Medojević: Zakone koji regulišu odnos crkve i države ne treba usvajati silom

Iz Pokreta za promjene je saopšteno da je Medojević predstvnicima Heritage Fondacije prezentovao predloge DF oko rješenja, kako tvrde, "duboke državne krize" i posebno istakao "veliku opasnost po mir i stabilnost zemlje, zbog namjere vlasti da nacionalizuje imovinu pravoslavne crkve"
2083 pregleda 2 komentar(a)
Medojević sa predstavnicima Heritage fondacije, Foto: PzP
Medojević sa predstavnicima Heritage fondacije, Foto: PzP

Predsjednik PzP i jedan od lidera DF Nebojša Medojević imao je danas radnu posjetu Heritage Foundation gdje je održao sastanak sa zamjenikom direktora za koalicione odnose Cherisom Tramp, starijim istraživačem za nacionalnu bezbjednost i inostrane poslove Mike Gonzalezom, Janes Di Pane iz Centra za nacionalnu odbranu, istraživačem u Margaret Tačer Centru za slobodu Rachel Menisky, saopšteno je iz PzP.

Kako se navodi Medojević je detaljno upoznao sagovornike sa genezom nastanka organizovanog kriminala u Crnoj Gori o njihovim vezama sa politickim strukturama i djelovima bezbjednosnog sektora, tužilaštva i policije i iskazao neophodnost snažnijeg pritiska zvaničnog Vašingtona na vlast u cilju temeljnih reformi i "čišćenju institucija sistema od korumpiranih funkcionera koji su na platnom spisku mafije".

“Posebno je kontaminaran vrh tužilaštva i policije gdje su ključni funkcioneri pod direktnom kontrolom transnacionalnih narko kartela i švercera cigareta. Aktuelni režim u Crnoj Gori je vrlo osjetljiv na signale iz Vašingtona , zato cijenim da bi i Heritage Foundation trebala malo više pažnje posvetiti djelovanjem crnogorskih kartela u SAD, sto postaje prijetnja nacionalnim interesima SAD”, istakao je Medojević.

Iz Pokreta za promjene je saopšteno da je Medojević predstvnicima Heritage Fondacije prezentovao predloge DF oko rješenja, kako tvrde, "duboke državne krize" i posebno istakao "veliku opasnost po mir i stabilnost zemlje, zbog namjere vlasti da nacionalizuje imovinu pravoslavne crkve".

“Režim u Crnoj Gori je politički naslednik komunističkog režima koji se posle drugog svjetskog rata zlikovački obračunao sa sveštenstvom SPC u Crnoj Gori. Od ukupno 200 pobijeno je 182 sveštenika skupa sa Mitroplitom Joanikijem, konfiskovao imovinu crkve i crkve pretvarao u štale. Oni baštine opasnu tradiciju da regulišu odnose u crkvi državnim nasiljem i ako je po Ustavu država odvojena od Crkve. Upravo juče je u Beogradu pokušan profesionalni atentat na Vladiku Joanikija i najveceg ktitora Crkve, biznismena Daku Davidovića, čime se dodatno podižu opasne tenzije između većinskog pravoslavnog stanonvištva. Ne treba podsjećati da je tragedija u bivšoj zemlji 90tih počela upravo preko etničkih i religioznih sukoba. Neophodno je odmah preventivno reagovati i spriječiti moguće sukobe. Zakoni koji regulišu odnos crkve i države treba usvajati pažljivo, kroz dijalog i dogvor, a ne silom i nametanjem opasnih rešenja koja ugrozavaju vjerske slobode o osjećanja vjernika. Posebno kad se radi o većinskoj i tradicionlnoj pravoslavnoj crkvi” istakao je Medojević, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: