Ministarstvo finansija optužilo Opštinu Budva da, koristeći slučaj sa WTE, pokušava da izbjegne obaveze isplate prema državi

Iz Ministarstva su ocijenili da “namjera reakcije predsjednika Opštine nije usmjerena u pravcu utvrđivanja bilo kakvih nezakonitih aktivnosti”, već da se pokuša izbjeći obaveza isplate koju Opština ima prema državi, odnosno skrenuti pažnja sa suštinskog problema i drugih gorućih pitanja u Opštini
3937 pregleda 2 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović

Ministarstvo finansija demantovalo je navode predsjednika Opštine Budva Marka Carevića o zakonitosti isplaćene garancije prema njemačkoj kompaniji WTE za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

“Netačna je konstatacija predsjednika Opštine da su nedavno doznali da nije riječ o garanciji već o Ugovoru o jemstvu, s obzirom na to da su predstavnici Opštine još ranije bili u posjedu navedenog dokumenta, koji je čak obrađen i od eksperta kojeg je Opština angažovala da radi reviziju projekta. U konkretnom slučaju se ne radi o Ugovoru o jemstvu, već dokumentu koji se zove “Payment Guarantee” (“Garancija plaćanja”), koji predstavlja garanciju i obavezu države da po njoj postupi u skladu sa njenim odredbama”, saopštili su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su ocijenili da “namjera reakcije predsjednika Opštine nije usmjerena u pravcu utvrđivanja bilo kakvih nezakonitih aktivnosti”, već da se pokuša izbjeći obaveza isplate koju Opština ima prema državi, odnosno skrenuti pažnja sa suštinskog problema i drugih gorućih pitanja u Opštini.

“WTE je, poslije višegodišnjih pregovora između Opštine i kompanije, dana 13.12.2019. godine, dostavio Opštini i Ministarstvu finansija protest za plaćanje garancije. Shodno tom zahtjevu, Ministarstvo finansija je, 27.12.2019. godine, izmirilo obaveze po tom pozivu. U skladu sa pozivom i odredbama garancije, Vlada je platila garanciju u skladu sa svojim preuzetim obavezama. Što se tiče pitanja same garancije i tvrdnje da se radi o ugovoru i da je garanciju bilo moguće osporiti na bilo koji način, te tvrdnje su neistinite, netačne, i pravno neutemeljene. Neispunjenje obaveza, bez pravnog osnova, otvara vrata da se država kod međunarodnih referentnih institucija javi kao institucija koja ne ispunjava svoje obaveze. To bi, sa jedne strane, dovelo da toga da država ne može ili po vrlo skupim uslovima zaključuje kreditne aranžmane, a sa druge strane, stvorilo mogućnost da svi kreditori, zbog neizvršenja obaveza, proglase svoje kredite dospjelim i zahtjevaju ubrzanu isplatu svih aranžmana. Suvišno je govoriti o posljedicama takvog scenarija, koje bi bile katastrofalne po državu”, navode iz Ministarstva.

Kako se navodi, kada je u pitanju samo plaćanje po osnovu izdate garancije za WTE, jedina mogućnost da se po njoj ne plati bila je da je opština Budva servisirala svoje obaveze.

“Kako je samom garancijom defnisano, jasno se vidi da država garantuje za obaveze do iznosa od 29,25 miliona eura, i da je država dužna da WTE isplati sve obaveze na prvi poziv, bez obzira na bilo kakve postupke i procese koji traju i bez mogućnosti bilo kakvog prigovora: „Garant na ovaj način neopozivo i bezuslovno garantuje kompaniji WTE Essen dospjelo plaćanje svih obaveza Opštine.....“, zatim: „Po prijemu prvog zahtjeva u pisanoj formi kompanije WTE Essen koji navodi da Opština nije ispunila svoje obaveze plaćanja po njihovom prispjeću, garant će odmah isplatiti zahtijevani iznos bez poravnanja, ograničenja, umanjenja, protiv-zahtjeva ili drugih prigovora ili mjera zaštite...“;

„Obaveze plaćanja garanta će biti nezavisne od validnosti DBFO Ugovora....od bilo kojeg zakonskog postupka ili drugih aktivnosti pokrenutih protiv Opštine ili usled bilo kog dostavljenog dokaza o kašnjenju Opštine“. Imajući navedeno u vidu, Ministarstvo finansija preduzima sve pravne i zakonite mjere da navedeno potraživanje naplati, a svi eventualni problemi u koje dođe Opština po ovom pitanju biće jedina i isključiva odgovornost trenutnog neodgovornog rukovodstva Opštine”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: