikom EGMONT grupe - međunarodne asocijacije finansijsko-obavještajnih službi, i predsjednikom Finansijske obavještajne službe Argentine. 

Medojević je, kako je saopšteno iz PzP, upoznao Federicija o odluci Vlade Crne Gore da ukinu Finansijsku obavještajnu službu i da aktivnosti na sprečavanju pranja novca i finansiranje terorizma prenesu u Upravu policije.

“Uprava za sprečavanje pranja novca u Crnoj Gori nije imala zadovoljavajuće rezultate zbog političkog uticaja DPS koji je razvio veoma razgranate poslove i veza sa transnacionalnim kriminalnim grupama koje svoje prljave pare peru preko režimskih banaka i kroz zajedničke investicije u velike građevinske projekte u turizmu. Ipak, režim je odlučio da spriječi komunikaciju stručnjaka iz nezavisne e Uprave sa kolegama u EGMONTU, što je dovodilo do curenja nekih kompromitujućih informacija. Zato su odlučili da na mjesto šefa policije za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma postave čovjeka koji je od strane stranih obavještajnih partnerskih službi, ocijenjen kao kompromitovan zbog veza sa švercerskim kartelima i zbog toga je i otpušten iz ANB. Tako da sada policija Crne Gore je stavljena u funkciju kontraobavještajne zaštite crnogorskh kartela od djelovanja partnerskih obavještajnih službi,“ istakao je Medojević.

Federici je, kako navode iz PzP, kazao da se postojanje nezavisne finansijske obavještajne službe pokazalo kao bolje i efikasnije rešenje. "Posebno što globalni perači novca koriste najsavršenije tehnološke mehanizme i izgrađene digitalne platforme sa kojima u realnom vremenu obavljaju svoje transakcije, pa je međunarodna saradnja preko EGMONTA postala nezaobilazna u istragama protiv pranja novca od organizovanog kriminala", navodi se u saopštenju PzP.

Medojević je, dodaju, Federicija upoznao i sa "novom generacijom globalnih perača para preko on-line igara na sreću", gdje je, kako je kazao, "režim obezbijedio crnogorsko drzavljanstvo za neke od najvećih svetskih priređivača ilegalnih igara na sreću na internetu."

“Član kineskih trijada Pua, singapurac Shrodi su dobili crnogorske pasoše, osnivaju svoje  firme i otvaraju virtuelne račune u režimskim bankama i peru ogromne količine novca od igara na sreću na koje nije plaćen porez. Crna Gora je postala platforma za nesmetano djelovanje ovih perača novca. Tužilaštvo ne reaguje, a policija zaobilazi ove istrage. U svakom slučaju DF se snažno zalaže za osnivanje nezavisne Finansijske obavještajne agencije koja bi kroz EGMONT koristila sve resurse i mogućnosti koje joj stoje na raspolaganju”, istakao je Medojevic

Federici je, kako su kazali iz PzP, ponudio saradnju i istakao da će se lično zauzeti i pomoći Crnoj Gori u borbi protiv pranja novca.

Lider PzP se, navode iz te partije, tokom foruma susreo i sa Trojem Paradesom, članom Komisije za hartije od vrijednosti u vrijeme istrage o korupciji prilikom privatizacije crnogorskog Telekoma koju je upravo pokrenula na inicijativu SEC. "Medojević je upoznao Paradesa o njegovoj krivičnoj prijavi iz 2005. koju je državni tužilac Vesna Medenica odbila kao neosnovanu, a koja je bila identična sa prijavom koju je je podnio SEC tužilaštvu u SAD", navodi se u saopštenju.

Medojević se, dodaju iz PzP, susreo i sa republikanskim senatorom Tedom Kruzom iz Teksasa, koji je, kako navode, održao važnu prezentaciju o hibridnim prijetnjama globalnoj bezbjednosti. 


Vidi sve komentare